Skip to content

Cynara cardunculus

4 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om en plantetype som til tross for utseendet er spiselig. Det handler om Cynara cardunculus. Det er en plante som allerede var kjent for grekere og romere, og afrodisiakum ble gitt. Den mottar navnet Cynara siden det var navnet på jenta forført av Zeus og senere ble forvandlet til en artisjokk. Denne planten er kjent med noen vanlige navn som vill artisjokk, artisjokk, artisjokktistel, revtistel, løpeurt, beindistel, melketistel, blant andre.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg om alle egenskapene og egenskapene som Cynara cardunculus.

Hovedtrekkene

cynara cardunculus

Det er en type flerårig og livlig plante som har et ganske dypt tuberøst og svingbart rotsystem. Dette gjør at den kan tilpasse seg forskjellige temperatur- og tørkeforhold. Dette rotsystemet er sammensatt av flere røtter som er viktigste og som stammer fra den opprinnelige roten. Hovedroten kan nå opptil syv meter i høyden. Fra disse hovedrøttene er det andre sekundære som utvikler seg horisontalt på forskjellige dybder. De begynner å dukke opp når planten begynner å utvikle seg i høyden, og i de neste årene kommer erstatningsknoppene ut fra periferien til roten.

Denne typen planter kan utvikle seg fra erstatningsknoppene etter hvert som nye planter kan dannes. Dette faktum betyr at denne arten ikke blir sådd årlig. I det første året er den i stand til å produsere en rosett som inneholder store blader med en lengde på opptil en meter mellom seg. Disse bladene er dypt delt og er pinnate i typen. Den har en hvitaktig og stormfull underside og ganske uttalt ribbing.

Når planten allerede utvikler seg i sitt andre år, fra midten av rosetten en stilk dukker opp som kan måle opptil halvannen meter og det forenes i sin øvre del. Når det gjelder blomstene, er det de som produserer artisjokker og har store lilla blomster med rørform. De er fjærete og sittende blomster innpakket i oval praksis. Frukten av denne planten er en achene som har en mørk brun farge og en sky av silkemyk konsistens.

Distribusjon og habitat for Cynara cardunculus

tidselblader

Denne planten utvikler seg avhengig av økosystemet der den finnes. Vi kan se at den utvikler seg hovedsakelig i grenser og takrenner. Vi kan også finne dem i ødemarker. Siden den har forplantning av frøene gjennom vinden, slipper den å utvikle seg i voksende områder så lenge den har blitt forplantet av vinden eller ved menneskelig inngripen. Det krever en lang kjølig sesong, selv om den er følsom for frost. Dette betyr at vi hovedsakelig vil fortelle om økosystemer hvis vintre og høst er lengre og med ikke så lave temperaturer.

De Cynara cardunculus den tåler ikke vannlogging og foretrekker lette og dype jordarter. Dette betyr at når du kommer til vanning, må du være forsiktig med pytter og hvilken type jord den er funnet i. Normalt profilerer jeg jord som er kalkstein i naturen og som kan beholde undergrunnsvann uten å bli vanntett. De trenger mye plass mellom de implanterte plantene for å kunne utvikle seg godt og ikke forstyrre hverandre. Som det kan forventes av denne typen planter med stor evne til å overleve, er det en veldig invasiv arttype. Den vokser i 10 måneder av året, og om vinteren er de i stand til fotosyntese ved lave temperaturer. Kapasiteten som gjør at den kan utvikle seg godt og nå store distribusjonsområder er dens lange røtter.

Og det er at den har så mye dybde i røttene at lar deg finne vann og til og med gjødsel som er utvasket fra tidligere avlinger. Takket være disse røttene kan de finne næringsstoffer og vann på en bredere måte. Hvis temperaturen er veldig høy om sommeren og luftdelen tørker opp, kan røttene holdes kjølig slik at resten av planten overlever godt. Denne plantens overlevelsessuksess skyldes røttene. Den kan holdes frisk med rikelig reserve stoffer som garanterer veksten av planten våren etter.

Bruk av Cynara cardunculus

bruk av vill artisjokk

Denne planten har forskjellige egenskaper, og som et resultat av dem kan den brukes i forskjellige felt. Vi skal analysere hva dets aktive prinsipper er. En av de aktive prinsippene er cynarin, som vanligvis ledsages av koffein-, klorogene og neoklorogene syrer. En av dens aktive prinsipper de grønne bladene som er før blomstring er konsentrert.

En av egenskapene til dette anlegget er at salget kan konsumeres på stilker. For å konsumere dem er det nødvendig å bleke dem ved å dekke dem på en eller annen måte eller ved å tilsette jord under utvikling. Stilkene må tilberedes kjent, og når den tornete huden som dekker dem, er ren. Blomsterkapitler De tjener like spiselig som med vanlige artisjokker.

En av egenskapene bladene skiller seg ut for er at de senker blodsukkeret. Derfor kan den brukes som en komplementær behandling for personer med diabetes. En av dens mest etterspurte effekter er antisklerotisk. Den brukes til fremstilling av bitre drikker og likører, og fersk juice brukes eksternt til behandling av eksem og hudutbrudd.

En annen bruk som kan gis til Cynara cardunculus Det er av biodiesel og bioetanol. Takket være biomassen kan oljen som ekstraheres fra frøene brukes, noe som ligner på solsikkens sammensetning. Den kan også brukes i kosmetikk og farmasi. Blomstene brukes til sine koagulerende egenskaper for å lage ostemasse av noen tradisjonelle iberiske oster.

Alle stoffene som denne planten har, er kolagogestoffer og har en gunstig effekt mot sykdommer i gallegangene og leveren. Som du kan se, til tross for at det ser ut som en vanlig tistel som ikke har noen bruk, brukes denne planten ganske bra. Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om Cynara cardunculus.