Skip to content

Dixter i duskregn

20 de mars de 2021

Topiar og enger
Foto / illustrasjon: http://www.flickr.com/photos/mberry/Grenser i høstregnDen lange grensen
Foto / illustrasjon: http://www.flickr.com/photos/rictor-and-david/Alle pottene rundt huset byttes hvert par uker.TopiaryCrataegus ellwangerianaTopiar og enger
Foto / illustrasjon: http://www.flickr.com/photos/mberry/Grenser i høstregnDen lange grensen
Foto / illustrasjon: http://www.flickr.com/photos/rictor-and-david/Alle pottene rundt huset byttes hvert par uker.TopiaryCrataegus ellwangerianaJeg bodde nylig på sørkysten av England på et sted som heter Rye. En ganske inngjerdet by som også var hjemmet til din egen Henry James en stund. Det er nær Hastings (en av cinque-portene – de andre er Sandwich *, Dover, Hythe og New Romney) **, som sannsynligvis er det mest berømte historiske stedet i England. 1066 er en dato som nesten alle vil kjenne igjen som slaget ved Hastings og invasjonen av William the Conqueror – siste gang England ble invadert.

Hva har noen av denne historiske drivellen med hager å gjøre? Jeg vil fortelle deg. Bare noen få miles oppover veien fra Rye er en av Englands fineste hager, Great Dixter. Det opprinnelige huset ble bygget i det femtende århundre, men ble ombygd av den store edwardianske arkitekten, Edwin Lutyens (lenge samarbeidspartner med den formidable Gertrude Jekyll, en av våre beste hagedesignere). Når jeg sier ombygd, er det en liten underdrivelse: Det som faktisk skjedde er at et annet hus fra 1500-tallet ble flyttet fra Kent og bygget om på stedet.

Det var hjemmet til Christopher Lloyd det meste av livet. Christopher var en forfatter, foreleser, lærer, kokk og gartner som gjorde Dixter fra en god hage til noe ganske ekstraordinært og verdensberømt. Plantekunnskapen hans var encyklopedisk, og han skrev mye og veldig bra om emnet i bøker og avissøyler. Hagen ble åpnet for publikum på 1950-tallet, og hans store dyktighet var i modig å forandre plantingen i hagen og være redd for lyse farger og virkelig intensiv hagearbeid. De fleste prøver alltid å gjøre mindre arbeid for seg selv i hagen, på Dixter blir sengene jevnlig gravd opp og nye planter flyttes inn minst tre ganger i året.

Potter

Sannsynligvis de største endringene han gjorde var å dyrke enger i topphagen og å grave opp rosehagen og gjøre den om til en eksotisk gårdsplass full av store løvete junglplanter og lys farge.

Christo døde i 2006, og driften av hagen er nå i hendene på en veldedig tillit og den fenomenale Fergus Garrett som først begynte å jobbe i hagen tidlig på nittitallet. Han er usedvanlig lidenskapelig om hagen og driver den med en verve og glidelås som Christo ville være stolt av. Den dagen vi besøkte hadde han og hans stab nettopp avsluttet å ta 6500 stiklinger av ømme planter. Den neste oppgaven var å grave opp to store grenser for å plante tusenvis av pærer. Det beste er at han ikke lager et museum her, det er en hage som fremdeles er i endring og utvikling og går videre. En stillestående hage er tross alt en døende hage.

Et fantastisk sted, dette alene er vel verdt flybilletten. Kom igjen.

* som i “sandwichen”. Oppfunnet, visstnok, av Earl of Sandwich som ikke ønsket å forlate kortbordet for å spise så bestilt kjøtt mellom brødskiver for å hindre at hendene hans ble for fettete og rotet opp spillkortene. Åpenbart eksisterte prinsippet i århundrer på forhånd, men uten et passende navn.

** Cinque Ports er en historisk gruppe havner langs den sørøstlige kanten av England, akkurat der den engelske kanalen er på det smaleste. De ble tungt forsvarte bare i tilfelle de beastly Frenchies bestemte seg for å invadere.