Skip to content

“Polsk på, polsk av”

10 de april de 2021

Det meste av kunnskapen min om Bonsai-trær er hentet fra Miyagis kloke ord i den flotte 1984-klassikeren, The Karate Kid. Ralph Maccio og Pat Morita på sitt karismatiske beste, og hvem kan glemme den kavernøse gropen i haken til Martin Kove (sensei av Cobra Kai) eller den floppy forbenet til den blonde baddie Johnny (William Zabka)?

Dette er kanskje ikke den lydigste kilden til hagebrukskunnskap, men det var en start. Dette ble deretter forstørret for et par år siden da jeg intervjuet en fyr fra Yorkshire som hadde en fantastisk samling bonsai-trær. Hvis jeg skal være ærlig – og nå kjenner vi hverandre bedre, ærede lesere av Fine Gardening, føler jeg at vi kan være helt ærlige med hverandre – jeg trodde at kunsten til bonsai bare var et ord for tretortur. I stedet for å bli høye og sanne i skogen ble de utsatt for bonsai-mesterens onde innfall.

Jeg tok veldig feil, det er mye smartere enn å bare hacke bort et tre. Den grunnleggende forutsetningen er å redusere størrelsen på treet mens du fortsatt opprettholder formen på det modne eksemplaret. Jeg har alltid trodd at du gjorde dette ved å trene og utdanne et ungt tre i mange, mange år. Egentlig er det enklere å grave opp et større tre og sakte redusere størrelsen og forme grenene til røttene passer inn i en grunne tallerken. Resultatene kommer litt raskere.

Den mest bemerkelsesverdige historien jeg hørte (selv om jeg er sikker på at det er mange andre) var om en kinesisk einer som var fem meter høy og tolv meter bred og vokste i en for liten lapp av en overfylt hage. I løpet av en årrekke ble den gravd opp, beskåret og plantet på nytt til den passet i en gryte på størrelse med en matpakke. Hele prosessen tok omtrent et kvart århundre og er langt fra over.

Kunsten begynte for rundt fire tusen år siden i Kina (hvor den ble kjent som Penjing). Opprinnelig var det mye mer eksotisk: treformer var basert på opprullede slanger og rasende drager. Japanerne tok det videre: begynner som noe åndelig begrenset til templer i det attende århundre, hadde det blitt mer utbredt. I dag er det tusenvis av entusiaster over hele verden som passer på majestetiske eksemplarer, hvorav noen er verdt mange tusen dollar.

Ethvert tre kan bli en bonsai – unntatt palmer fordi de ikke har noen grener. Det er ikke en komplisert hobby: mystikk, rare verktøy og eksotiske antrekk er rent valgfritt. Bare husk at du har å gjøre med miniatyrtrær, ikke potteplanter: som trær trenger de kalde vintre, luft, vann og solskinn for å trives.

De fleste områdene vil ha en Bonsai-klubb fylt av entusiaster som er ivrige etter å dele sin kunnskap, prøv American Bonsai Society for detaljer.

Men hvis du er en utålmodig gartner, ikke bry deg.