Skip to content

Spill i hagen

16 de april de 2021

Som tilfellet betyr verden over hager forskjellige ting for forskjellige mennesker. Noen mennesker ser på hager som et sted å dyrke et hvilket som helst antall forskjellige blomster, andre for å dyrke grønnsaker, noen mennesker liker å sitte og noen liker å løpe rundt.

Det er denne siste kategorien som bekymrer oss i dag, fordi det ikke er noe som en sommer full av sportsbegivenheter for å få folk til å sette pris på og kanalisere deres indre Federer eller Neymar. Vi har hatt tennis på Wimbledon, verdenscupen (som dere gjorde strålende og vi var skammelig dårlige), Commonwealth Games er i ferd med å starte og cricketsesongen er i full gang. Dette henger også sammen med skoleferier og morsomme barn – for det formål anbefaler jeg min venn Dawn Isaacs bok «101 ting for barn å gjøre utenfor» – borte fra skjermer eller sofaer.

Fotokreditt: Will Heap
Foto / illustrasjon: Will Heap

Selvfølgelig kan de bille bort til en lokal park eller et sportssenter for å tilfredsstille dette ønsket, men bakhagen er den enkleste og nærmeste løsningen. Det er en lang og edel tradisjon med spill i hager fra bueskyting til mindre farlige sysler som swingball eller boller. I tidlige filmer er plenene til store engelske landsteder alltid prikket med elegante ungdommer som har plettfrie flater som slår tennisballer frem og tilbake mens isen klirrer i glass byggvann. Den amerikanske ekvivalenten er små gutter som har på seg store fangstvotter som stiller høye baller kastet av dotende fedre.

Alt veldig idyllisk og herlig. Imidlertid er det den veldig reelle faren for at flygende prosjektiler ødelegger dine dyrebare planter. Heldigvis er det måter å både ha din energi energi bar og spise den: spill og hager kan gjerne eksistere. Hovedhinderet å overvinne er holdning: når du designer en hage, er en av de viktigste hensynene hvordan den hagen skal brukes. Hvis eierne er ivrige gartnere som liker å dyrke ting, kan stedet fulle av sjeldne og fantastiske planter. Omvendt hvis hagen er hjemmet til en gruppe rambunctious barn, deres venner og forskjellige hunder, er det best å plante tøffe ting og la så mye åpen plen du kan klare.

Fotokreditt: Will Heap
Foto / illustrasjon: Will HeapJeg har en klient som faller fast inn i den andre kategorien: tre gutter som aldri er lykkeligere enn når de sparker ting i blomsterbed. Som et resultat blir plenen trøtt steder og strødd med målstolper og klesplagg som er blitt kastet og deretter glemt. Dessverre foregår alt dette på det ene stedet som er synlig fra alle vinduer, så vi har måttet ta utgangspunkt i den «litt hemmelige» hagen. Hvis du forlater ødeleggelsen av hovedplenen, vil du finne, krøllet bak hekker, blomstrende urteaktige grenser, en grønnsakshage og til og med et drivhus (noe som virkelig ikke burde være tillatt med lett slag av noen kuler).

Fotokreditt: Will HeapSelvfølgelig er ikke alle hagespill ødeleggende, mange vil eksistere ganske lykkelig med hagen din. Badminton, for eksempel, fungerer bra: Hvis du er spesielt opptatt, kan du gå hele grisen og merke en skikkelig bane (den må være 13,4 meter med 6,1 meter, men jeg tviler på at noen vil sjekke), men du kan ha ganske bra match med en streng og et par høye bambusrør. Det er viktig at uansett hvor hardt du treffer den, vil en skyttelock aldri gjøre så mye skade som et baseball.

Eller krokket, et annet klassisk hagespill, raskt å sette opp og lett å lære, selv om du ikke skal være under illusjoner om at det er en skånsom sport. Ikke la deg lure av bilder av edwardianske damer i lange skjørt, hvis de spilles konkurransedyktig kan det være ondskapsfull hevngjerrig. I dag er trampolinen trolig den mest populære: spredningen av denne mani observeres best ovenfra. Det er bemerkelsesverdig hvor mange hager som har en: de er ikke veldig pene gjenstander, så det beste er å begrave dem. På den måten trenger de ikke en hel masse sikkerhetsnetting og er mye mindre påtrengende. Instruksjoner her.

Hager bør alltid være flerbruksbruk og aldri dedikert utelukkende til planter. Det bør alltid være steder for barn å snu på hjul og jage hverandre, ellers blir de verdige og ikke morsomme. Hvis du virkelig er presset etter plass, kan du alltid prøve å spille innendørs spill ute: det er alltid Jenga eller, for det mer fleksible, Twister.

Selv poker vil gjøre: det gjør deg kanskje ikke bedre, men i det minste spiller du i solskinnet i stedet for i en røykfylt kjeller.