Skip to content

Duftende nattblomstrende planter

17 de april de 2021
 • Flowering Tobacco Photo av Carl Lewis under Creative Commons Attribution License 2.0.
 • Moonflower Photo av Erin Finkle under Creative Commons Attribution License 2.0.
 • Artemesias gir lys til en hage, spesielt om natten. Foto av redaktør B under Creative Commons Attribution License 2.0.

Familien vår har tilbrakt mange netter på å nyte sommerkveldene på terrassen vår; noen ganger spiser middag og noen ganger bare slapper av på slutten av dagen. Sommeren er sesongen med utekvelder. Derfor er jeg på oppdrag for å plante mer duftende nattblomstrende planter.

Alle vet at hager bør tilfredsstille alle sansene, ikke bare øynene. Så vi inkluderer planter for syn, duft, berøring, lyd og til og med smak i hagene våre. Å bruke planter for enhver fysisk fornuft gir en hage til fulle liv mens du spaserer gjennom den i dagtid. Vi glemmer ofte at hagene våre også kan bli levende om natten.

Du må vurdere et par ting før du kjøper nattblomstrende planter. Det første er å være sikker på at du forstår plantens hardhet i sonen eller området ditt. Hvis du kan kjøpe en nattblomstrer fra et lokalt barnehage, kan du være sikker på at den vil overleve i sonen din – foreløpig. Spør en gartner om planten er hardfør gjennom vintermånedene, eller om den skal behandles som en årlig.

Vurder også nøyaktig hvor duftende blomstene er på en gitt art. Hvordan kan dette muligens ha betydning, spør du? Vel, det er egentlig bare et problem hvis du velger en spesielt duftende plante som Night-Blooming Jessamine (Cestrum nocturnum) og planter den rett under et soveromsvindu. Mer enn en gartner har funnet det umulig å sove gjennom den overveldende duften.

Jeg satte sammen en liste over nydelige duftende blomster for å komme i gang. Legg til det når du oppdager himmelsk duftende planter til kveldshagen din. En annen idé for gartnere som bor i kjøligere klima (som nord for sone 10), kan du plante disse nattlige skjønnhetene i containere, slik at de kan bringes inn for beskyttelse i de kalde månedene.

 • Blomstrende tobakk «Grandiflora» (Nicotiana alata) – Flerårig i sonene 9-10, men må behandles som en årlig andre steder. Kan komme i en rekke farger, dog
 • de hvite pleier å være intenst duftende. De rørformede blomstene begynner å åpne i skumringen. Fantastisk til sådd.
 • Måneblomst (Ipomoea alba) – Årlig eller flerårig. Sone 8-11. Store, dristige, hvite blomster med en kraftig duft.
 • Night-Blooming Jessamine (Cestrum noctunum) – Flerårig busk. Sone 8-11. Dette er ikke en ekte jasmin, men gir ut en berusende duft. Ikke plasser tett inntil et vindu eller ved siden av hvor middagen vil bli servert, da det kan bli overveldende.
 • Tuberose (Polianthes tuberosa) – Flerårig. Sone 7-9, 14-24. Rørformede hvite blomster med en kraftig kvelden duft.
 • Fire O «klokker (Mirabilis jalapa) Årlige eller flerårige. Vil vokse i de fleste soner. Denne plantens blomster åpnes når temperaturen synker i stedet for tiden som det vanlige navnet tilsier. Den sår lett på nytt. Denne planten skal ikke inntas, da alle deler kan være giftige.
 • Peacock Orchid (Gladiolus callianthus) – Knoller (som pærer). Sone 4-9, 12-24. hver stilk har 2-10 kremhvite blomster med sjokoladesentre.
 • Kveldslager (Matthiola bicornus) – Årlig. Sone 1-24. Jeg synes den intenst søte duften av aksjer er helt uimotståelig. Dette gjelder også deres fettere på dagtid.
 • * Angel’s Trumpet (Brugmansia spp.) – Mør busk. Angel’s Trumpet er en showstopper i hagen. Det virker større enn livet da det blir 6-20 meter høyt og de trompetformede blomstene er en fot lange. Brugmansias duft er berusende. Her er gni. Hver del av Engelenes trompet er ekstremt giftig; det er alkaloidale egenskaper som brukes til å lage et narkotisk middel. Så det passer best i en hagesituasjon der det ikke er barn eller kjæledyr. Jeg nevner det bare fordi selv om du ikke er tilbøyelig til å plante det, er det verdt å gå over til en lokal botanisk hage for å ta en titt på. Brugmansia vil stoppe deg i sporene dine.

Ikke glem å plante hvite blomster og sølvblader om natten som Silver Artemesias (Artemesia spp.). I motsetning til sine kolleger i regnbuefarger reflekterer disse damene måneskinn slik at du kan nyte hagens skjønnhet om natten.