Skip to content

Dyr en urtetehage

14 de april de 2021
  • Sitronmelisse er et hardt medlem av myntefamilien og en flerårig i hagen. Det er en lett å dyrke urt som gir en forfriskende sitronte. Foto / Illustrasjon: Jodi Torpey
  • Ingen plass til å plante urter i hagen? Ikke noe problem! En jordbærpotte eller lommeplanter er en perfekt måte å dyrke en urtetehage på et lite rom. Foto / Illustrasjon: Jodi Torpey

Ville ikke et glass iste mynte te høres bra ut akkurat nå? Hva med en sitron urtete å nippe til mens du ser på grønnsakshagen vokse?

Det er lett å røre opp noe deilig ved å dyrke din egen urtetehage. Urte-te ble en gang verdsatt for sine medisinske fordeler, men nå liker de fleste urtete for sin smak og smak.

De vanligste urtene som dyrkes for en tehage inkluderer forskjellige smaker av mynte, sitronurter som sitronmelisse og sitronverbena, kamille og smaksatt salvie. Andre urter gir også god te, som kattemynte, dill, biebalsam og rosmarin.

En av de fineste delene av å plante en urtetehage er at du ikke trenger mye hageplass. Noen gartnere planter alle urtene sine sammen i en spesiell hage, men planter kan legges til det årlige blomsterbedet, den flerårige hagen eller plantes rundt kanten av grønnsakshagen.

Hvis det ikke er plass til en hage, vil noen få terrassebeholdere med urter vokse nok til å nyte mange kopper te.

For å komme i gang:

Velg smaker av te du vil dyrke, og se etter kombinasjoner som vil blandes godt sammen.

  • Sitronmelisse og sitronverbena gir begge en forfriskende te med sitronsmak.
  • Mynter inkluderer peppermynte, mynte, ananas mynte, eple mynte og appelsin mynte.
  • Ananas salvie lager fruktig te, men kulinarisk salvie lager salte te.
  • Kamille har blomster som ser ut som små tusenfryd for å lage en eple-smaksatt te.
  • Bi-balsamblomster og -blader gir en te som ligner en te av Kina-typen.

Plante urtene på et sted som får sol til delvis skygge.

Sørg for å bruke en jord som er godt drenering for å holde plantene sunne, og la jorden tørke litt mellom vanningene. Gjødsel med en organisk gjødsel blandet i jorden eller en organisk flytende gjødsel som skal brukes under vanning.

Når plantene er klare til te, høst urtene nøye ved å kutte med en saks eller klemme med fingrene. Skjær ikke mer enn en tredjedel av den øvre delen av en plante om gangen. Du kan kanskje høste en eller to ganger i uken fra hver plante, ettersom de fortsetter å vokse.

De fleste urtete kan brukes fersk eller tørket. Skyll bladene i kjølig vann og tørk dem. Bruk ferske eller la urtene tørke eller tørke i mikrobølgeovnen eller til og med en vanlig ovn med den laveste temperaturinnstillingen. Det tar bare noen få minutter, så ikke la urter brenne.

For å lagre de tørkede bladene til senere, fjern dem fra stilkene og oppbevar dem i en lufttett beholder borte fra direkte sollys.

For å brygge te, bruk 3 ts ferske urter eller 1 ts tørkede urter til 1 kopp kokende vann, og la den trekke i 5-10 minutter, sil ut bladene og tilsett søtningsmiddel (som hjemmelaget stevia), hvis ønskelig. For iste, dobbelt så mye urter, la bratte, sil urter og tilsett is og søtningsmiddel.

Et alternativ til kokende vann er å fylle en krukke med vann og urter og sette seg ute i den varme solen for et parti hjemmelaget, fersk solte.