Skip to content

Dyr urter innendørs i vinter

14 de april de 2021
  • Kos deg med urter hele vinteren. Foto av grovesa16 under Creative Commons License 2.0.
  • Ta med urtehagen din innendørs. Foto av ccharmon under Creative Commons License 2.0.

Det er litt trist å se sommerhagen komme til en slutt, men det er alltid kaldværs hagearbeid for å opprettholde gartnerens ånd. Hageteknikker for kaldt vær vises på forskjellige måter.

Noen gartnere dyrker en fallhage utendørs, noen planter en eklektisk gruppe blomster og grønnsaker i et oppvarmet drivhus, og andre planter en urtehage innendørs. Så er det de av oss die-hards som praktiserer alt det ovennevnte som er fast bestemt på å mate planteavhengigheten året rundt.

Du kan dyrke urter innendørs som alle andre potteplanter, bortsett fra at disse potteplanter kommer til å ta dobbelt bruk som et velsmakende tillegg til vinteroppskriftene dine. Du trenger noen solfylte vinduer og en ide om hvilke urter som liker hva slags lyseksponering. Jeg satte sammen et raskt løp ned for deg, selv om denne urtelisten ikke er utmattet langt. Ikke glem å finne noe du aldri har vokst før og eksperimentere – det holder deg ung.

Urter for et vindu med en sørlig eksponering
Basilikum, oregano, persille, salvie, rosmarin, dragon og timian er eksempler på urter som vil yte sitt beste i et vindu med sørlig eksponering. Alle disse urtene elsker rikelig med sol og vil ha ca 6 timer med det. Gressløk vil ofte også gjøre det bra med en sørlig eksponering. Fordi dette er det varme vinduet, må du være sikker på at jorda deres ikke blir tørre, og du må kanskje vanne dem oftere enn urter i andre vinduer. Når det er sagt, urter generelt mot våte føtter og liker ting på den tørrere siden uansett. Unntaket jeg har funnet er gressløk. Jeg sørger alltid for at de er jevnt fuktige.

Urter for et vindu med østlig eller vestlig eksponering
Kjervel, bukt, persille, timian og gressløk vil alle trives i et vindu med østlig eller vestlig eksponering. Disse urtene liker enten lyset som kommer mot dem med mindre intensitet eller i tilfelle persille – tåler det. Denne urtestasjonen kan vente litt lenger på vann, men det kan hende du må snu dem oftere hvis de begynner å bli leggy mens de når etter solen.

Ta urtestiklinger
Mange urter kan tas som stiklinger direkte fra plantene i urtehagen din. Dette gjelder absolutt for rosmarin, basilikum, oregano, timian og salvie. Fordi høsten er en mild sesong, er det førsteklasses tid for urtestikking å bli akklimatisert fra den utendørs moderplanten til deres innendørs vinterferiehus. Det er et enkelt triks som kan gjøres på omtrent 20 minutter. Faktisk kan du multi-oppgave og plante innendørs stiklinger mens du venter på å vaske ut hårfargen en kveld.

Det kan være lurt å starte avskjæringen i en jordfri blanding som perlit eller vermikulitt og deretter transplantere skjæringen i ekte pottejord når noen røtter har vokst. Dette fungerer raskt fordi mediet holder seg jevnt fuktig mens skjæringen roter, så jeg anbefaler det. Ta en 4 tommers avskjæring av moderplanten. De nedre bladene skal klippes av skjæringen, og la et par blader være øverst.

Stikk skjæringen i den jordløse blandingen, og trykk den forsiktig rundt skjæringen (pass på å vanne den). Å holde fuktigheten oppe rundt skjæringen er en annen måte å få røttene til å vokse raskt, slik at du kan dekke skjæringen med en glasskrukke eller klar plast. Hvis du bruker plasten, vil du sette en høy innsats (en pinne eller en blyant vil gjøre) i blandingen for å forhindre at plasten berører skjæringen – du vil ha luftsirkulasjon.

Alle urter setter pris på god drenering, så tilsett sand eller vermikulitt i pottejorden når du planter dem. Det beste scenariet for innendørs urter så langt som forholdene er hvis der de plasseres forblir mellom 65-70 grader; som vanligvis ikke er vanskelig når de er ved vinduet, selv når varmeren er på innsiden for oss mennesker. Hvis du kan gi dem temperaturer på 50-tallet om natten, vil de tro at de har dødd og gått til himmelen. Tanken her er å duplisere friluftsliv så tett som mulig uten å gjøre deg selv (eller noen rundt deg) gal.

Innendørs urtehager er en tradisjon for meg. Ikke bare liker jeg å ta vare på plantene mine og den friske smaken, men når vinteren er som det er mørkest, er urtene mine varme ambassadører som minner meg om at våren vil være her igjen.

Ganske i potter eller i senger spiller krøllbladpersille en dobbel rolle som en prydplante og en kulinarisk urt. Lære mer:

• Hvordan vokse salvie
• Hvordan dyrke gressløk
• Hvordan dyrke persille
• Hvordan vokse kulinarisk timian
• Overvintrende rosmarin i Nord
Se flere artikler om dyrking av urter …