Skip to content

Dyrking, bruk og mer av paprika

20 de juni de 2021

De Paprika, hvis vitenskapelige navn er Capsicum annuum var. annuum, Det er en urteaktig plante som er mye dyrket i de tempererte og varme områdene i verden, og det er ikke for mindre: fruktene har en veldig karakteristisk smak, behagelig for mange mennesker. I tillegg kan en enkelt plante produsere nok til at en familie tilbereder deilige retter i løpet av sesongen.

Dyrking og vedlikehold er egnet for nybegynnereettersom den vokser veldig raskt, enten den er pottet eller plantet i hagen. Og hvis du ikke tror meg, følg rådene jeg skal gi deg i denne spesialen om en av de mest verdsatte grønnsakene, og fortell meg 🙂.

Paprika egenskaper

Pepperanlegg

Dette er en flerårig urteaktig plante i sitt opprinnelsessted, men dyrket som en årlig i de tempererte områdene som bor i Mesoamerica, hvor den begynte å bli dyrket til konsum for mer enn 6000 tusen år siden. Det er kjent under de vanlige navnene på paprika, paprika, chili, paprika, paprika eller paprika.

Den vokser til en høyde på omtrent 75 centimeter, og har en busket peiling. To stammer dukker opp fra hver gren, som igjen er delt inn i to stengler til, det vil si at det er en plante som har dikotom forgrening. Bladene er hele, enkle, med en oval-avlang form, med den sentrale venen synlig, grønn i fargen og ca. 4 cm lang. Blomstene er små, ensomme og dukker opp i grenene og er hvite.

Frukten, utvilsomt den mest karakteristiske for denne planten, Det er et bær som har mange forskjellige former: det kan være rundt, hjerteformet, sylindrisk eller firkantet, og ha hvitt til rødt, den vanligste er gul, grønn og rød.. Vekten varierer fra noen få gram til en halv kilo.

For øyeblikket er det mange sorter, inkludert Jalapeño, Cayenne (eller Cayenne), Bird’s Eye, Thai eller Marbles. I Spania er de mest dyrkede: Padrón, Verde eller Cristal som paprika; Morrón, Ele eller Select for konserver; Ñora eller chili paprika til paprika; o Gul fra Ungarn for sylteagurk.

Hvordan dyrkes den?

Pepperfrø

Hvis du vil ha flere paprika frøplanter i hagen din eller i hagen din, må du huske følgende:

Såing

For å få en utmerket høst, må du så frøene om våren, direkte i frøplater, som følger:

 1. Fyll skuffen med universelt voksende medium (du kan også bruke en klargjort for såsenger).
 2. Plasser maksimalt to frø i hver stikkontakt, litt atskilt fra hverandre i tilfelle de to spiser.
 3. Dekk dem litt med underlag, nok til at de ikke kan fly av i tilfelle vinden blåser.
 4. Sett brettet i et annet – som ikke har hull – og fyll sistnevnte med ca 2 centimeter vann, slik at såbedet blir vannet.
 5. Plasser såbedet i et område der det får rikelig med naturlig lys, hvis mulig direkte.
 6. Hold underlaget fuktig, men ikke vanntett.

10 dager de første vil begynne å spire.

Transplantasjon

Etter omtrent en måned eller en og en halv måned, Når plantene har en håndterbar størrelse (minimum 5 cm høy), vil det være på tide å overføre dem til individuelle potter med en diameter på ca 20 cm, ved å bruke universelt voksende substrat, sette dem i full sol eller i et veldig lyst område.

Etter to måneder til kan du plante dem i hagen i rader med 50 cm mellom planter, eller flytte dem til større potter.

Stell og vedlikehold av paprika

Capsicum annuum

Når plantene har passert den kritiske perioden – i deres tilfelle er det de første tre månedene av livet – kan du begynne å ta vare på dem som følger:

 • plassering: vi fortsetter å holde dem i områder der mye lys kommer inn.
 • Irrigasjon: veldig hyppig. Unngå å la underlaget tørke, men også vanntett. Det anbefales ikke å legge en tallerken under dem, med mindre du fjerner overflødig vann 15 minutter etter at du har vannet.
 • Abonnent: gjennom hele sesongen må de gjødsles med organisk gjødsel, det være seg gjødsel, ormstøp, guano eller hva du foretrekker.
 • Beskjæring: Du må fjerne enden av hver stamme når planten har etablert seg, på denne måten vil den ta ut nedre grener og produsere en større mengde frukt.
 • Innhøsting: fruktene høstes grønt eller når de får farge, rundt 200 dager etter såing (det kan være tidligere hvis været er mildt og varmt). Du må kutte dem med ca 3 cm stamme.

Plager og sykdommer

Bladlus

Det er en plante som kan angripes av forskjellige insekter og parasitter, og også av mikroskopiske mikroorganismer som er i stand til å skade den alvorlig.

Skadedyr

 • Bladlus: de måler omtrent 0,5 cm i lengde, og de hviler på blomstene og noen ganger også på stilkene og ødelegger dem. De kjempes med Neem Oil.
 • Rød edderkopp: de er små røde midd, omtrent 0,5 cm, i stand til å danne spindelvev. Den lever av planteceller, spesielt på undersiden av bladene, der lysere grønne flekker vil begynne å dukke opp som står i kontrast til bladets sunne grønne. Det kan behandles med både neemolje og kaliumsåpe.
 • Grønne larver: som spiser på bladene og stilkene. De bekjempes med Bacillus thuringiensis (det er en bakterie som du finner til salgs i barnehager), eller hakk en eller to fedd hvitløk og legg dem rundt planten.

Sykdommer

 • Pepper tristhet: det er en sykdom som overføres av en sopp som angriper på nakkenivå, der den produserer et mørkt sted som strekker seg gjennom stammen. Behandlingen består i å eliminere den berørte planten.
 • Fusariose: det er en soppsykdom (overført av sopp av slekten Fusarium), som angriper bladene, der mer eller mindre avrundede gule flekker vil dukke opp. Det kan bekjempes med naturlige soppdrepende midler (kobber eller svovel) om våren, men om sommeren er det bedre å bruke systemiske soppdrepende midler etter indikasjonene som er angitt på emballasjen.

Paprika bruker

Gul pepper

Dette er en plante som brukes som hagebruk for fruktene, som kan konsumeres fersk, stekt eller kokt. Men det må sies at disse paprikaene er praktisk talt alt vann, og de har vitaminer, kalsium, natrium, proteiner, … Jeg må heller la deg kjemisk oppbygning:

Vann 94%
Karbohydrater 3,7% (fiber 1,2%)
Lipider 0,2%
Proteiner 0,9%
Natrium 0,5 mg / 100 g
Kalsium 12 mg / 100 g
Jern 0,5 mg / 100 g
Kalium 186 mg / 100 g
Fosfor 26 mg / 100 g
Askorbinsyre (Vit C) 131 mg / 100 g
Retinol (Vit. A) 94 mg / 100 g
Tiamin (Vit. B1) 0,05 mg / 100 g
Riboflavin (Vit. B2) 0,04 mg / 100 g
Folsyre (Vit. B3) 11 mikrogram / 100 g

Paprikaegenskaper

Som om det ikke var nok, har de veldig interessante medisinske egenskaper: å være rik på vitamin C immunforsvaret ditt vil være i stand til å forhindre sykdommer mye bedre, hjelper såret til å gro, er vanndrivende, regulerer kolesterol Y de er ideelle for både gravide og barn på grunn av folsyreinnholdet.

Så hva venter du på å dyrke dem? 🙂