Skip to content

Er det walisisk kanin eller sjeldnere?

19 de april de 2021
  • Denne walisiske kaninen kalles faktisk en «Blushing Bunny» fordi jeg la til skivede tomater på toppen. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Jeg synes det er best å lage sausen i en dobbel kjele, da den er mindre sannsynlig å feste. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Hell den walisiske kaninsausen over toasten (som kan gnides med hvitløk hvis ønskelig). Den kan plasseres kort under slagtekyllingen hvis du vil brune den og gjøre den boblende – vær imidlertid oppmerksom og ikke la den brenne! Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Denne tiden av året liker jeg å gjøre kaninen min til en «Blushing Bunny» – modne tomater gjør det bare bedre! Foto / illustrasjon: susan belsinger

Rarebit eller Rabbit – det er i utgangspunktet en ostesaus over toast. Jeg laget dette til Great Hops Cookoff (hadde bare 10 minutter) på IHA-konferansen, og selvfølgelig la jeg til urter og en god hoppy IPA for maksimal smak, sammen med en død moden sommertomat skåret på toppen. Dette er en rask og enkel rett å lage når du ikke vet hva du skal spise til lunsj eller kveldsmat, og du ikke har lyst til å bare ha en sandwich.

Vel, hvis du slår opp Welsh Rarebit eller Welsh Rabbit, er det mange ideer om hvordan denne oppskriften fikk navnet sitt og hvilket navn som faktisk er riktig bruk. Rarebit er en avledning av Rabbit, som folk flest mener er riktig navn. Selv om ingen kaniner er involvert i å lage parabolen … og har aldri vært det. Trolig ønsket waliseren som jaktet på kaninen at han hadde tatt med seg hjem i stedet for å ha brød og ost igjen til kveldsmat.

Retten Welsh Rabbit ble først spilt inn i 1725, med opprinnelsen ukjent, og det har vært et uendelig antall versjoner av denne retten siden den gang. I 1785 ble retten referert til som “Welsh Rarebit” av en Francis Grose. Grammarian HW Fowler, i 1926-utgaven av Dictionary of Modern English Usage, uttaler sitt synspunkt: “Welsh Rabbit is amusing and right. Welsh Rarebit er dum og feil ”. Selv Irma Rombauer i The Joy of Cooking, fortsetter med navnet: “Vår korrespondanse er stengt om temaet rarebit vs rabbit. Vi holder oss til rarebit fordi kanin allerede betyr noe annet. ” Personlig synes jeg etymologien til denne er ganske underholdende. Det er ingen padde i padde-i-hullet, det er ingen skilpadde i mock-skilpaddesuppe, og det er ingen kanin i walisisk kanin.

Uansett hva det måtte kalles, er retten i utgangspunktet et fullkornsbrød med ost som har blitt smeltet over, ofte blir osten revet og pisket med melk, øl eller vin og et egg og oppvarmet som en saus eller bakt i ovnen så at den smelter og bobler. Gjennom årene har malt sennepsfrø, Worcestershire Sauce og en klype cayennepepper blitt standard ingredienser.

Jeg har lagt til hagedyrket timian til kaninen min, sammen med halvskarp paprika og hvitløk, selv om den slett ikke er tradisjonell, er den veldig velsmakende. Hvis du ikke liker øl, bruk melk i stedet. Hvis sausen virker litt tynn, er det ingen grunn til bekymring siden den suger ganske pent inn i det ristede brødet. Jeg har sett noen oppskrifter tilsette mel som fortykningsmiddel, selv om jeg ikke vil at det er deig. Tradisjonelt har et fullkornsbrød blitt brukt – ikke noe hvitt brød med liljelever – både rug og pumpernikkel er også gode valg.

Hvis du legger til et stekt eller pochert egg på toppen av kaninen, kalles det en «Buck Rabbit» eller en «Golden Buck». Tilsetningen av tomat på toppen (min favoritt måte) blir det en “Blushing Bunny” –Jeg finner ikke opp dette!

Håper du vil prøve en versjon av walisisk kanin mens tomater fremdeles er i sesong!

Walisisk kanin

Walisisk rarebit (eller walisisk kanin som den først ble kalt – og regnes av noe riktig navn) er en enkel rett. Det er mange variabler, og noen mennesker er tradisjonalister og vil fortsette å bruke bare visse ingredienser.

Jeg er løs om min rarebit og krydder etter min smak. Hvitløk er absolutt ikke en tradisjonell ingrediens, men jeg liker den ostete ølsausen min smaksatt med den, så jeg legger til allium. I tillegg forfalsker jeg sjelden min med grønne urteflekker av tørket timian. Den halvskarpe paprikaen tilfører sødme med litt skarphet – hvis du ikke har den, bruk vanlig paprika med en klype cayenne – eller hvis du ikke liker varmen, er det bare å legge til paprika. De fleste oppskrifter krever malt sennepspulver, som jeg bruker, men jeg liker ganske sennep i denne osteaktige sausen, så jeg legger også til en sennep i Dijon-stil. Jeg er vegetarianer, så jeg bruker ansjosfri Worcestershire. Bruk en øl med smak – jeg liker bitterheten til IPA, selv om stout og porter er velsmakende for – ingen wussie «lite» øl.

Serverer 3 til 4

1 ss smør
1 ts engelsk sennepspulver eller malt gul sennepsfrø
1/2 ts halvskarp paprika
1/2 ts tørkede timianblader, smuldret
1 fedd hvitløk, presset
1/2 kopp smakfull øl
1/2 ts Worcestershire saus
1 ts sennep i Dijon-stil
8 gram skarp cheddarost, revet
1 eggeplomme
6 til 8 skiver, fullkornsbrød i landstil (2 skiver brød per person)

En tungbunns gryte kan brukes, men en dobbel kjele er lettere for ikke å bekymre deg for brent ost. Plasser den øverste delen av dobbeltkokeren over kokende vann. Tilsett smøret og smelt det. Rør inn sennepspulver, halvskarp paprika, smuldret timian og presset hvitløk og rør for å kombinere. Rør inn ølet – jeg bruker visp. Når ølet begynner å varme, tilsett Dijon og Worcestershire og bland godt.

Når ølet blir varmt, rør inn en håndfull ost. Når den smelter, fortsett å tilsette osten i to eller tre tilsetninger til, rør godt og smelt. Ikke la blandingen koke. Når du er glatt, smak til krydder, ta av varmen og la den avkjøles bare omtrent 5 minutter.

I en liten bolle pisk eggeplommen og tilsett ca 1/4 kopp ostesaus i eggeplommen, visp godt til den er jevn. Tilsett egget i ostesausen og visp. Hold sausen varm; hvis det avkjøles, kan det stivne. (Det kan varmes forsiktig opp og vispes hvis dette skulle skje).

Varm kaninsausen til varm og legg skålen på tallerkenene. Lad den varme sausen over ristet brød. Server som den er, eller legg den under en varm kylling i et minutt eller to til den er gylden og boblende. Server umiddelbart.

Alternativ: I sesongen legger du skivede, sommermodne tomater på toppen og pynt med litt havsalt og nykvernet pepper. Alternativt er et dryss av fersk hakket gressløk også deilig om våren.