Skip to content

Erodium

4 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om en slekt av planter som har arter med et stort antall infraspesifikke varianter. Mange av disse plantene er vanlige på grunn av deres nitrofile karakter. Det handler om sjangeren Erodium. Det er en slekt som tilhører Geraniaceae-familien og består av 359 beskrevne arter, selv om bare 128 er akseptert.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alle kjennetegnene og noen detaljer om hovedartene til slekten Erodium.

Hovedtrekkene

plantesorter

Av slekten Erodium består den av urteaktige, flerårige planter og enårige planter med forskjellige egenskaper. En av egenskapene de holder til felles med resten av plantene, er at de har palmeblad og alltid er utstyrt med stipler. De har vanligvis en ensom blomst av heteroklamidtypen som har 5 gratis biter i hver krans. De er planter som utvikler seg lett og ikke trenger mye pleie.

Blomstene på plantene har 10 stammer, hvorav halvparten er sterile. Takket være den flotte stilen som smelter sammen gynoecium integrert med 5 karpeller, har den en vedvarende topp i frukting. Dette fører til at den har folkelige navn på pins, pins eller andre lignende navn.

Hovedart

Erodium malacoides

Erodium malacoides

Vi skal gjennomgå hovedegenskapene til noen av de mest kjente artene innen slekten Erodium. Den første av det er Erodium malacoides. Det er en årlig plante, som sjelden kan være halvårlig og det er normalt opptil 70 centimeter høy. Stenglene varierer fra nedlagt til direkte og er vanligvis dekket av korte hår og kjertler. De er planter hvis bladene er ovale og noen ganger kan være flikete, crenate eller tannede. De har membranøse trekantede stipler.

Når det gjelder blomstene, er de aktinomorfe, og mange av dem har radiell symmetri. De har fem stykker dannet av kronblader i en purpurrosa farge og med lilla anthers. Frukten er en schizocarp som åpnes i fem biter med kanter.

De er planter lett å ta vare på og finnes i Middelhavet. De vokser vanligvis i nitrofile gressletter der det er frukthager i nærheten. Det foregår også i tradisjonelle omgivelser for hjem og hage. Et av områdene i Spania hvor vi kan finne disse plantene mest, er i Murcia. Det trenger en stor mengde nitrogen i jorden for å overleve. Dette betyr at den finnes i områder der jorden kunstig blir gjødslet med nitrogengjødsel.

Det er en av de vanligste urtene som finnes naturlig i små hager og våte gressletter. Blomstringen foregår fra midten av vinteren, og den eksisterer vanligvis sammen med andre planter som Geranium føflekk. Det er kjent med det vanlige navnet brads, og det er også andre planter av slekten Erodium som De ligger i Murcia-regionen. Du må vite hvordan du kan skille egenskapene til disse plantene for å velge og klassifisere dem.

Erodium cicutarium

Erodium cicutarium

Det er en type årlig urt som er hjemmehørende i tempererte regioner i Europa. Det kan lett finnes i sandjord nær sjøen, men også i dyrkede områder og i arbeidsledige der du vanligvis ringer ofte. Det er kjent under det populære navnet gafler. Det er også kjent under navnet storknebb, brads og common brad.

Den kan vokse til høyder på 50-60 centimeter og stilkene er dekket av hvitaktig villi. Bladene er dekket av pinnate brosjyrer og er grønne. Blomstene blomstrer fra vår til høst og er gruppert i paraplyer på opptil tolv. Disse blomstene er vanligvis rosa, lilla eller hvite.

Det er velkjent siden det har medisinske egenskaper som for behandling av angina, alopecia og som et vanndrivende middel. Den brukes også til dekorativ bruk til dekorasjon av hager og urbane parker. Vi skal analysere hva dine viktigste bekymringer er:

  • plassering: det er en plante som må være utendørs, og det må garanteres at den er i direkte sollys hele dagen.
  • Plantasje: Vi vil bruke en gryte der vi skal legge universelt underlag slik at det får god drenering. Du må blande den med 30% perlit. Hvis vi plasserer den i hagen, er det ikke krevende i det hele tatt, selv om det er nødvendig å garantere god drenering av jorden. Og det er at den ikke støtter vannlogging.
  • Irrigasjon: det må være moderat til lite, selv om det avhenger av vekstforholdene. Når været er varmere, vil det være nødvendig å vanne oftere. Hvis det er mye nedbør i området der vi bor, kan vi lett glemme det.
  • Abonnent: Siden de er nitrofile planter, trenger de en stor mengde nitrogen. Derfor anbefales det å betale med organiske produkter som guano eller ormstøp. Den mest anbefalte kompostsesongen er fra tidlig vår til høst.
  • Rustikk: Det er en plante som ikke motstår kulde eller frost, så du må være forsiktig med lave temperaturer.

Erodium moschatum

Erodium moschatum

Denne planten er hjemmehørende i Sør- og Vest-Europa, hvor den vokser i dyrket mark og i ødemarker. Den finnes i sandjord nær sjøen, selv om den lett vokser i potter og planter. Dens livssyklus er årlig eller halvårlig. De har blomster som dukker opp fra vår til sommer og vokser vanligvis til en høyde på to meter.

Vi skal analysere hvilke som er de viktigste bekymringene:

  • Plassering: trenger soleksponering gjennom dagen.
  • Land: det er ikke krevende når det gjelder jord, men det anbefales å blande universalt underlag med 20% perlit.
  • Irrigasjon: det bør vannes veldig ofte, og sørge for at underlaget ikke tørker helt ut.
  • Abonnent: Siden det er en nitrofil plante, er det nødvendig med organisk gjødsel som guano eller mulch.

Erodium ciconium

Erodium ciconium

Det er den siste planten vi skal analysere av slekten Erodium. Den har vanligvis en høyde som når 50 cm. Bladene er pinnate og knapt trekantede, i motsetning til de forrige. Det vises vanligvis i åker, hager, veikanter, havnedeponier, uteplasser og deponier. Dette er steder der det er en stor mengde nitrogen i jorden på grunn av overflødig organisk materiale. Blomstringen finner sted mellom juni og september.

Den er kjent under navnet gjeternål og er en årlig plante med myke, planlagte hår. Blomstene er spisse og har stumpe skaft med korte frynser.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om de viktigste artene av slekten Erodium.