Skip to content

Ertdyrking, stell, skadedyr og sykdommer

13 de juni de 2021

Ertene De er belgfrukter som vokser i kjøligere klima fra høst til vår. De er velkjente og brukes i gastronomi over hele verden. Dens vitenskapelige navn er Pisum sativum. De klatrer planter som har en spektakulær evne til å feste nitrogen i jorden. Den har ganske mange ernæringsmessige og nyttige egenskaper for dietter som er rike på grønnsaker.

Hvis du vil lære å dyrke erten og vite alle egenskapene, skadedyrene og sykdommene som kan angripe den, fortsett å lese 🙂

Hovedtrekkene

Erteegenskaper

Erter kan spises ferske i salater så vel som i ris, supper, steker og lapskaus. Har flott innhold i protein, kalsium og vitamin C. Den kan dyrkes hjemme perfekt på et voksebord eller i en hage.

Det er en årlig urteaktig plante som kan nå tre meter i høyden. For å høste dem ordentlig får de vanligvis ikke vokse veldig lenge. Det er to erter av erter som ofte dyrkes. De er de som vokser lite og de som sprer seg som om det var et vintre. Roten er ganske utviklet og stilkene er tynne. De vokser i spiraler og hjelper de omkringliggende plantene til å fatte strukturene.

Frukten er et vintre av mellom 3,5 og 15 cm i lengde hengende med opptil 11 runde, glatte eller krøllete frø. Erter kan være grønne, gule, brune, oransjerøde, flekkete og beige.

Ertdyrking

Hvordan dyrke erten

Erter trenger et klima med lavere temperaturer for å trives. Den beste tiden å dyrke dem er sensommeren og tidlig høst for å kunne høste dem godt om vinteren. Selv om den foretrekker kjøligere klima, tåler den ikke frysende temperaturer, så vi må beskytte den. Hvis området der vi skal plante vanligvis har frost, er det bedre å gjøre det en måned før siste frost.

Denne planten krever en løsere type jord, med god drenering og kvalitetsgjødsel. Kompost kan brukes til å gi næring til den ordentlig. Det kan sås på forskjellige måter, men det må rsprer en minimumsdybde på 30 cm. Dyrkingssengene og beholderne er egnet for dyrking av erter.

Ertefrøet er omtrent en halv centimeter stort, og fargen er vanligvis lys eller mørk brun. Den dyrkes med direkte såteknikk, selv om det også er lov til å så i frøplanter. For å utføre såingen er to sentrale furer merket med en separasjon på ca 15 centimeter og en dybde på 2-3 cm. Deretter plasseres frøene med respekt for en avstand på ca. 10 cm mellom hver. Når de er på plass, blir furene dekket og vannet.

Hvis vi gjør det i en barnehage, er det viktig at underlaget har god gjødsel og drenering for å unngå flom eller mangel på næringsstoffer. Vi legger frøet to centimeter dypt for å holde området fuktig. Planten bør transplanteres når den når en høyde på omtrent åtte centimeter. Hvis røttene er veldig kveilet, kan vi kutte dem litt og plassere dem i en sikksakk.

Erteplanter er veldig følsomme. Derfor blir samlingen gjort med hendene for ikke å skade strukturen. Innhøstingen vil være forskjøvet, så vi vil ha flere ukers produksjon.

Nødvendig pleie

grener tatt for å ta vare på erten

Erter trenger spesiell pleie for å opprettholde alle sine optimale forhold. Hvis vi vil ha et godt resultat, anbefales det å suge frøene en natt før du sår dem. På denne måten vil de ha en god spiring.

Disse tipsene hjelper deg med å holde erten sunn og vokse godt:

  • Når planten vokser mer enn 15 cm, kan vi det fest grenene til maskene slik at stilkene ikke holder seg løse.
  • Vi kan ta noen buskplanter for å knytte dem til ertene og dra nytte av plassen.
  • Hvis vi holder jorden ren uten ugress, vil vi unngå skadedyr eller sykdommer.
  • For å holde jorden fuktig når planten blir omtrent 30 cm høy, vi kan bruke mulch eller polstring.
  • God overvåking er det beste våpenet mot skadedyr og sykdommer. Det er bedre å investere i forebygging enn å oppnå noe uerstattelig.
  • Når det regner kraftig eller hagl faller, anbefales det å beskytte dem. De skal plasseres på et nett eller på en vegg. Det samme når temperaturen synker.
  • Vi kan knytte dem til andre avlinger som reddiker, kålrot, agurk, mais og gulrøtter. Derimot, det er ikke bra å plassere dem ved siden av løk, løkløk og hvitløk.

En nysgjerrighet er at blomstene på erten favoriserer tiltrekningen av insekter som er gunstige for hagen.

Plager og sykdommer

Hvis ikke erten overvåkes og vedlikeholdes ordentlig, kan erten lide av sykdommer og skadedyr. Blant disse finner vi:

Hvitbrann og aske

hvit erte

Dette er to sykdommer som er lett gjenkjennelige. De dannes noen få hvite pulverformige flekker på bladene og belgene. Det skjer vanligvis når temperaturene er veldig høye, siden det foretrekker kjøligere klima.

For å unngå denne sykdommen, må du ta godt vare på vanningene og forhindre at bladene blir våte. Hvis bladene er for fuktige, er de mer utsatt for hvit rødhet. For å kontrollere sykdommen må de berørte bladene fjernes, siden de lett sprer seg gjennom vinden og kan forurense andre planter.

Bladlus

bladlus skadedyr

Dette skadedyret lever hovedsakelig av plantens saft og forårsaker sykdom. Hvis den ikke blir beskyttet eller ivaretatt i tide, kan vi miste planten. Vi kan vask bladene med biologisk nedbrytbar såpe og vann for å eliminere disse insektene. En annen løsning er å bruke naturlige rovdyr som marihøner som tiltrekkes av blomstene i hagen vår.

Gruvearbeidere

bladgraver som skadedyr

Dette skadedyret danner gallerier på plantebladet. De er larver som tar bort plass fra planten for å utføre fotosyntese. Hvis vi vil eliminere skadedyret, må vi presse larvene på bladet slik at de ikke utvikler seg videre. I tilfelle de blir smittet, kan du også bruke en slags plantevernmiddel.

Med disse tipsene kan du ha ertene sunne og forhindre at de blir påvirket av mulige skadedyr og sykdommer.