Skip to content

Forhindre sopp i frøplanter og unge planter

12 de juni de 2021

Ofte når du ønsker å reprodusere planter, oppstår spørsmålet: hvordan forebygge sopp? Sopp virker raskt, og når de første filamentene dukker opp på overflaten av underlaget, er deres utryddelse veldig vanskelig.

Imidlertid er forebygging av det enkelt. Denne artikkelen er ment å være en guide for å få sunne og sterke planter.

Det første du må vite er at for bedre forebygging anbefales det:

  1. Bruk for eksempel materialer (potter, hansker) som tidligere er desinfisert med hydrogenperoksid. Eller:
  2. Bruk nye materialer.

Underlaget må være ny, som ikke har blitt brukt før.

Avhengig av art, vil vi lage en eller annen blanding. For eksempel når det gjelder trær, kan vi bruke svart torv med femti prosent perlit, eller vi kan også bruke vermikulitt med akadama.

Å velge sted er av største betydning, siden et sted som ikke er tilstrekkelig ventilert og opplyst, kan bli en soppkilde. Av denne grunn vil vi plassere frøbedene utendørs, i halvskygge eller i full sol, alltid avhengig av behovene til hver art.

På samme måte må også fuktigheten kontrolleres. Hvis frøbedet vi har valgt, for eksempel er en tupperware, må vi fjerne lokket i noen timer, slik at det kan ventilere godt, siden sopp lett kan dukke opp ved å opprettholde konstant fuktighet.

Det er mange soppdrepende produkter på markedet. Det er noen som er økologiske, for eksempel kanelpulver; og det er de som er kjemiske. For frøbed, når det gjelder forebygging, er organiske mer tilrådelig. Men hvis vi ønsker å bruke kjemikalier, anbefales det å følge produsentens instruksjoner.

Hvordan forhindre spredning av sopp?

Hvis vi har et frøbed med sopp, vil vi plassere det vekk fra plantene og andre frøplanter som vi kan ha, til vi, med hjelp av kjemiske soppdrepende midler, har klart å utrydde dem.

Noen ganger hender det imidlertid at det ikke er noe annet valg enn å kaste frøene. Vi legger innholdet i såbedet (underlag og frø) i en pose, og vi vil kaste det i en søppelbeholder, tidligere lukket. Såbedet skal vaskes med oppvaskmaskin, eller med litt soppdrep fortynnet i vann.

Bilde – Lorette

Mer informasjon – Hvordan bryr du deg om et ungt tre?