Skip to content

Fra da gulrøtter var lilla

23 de juni de 2021

Visste du at gulrøtter de var ikke alltid appelsiner? Det var de faktisk lilla. Nederlanderne gjorde dem til appelsiner på 1600-tallet, etter flere kryss og eksperimenter, for å oppnå fargen på det nederlandske kongehuset Orange. Og de lyktes, resultatet var en jevnere og søtere variasjon som spredte seg over hele Europa. Men før var de lilla. Og i dag gjenopptas dette orientalsk variasjon, som faktisk er originalen, sammen med andre varianter av forskjellige farger. Og alt kan dyrkes i potter.

I Spania har noen lokaliteter alltid dyrket lilla gulrøtter, og motstå invasjonen av den nederlandske appelsinen. På MallorcaDet er ikke vanskelig å finne dem i markedene i sesong. Og i Malaga, i Cuevas Bajas, feires den første søndagen i desember årlig Morá gulrotfestival, et utvalg som, i henhold til deres historie, har de dyrket siden araberne ble introdusert med frø fra Fjernøsten for 13 århundrer siden. Morá gulroten fra Cuevas Bajas er større enn den oransje og fargen minner om rødbeter.

Gulroten kommer fra Asia. Det eldste kjente beviset på gulrotforbruk av mennesker dateres tilbake til 3000 f.Kr. C. i Afghanistan. Disse gulrøttene var lilla på utsiden og gule på innsiden. Først ble stilkene og bladene spist. I det første århundre er roten nevnt for første gang i klassiske kilder. I Europa er det bevis for forbruket siden 800-tallet, med beskrivelser av de lilla, røde og gule variantene. Det antas til og med at ordet gulrot kommer fra andalusisk arabisk. Arabiske handelsmenn spredte gulrotfrøet over hele Asia, Afrika og de arabiske landene, inkludert Spania. Dermed dukket det opp varianter med forskjellige nyanser av lilla, hvite, gule, grønne og til og med svarte.

Fargede gulrøtter

I dag har det blitt fasjonabelt å dyrke på nytt fargede gulrøtter. I hagesentre er det ikke vanskelig å finne hvite, gule, granat og lilla gulrotfrø. De tilbyr en rekke farger, smak og en morsom touch til salater. Selv om det skulle være morsomt, ble oppfinnelsen til islendingene, som i 1997 utviklet en gulrot med sjokoladesmak innenfor Wacky Veg-programmet, rettet mot barn, men den ble trukket tilbake åtte måneder etter lanseringen.

Mer informasjon – Potte gulrøtter