Skip to content

Frøspirer

12 de juni de 2021

Soya, lucerne, linser, rødkål, reddiker, kikerter, brokkoli, erter … spiret de tilbyr oss et stort utvalg av deilige spirer, som også har gunstige egenskaper til helse.

Men kan vi lage dem hjemme? Selvfølgelig. Vi utnytter frøene vi samler inn (eller vi bruker direkte erten, kikerten, linsen …) og i to dager vi kan begynne å nyte dem nå. desember Det er en god tid å vie seg til spirer, for med lave temperaturer er hageaktiviteter knappe, og spirer gir oss en annen form for dyrking.

For dette trenger vi en spire: Kan være kommersiell (små mini drivhus som gjenskaper de optimale forholdene for temperatur og fuktighet), eller hjem, en enkel stor krukke med bred munn og en gasbind eller bomullsklut som deksel.

Fordelen med spire er at du kan kutte spirer og holde frøet i spiring, som om det var en liten hage som gir deg slik du trenger det.

I båterImidlertid bruker du dem alle samtidig. Selvfølgelig kan du ha dem i kjøleskapet i opptil 15 dager.

Spireren

Det finnes flere typer spire, fra enkle plast- eller glassbeholdere for å starte avlingen, til brett for større plantasjer, som til og med opprettholder fuktigheten og temperaturforholdene på en automatisert måte takket være en liten elektrisk motor. Men de fungerer i utgangspunktet på samme måte: de trenger ikke substrat og er basert på konstant hydrering av frøene, selvfølgelig, og pass på at de ikke blir oversvømmet.

Avhengig av art, spiringstid varierer fra 2 til 7 dager.

Hvis du bestemmer deg for å kjøpe din frø For å spire, sørg for at de har en økologisk forsegling og kommer fra planter gjødslet med 100% organiske og biologisk nedbrytbare produkter, uten spor av kjemikalier.

Prosessen

Å spire i en spire er veldig enkelt. Hvert frø krever forhold, men i utgangspunktet:

 • Alt skal være gjennomvåt og i mørket i flere timer (belgfrukter, ca. 12 timer; resten, mellom 6 og 8 timer).
 • De blir drenert, de blir avsatt på et kjøkkenpapir for å tørke dem, og de fordeles på spirerens basisgitter. Husk at når de spiser, vil de oppta tre ganger plassen. Ikke sett dem for tett sammen.
 • Bøtta er fylt med vann, og risten er plassert slik at vannet berører bunnen av den. Den dekker seg med dekselet.
 • Den ideelle temperaturen er mellom 20 og 25 grader og skal forbli stabil gjennom spiring. Det anbefales å fornye vannet hver tredje dag.
 • Når spirene vokser til lokket, kan du fjerne det og holde det åpent. Du kan nå kutte spirer for forbruket ditt.
 • Fyll bøtta når det er nødvendig for å holde samme vannstand.

I glassburk

For å spire i en krukke trenger vi en glasskrukke med et minimum volum på en liter.

 • Vi setter frøet og dekker med en halv liter vann (vannet skal oppta tre ganger mer enn volumet av frøet omtrent).
 • Vi dekker dem med en gasbind eller bomullsduk og et gummistrikk og holder det i mørket i løpet av den bløtleggingstiden som hvert frø krever (12/14 timer. For belgfrukter, 6/8 timer for resten).
 • Tapp vannet (stoffet forhindrer at frøene kommer ut) og skyll godt med varmt vann.
 • Frøene ordnes langs glassveggen og settes tilbake på et mørkt og varmt sted, og skylles to eller tre ganger de første dagene og deretter en gang om dagen. Vannet må alltid dreneres veldig godt.
 • Når skuddene er 2 til 3 centimeter lange, utsettes de for indirekte sollys i ca 2 timer, slik at bladene blir grønne.

Mer informasjon – Frøhenting

Fontene – grønt er livet