Skip to content

Garden Design – A Dog’s Eye View

16 de april de 2021

Biff the Wonder Spaniel en hageblogger? Hvem visste?Aeonium og Cotyledon
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickParkinsonia og Fraxinus
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickLavandula og Coleonema
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickFarfugium og Lysimachia
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickDasylirion og Euphorbia
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickAgave og Senecio
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickBiff the Wonder Spaniel en hageblogger? Hvem visste?Aeonium og Cotyledon
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickParkinsonia og Fraxinus
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickLavandula og Coleonema
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickFarfugium og Lysimachia
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickDasylirion og Euphorbia
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickAgave og Senecio
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickGjett hva? Hunder er faktisk ikke fargeblinde; de har bare mye mindre kromatisk følsomhet enn mennesker. Derfor lar jeg ikke Biff the Wonder Spaniel plukke antrekkene mine. På den annen side kan han ha et ben oppe på meg (hundespill) når det gjelder å designe hager.

Når jeg starter et nytt design, ser jeg for meg plantene på samme måte som Biff sannsynligvis ser dem. Jeg forestiller meg at de aldri vil blomstre – at jeg må stole på noe annet enn blomsterfarge for interesse. Jeg velger ut og kombinerer planter med alle de andre visuelle egenskapene – plantens silhuett, dens løvform, bladstørrelse, tetthet og overflatestruktur, for eksempel. Blomstene iser kaken.

Så jeg måtte tenke. Hva om Biff tok etter sin gamle mann og opprettet en hageblogg for hunder? Hvordan vil han beskrive de to mest grunnleggende designprinsippene som hunder og deres tofotede slaver bør mestre?

De «store to» er harmoni og kontrast. Vi bruker harmoni når vi kombinerer planter som deler en eller flere egenskaper, og kontrasterer når det er åpenbare forskjeller. Velg for mange harmoniske elementer, så kan hagen din begynne å snorke, mens for mange kontrasterende elementer kan føre til at du når Dramamine.

Don Your Doggie Spectacles

Jeg har endret følgende bilder til gråtoner for å understreke formene og teksturene. Når du ser på bildene, legger du merke til bladets form og tykkelse, den relative lysheten eller mørket til hver plante, og den generelle formen, noen ganger kalt arkitektur – having, buing, gråt, spiky, oppreist osv.

Denne sammenkoblingen av Aeonium (bak) og Cotyledon (foran) er et godt sted å starte. De to plantene deler like formede blader som utstråler i rosettform, en enkel måte å skape harmoni på. På den andre siden av skalaen gir bladets relative mørke og lyshet, kombinert med den subtile forskjellen i løvverkets tykkelse og vinkel, nok kontrast til å gjøre ting interessante.

Det er noe avslappende og mykt ved å plassere fine teksturerte, lyse planter foran tette, mørke bakgrunner. Den enkle kontrasten til de delikate kvistene i palo verde (Parkinsonia aculeata) og det tette bakteppet av shamelaske (Fraxinus uhdei – et monster i SoCal, så ikke prøv dette hjemme) kan produseres i mindre skala ved å plante prydgress. foran tette busker. Tettheten til baldakinene og deres myke, skylignende former gir et snev av harmoni.

Ordforråds brainstorm! Her er listen over adjektiver som beskriver lavendel (Lavandula X intermedia «Provence») foran: «helling», «lysfarget», «tett», «fjærende», «stiv», «vertikal», «småbladet» ”. Himmelrosa pusten (Coleonema pulchrum) i bakgrunnen deler en haugform og er også tett, men bladene er mye mørkere og med en finere tekstur.

Så langt har disse kombinasjonene vært mer like enn forskjellige. La oss snu det rundt.

Leopardplanten (Farfugium japonicum «Aureo-maculata») ser ut som en enorm strandparaply som svever over det lille bunndekket av pengewort (Lysimachia nummularia). Kontrast florerer! Giant vs. teeny-weeny, flekkete vs. solide, lyse mot mørke, men hver har en avrundet kant som gifter seg med dem.

Nå hvis ikke dette slår av deg sokkene … Prøv din egen ordforråds brainstorm. Ta tak i en pute og blyant. Jeg venter…

Skrev du «pigg», «fin», «eksplosiv», «mørk», «radial», «glatt», kanskje til og med «optisk fiber» for det meksikanske gressetreet (Dasylirion longissimum) bak? Kanskje «tykk», «vertikal», «grov», «spøkelsesaktig» eller «geometrisk» for Euphorbia resinifera?

Jeg tror du har det!

Dette siste bildet er ting som flyter båten min. Legg merke til hvordan bladene på Agave «Blue Glow» holdes i samme vinkel som de blå krittfingrene (Senecio mandraliscae). Hver plante har en sterk vertikal linje, selv om agaven strekker seg bredere. En lys bakgrunn setter i gang den mykt pregede, kjøttfulle agaven, og fremhever de skarpe kantene på de lubne bladene. De ser bare ut til å være fornuftige sammen.

Gjør det selv

Hvis du har digitale bilder av hager du liker, kan du prøve dette hjemme med bare litt teknisk kunnskap. All digital fotograferingsprogramvare har en innstilling som endrer bilder fra farge til gråtoner. Prøv denne øvelsen med noen av favorittbildene dine, og se om du finner den «dype designen» som kommer fra arbeidskunnskap om disse prinsippene.

I mellomtiden hjelper jeg Biff med å få bloggen sin i gang. Jeg tenker at vi kanskje trenger å installere et stemmediktatprogram på den bærbare datamaskinen. Ser ut som vårt treårige eksperiment med Mavis Beacon Teaches Typing-programvare har vært en byste.