Skip to content

Hot Plant Introductions from the Cool Pacific Northwest: Terra Nova

19 de april de 2021

Charles Darwin skrev «Origin of the Species» og la ut evolusjonsteorien. Hvis Dan Heims, medstifter av Terra Nova Nurseries, Portland, OR, skriver en annen bok, foreslår jeg at han kaller den «Opprinnelsen til hybrider, kultivarer og varianter.»

«Luther Burbank er min rockestjerne,» fortalte Dan meg i et nylig telefonintervju, med henvisning til det botaniske geni som er ansvarlig for å hybridisere så mange av de prøvde og sanne plantene vi har blitt vant til i hagene våre, som Shasta-tusenfryd, Elberta og Freestone fersken, Santa Rosa plommer og Russet spuds.

Dan Heims

Heims er heller ikke noe planteoppdrett, med prydplanteintroduksjoner som inkluderer Helianthemum «Razzle Dazzle», Heuchera «Chocolate Ruffles» (over 120 andre former for korallklokker har sitt utspring ved Terra Nova), Lobelia «Cranberry Crush» og Penstemon «Crushed Druer (og jeg er akkurat i gang). Disse, og hundrevis til, ble unnfanget i Terra Novas mange drivhus, noen ganger etter mer enn 100.000 forsøksmål.

Med en mangfoldig utdannings- og arbeidshistorie som inkluderte en botanikk mindre, landskapsarkitektur kurs, entreprenørarbeid og konstruksjon, har Heims spesifikke mål som går utover bare utseende. Dette er ikke en kryss-fingre-og-se-hva-skjer-crapshoot. «Jeg tenker på hvordan plantene vi utvikler vil vokse og oppføre seg i ekte hager.» Før planter slippes ut på markedet, blir de testet og «testet» av gartnere, designere og produsenter i et bredt spekter av vekstsoner. Selv om mange hagesentre i detaljhandelen selger Terra Novas planter med firmaets merke på merket, selger Terra Nova også plantene sine til kjente produsenter som Proven Winners.

Du kan spørre: «Hva er det for gartnere utenfor Stillehavet Nordvests vekstforhold?» Rikelig. Denne sonen 10, Santa Barbara-designeren (det er meg), gjennomgikk listen over nye introduksjoner for 2013 og fant ganske mange planter som ville være hjemme i mine klienters sentrale California-hager. Andre vil trives i det dype sør, og mange vil gledelig overleve vintrene i sone 4 og lavere. (Vel, kanskje ikke gledelig, men de ville komme tilbake når været varmer opp.

Her er seks planter som slo meg på og noen designideer om hvordan du bruker dem i din egen hage.

Agastache Kudos sølvblå

Agastache «Kudos Silver Blue» (sone 5-10) er en sommerblomstrende flerårig med myke, klare blå blomster som stiger over det dypgrønne bladverket. Den har et raffinert, høyende utseende og vil se bra ut kombinert med forskjellige fargetoner og nyanser av blått, spesielt andre planter i familien Lamiaceae (mynte / salvie).

Begonia Cool Breeze Tinn

Begonia «Cool Breeze Pewter» (soner 10–11) fikk meg til å hoppe opp og ned med sitt metallgrå løvverk – den perfekte folien (ikke en aluminiumspill) for å sette av et hvilket som helst antall pastellblomstrende skyggeplanter. Bladene er satinære, aksentert av et mørkegrønt hjertemønster i midten, og kontrastert av en sultry rød underside. En skikkelig standout.

Echinacea 'Meteor Pink'

Jeg har ikke brukt noen solsikker i designene mine, men her er en jeg vil gjerne ha tak i. Echinacea «Meteor Pink» (soner 4 – 10) er sterkt oppreist med en kompakt vane, akkurat passe til å massere mot baksiden av en flerårig grense eller blandet med planter som har dyp burgunderblader. Det er en kraftig blomstrer som stikker ting sommer og faller i full sol. Bonus: Den tiltrekker sommerfugler, gir en flott kuttblomst, motstår hjort og tørke, og vokser raskt.

Heuchera 'Galaxy'

Som jeg nevnte, er Heuchera-slekten godt representert hos Terra Nova. Den som fikk øye på meg er H. «Galaxy» (soner 4 – 9). Bladene begynner å lyse rødt, og blir deretter dypere, mens de kontrasterende flekkene fortsetter å lyse gjennom sesongen. En designteknikk jeg bruker for å lage et analogt fargevalg er å kombinere burgunder (en dyp form av rødt) med blekrosa (rødt fargetone), muligens sammenkoble «Galaxy» med en grønt blad Heuchera med blekrosa blomster. I følge Terra Novas beskrivelse tåler denne korallklokkene varme og fuktighet, men er også ganske behagelig i kjøligere klima. Se etter det til blomster fra mai til juli.

Kniphofia 'Lemon Popsicle'

Høyt på listen min over planter å prøve i en klients hage vil være Kniphofia «Lemon Popsicle» (soner 6-9), og ikke bare fordi jeg har en søt-sur tann. I motsetning til mange pokerplanter som har korte blomstringsperioder og mindre ordnet løvverk, har Terra Nova’s Popsicle-serie en dvergvaner, flott grasete løvverk, en veldig lang blomstringsperiode og korte blomsterpigger som gir et show vår, sommer og høst . Se hvordan den passer sammen med mørke fiolette blomster som deler dens vertikale holdning.

Plectranthus 'Velvet Elvis'

Sist, om bare for det spennende navnet, er Plectranthus «Velvet Elvis» (soner 9-11). Egentlig er det navnet. Nei, det er ikke fordi, i likhet med navnebror, disse dype lavendelblomstrende skyggeplantene som skjerfing av peanøttsmør, banan og bacon-smørbrød. (Egentlig glemte jeg å spørre Dan om historien bak navnet, men uansett.) «Elvis» er mer kompakt enn P. «Mona Lavender» fetteren og bladene er dypere grønne. Det er en raskt voksende, kraftig busket flerårig plante som er flott i masseplantninger eller som en stjerneutøver i containere. For de av dere som hagearbeider i milde klimaer, er det et syn å se plantet under et Jacaranda-tre, da treets falmende lavendelblomster hoper seg opp rundt bunnen av denne flerårige.

Vel, det er min runde opp med nye planter å se etter når plantesesongen 2013 ruller rundt. Om noen uker legger jeg ut flere nye planter – denne gangen med litt mer SoCal-vekt – fra kompisen Randy Baldwin på San Marcos-dyrkere. Inntil da, sjekk disse og gi meg beskjed om hvilke som flyter båten din.