Skip to content

Garden Design Lessons from Japan

16 de april de 2021

Jeg er ganske sikker på at jeg var japansk i et tidligere liv. Det er ikke bare fordi jeg elsker Godzilla-filmer og nipper til varm skyld i Hello Kitty-rosa tøfler en kald vinterkveld. Mer sannsynlig har det å gjøre med å bli forelsket i den utsøkte bonsai-kunsten mens jeg fremdeles var en vill og gal Hollywood-trommis. Disse miniatyrrepresentasjonene av rå natur var inngangsmedikamentet som førte meg til japanske hager. Derfra var det en rask tur til å fordype meg i hager av alle slag, og til slutt bli designer.

Jeg kan ikke forklare følelsen som skyller over meg når jeg er i nærvær av mesterlig design av japanske hager eller overveier linjene til en kjærlig, tålmodig trent Shimpaku-einer. Kanskje det er min forståelse for hvordan menneskesinnet kan se på et faktisk tre eller naturlig landskap, finne essensen og destillere det til levende kunst.

Jeg sorterte gjennom bildene mine denne uken, og lette etter bilder til den kommende boken min (se den skamløse, selvfremmende pluggen på slutten av denne historien) og fant disse bildene. Jeg fant denne samlingen av japanske hager. Det er leksjoner å lære og bruke på enhver hagestil. Jeg håper noen få gjenklang for deg og hagen din.

Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickLeksjon: Hvis du plasserer steiner som naturlige elementer i hagen din, må du først observere hvordan de ser ut i naturen. Med mindre de er falt nedover en elv eller bekk, ser det ut til at de stiger opp fra bakken, ikke plukket ned på den. Dette tablået ble fotografert i Portland Japanese Garden. Legg merke til hvordan steinene ser ut til å være stabile og i ro, begravet med mye av massen skjult under jorden. Den høye steinen peker mot himmelen, mens en skrå stein i bunnen bærer øyet til høyre.

Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickLeksjon: Hvis grunnen til at du hager, er å bringe litt natur til hagen din, legg bort elektroverktøyet, ta deg tid til å se på den naturlige verden og ta den ånden til ditt eget landskap. Flytt inn i nærheten av denne skogstil bonsai arrangementet og du er midt i en lund på toppen. Området er en studie i ufullkommenhet, med små uregelmessigheter – en gren som stikker ut her og der, og som min bonsai-mester John Naka vil si, «rom for fuglene.» Den som laget dette stykket av himmelen (fotografert på National Arboretum) fikk det til å se lett ut. Hva strever du etter når du henter beskjæringsverktøyene dine?

Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickVann gir liv til enhver hage, uavhengig av hvordan den uttrykkes. Vann kan være overstrømmende og kraftig, som denne robuste fossen. Det skaper et ettertrykkelig vertikalt skilletegn og fyller hagen med lyd og tåke. Treets gyldne løvverk er perfekt plassert for å understreke fokuspunktet.

Leksjon: Ikke alle hager har en dramatisk høydeforandring (eller hardtarbeidende pumper) for å imøtekomme denne skalaen av vann, men det er alltid en måte å introdusere vann som et annet naturlig element. Når du gjør det, ikke la vannet gjøre alt arbeidet alene – kombinere det med iøynefallende planter som sier: «Psst, se her borte!»

Foto / Illustrasjon: Billy Goodnick

Selv i en naturalistisk setting som Bloedel Reserve på Bainbridge Island, Washington, er det et sted for rette vinkler. Den gressete overgangen mellom den innrammede steinhagen i Zen og de myke kurvene på grensen er hopscotched med ensartede rektangulære plater. Som synlig morse-kode, sender de en melding for å se mot porten fjernt. De er ordnet i familier på to og tre, med en og annen loner. Leksjon: Ikke frykt for rette linjer og geometriske former, selv ikke i et naturlig hagesystem. Kontrasten mellom menneskeskapte elementer og organiske former kan spille pent sammen. En nærmere titt på Bloedel-porten avslører en rekke behandlinger på bakken som holder den interessant: naturlige brostein, tre, vår gamle venn den rektangulære platen – noen lagt langs aksen, noen på diagonalen – og en skarp kant av svart Mondo-gress (Ophiopogon planiscapus «Nigrescens»). Støttestolpene retter oppmerksomheten mot skogen utenfor, etterlignet av de tilbakevendende vingene til det fjerne gjerdet. Leksjon: For å forsterke overgangene mellom «hagerom», etablere gatewayer og grenser som definerer grensene. Og fordi disse portalene står tydelig i landskapet, overdådig ekstra oppmerksomhet på detaljene.

Når vi snakker om detaljer, er det zoomet inn i gangveien og grensen. Hvem trenger fristende tulipaner eller psyke stemorsblomster? Et subtilt samspill mellom svart og grått forener komposisjonen. Samtidig gir de visuelle teksturene til tre tydelig forskjellige materialer kontrast. Småestein lekker ut i mellomrommene mellom platene og fungerer som en bro. Og ved å forplikte seg til bare én plantype, er det klarhet i formålet med designet.

Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickLeksjon: Mindre er mer (mer eller mindre). Akkurat som en god taler vet når hun skal skru opp energien og når en hvisking får publikum til å lene seg inn, kan også en hage beordre oppmerksomheten vår med et minimum av innsats.

Så hva har vi lært? Neste gang du ser på sidene i magasinet Fine Gardening, eller leser drømmende bilder på dette nettstedet, bør du vurdere å stoppe lenge nok til å dissekere hva som skjer. Selv om det er en hagestil som ikke passer til din personlige visjon, er det alltid leksjoner å lære.

:: :: :: :: :: ::

Billy er forfatteren av Yards: Vend ethvert uteområde inn i drømmenes hage, som er fylt med innsikt som denne artikkelen, hans måte å dele tre tiår med designutforskning med deg, i håp om at du kan bruke noen få av dem i din egen hage. Du kan få Yards på Amazon.com, BarnesandNoble.com, IndieBound.com eller Powells.com.

Billy foreleser ofte og holder demonstrasjoner. Du kan finne ut mer om hans kommende taleopptredener på billygoodnick.com.