Skip to content

Gaver fra Urtehagen

15 de april de 2021
  • Urtekort kan brukes til høytidshilsener eller gis som gaver. Her er en rekke forskjellige kreasjoner fra vår nylige håndverksklasse. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Urter og blomster kan presses og tørkes i en telefonbok – du trenger ikke noe fancy utstyr.
  • En botanisk presse er en fin måte å raskt og enkelt presse plantemateriale på.
  • Jeg samler urter og blomster for å presse i alle årstider – på den måten har jeg mange forskjellige teksturer og farger å velge mellom.
  • Hvis jeg ikke har plass i pressen, når jeg først er tørket, oppbevarer jeg plantematerialet mellom papirlagene i en boks på et tørt sted.

Lag dine egne urteferie- eller notatkort

En hjemmelaget gave skapes med hensikt fra giveren; om det er noe lite laget på kort tid eller en spesiell gave som det er jobbet med i mange timer – det er inderlig. Gaver fra hagene våre er de beste av alle. Det kan være en krukke syltetøy fra hjemmelagde bær, eller salsa fra hagetomater og chili, det kan være en blanding av urtepottpurri eller teposer, eller en swag eller krans av urter og tørkede chili. Uansett hva det er, er en håndlaget gave en glede å gi og motta. Å lage gaver fra hagen tillater kreativitet fra giveren og godhet fra hagen, og mottakeren får noe unikt, enestående. Ikke bare det – du trenger ikke å legge inn noe grønt (kontanter) – men du øver på å være grønt.

Urter er noen av de beste plantene for å lage gaver. I forrige måned lærte jeg et kurs for Ozark Folk School med tittelen «Herbal Gifts for the Holidays» (www.ozarkfolkcenter.com). Det var morsomt og produktivt i tre dager, og vi laget gaver fra kulinariske og smarte til gjenstander for badekaret og boudoiren. Ikke bare dro damene med mange gaver, vi smidde et felles vennskap fra tiden som ble brukt til å skape og jobbe sammen.

For de neste bloggene har jeg tenkt å gi deg noen urte-gaveideer. Den første jeg har her er for håndlagde urtekort. De er enkle å lage når du har presset og tørket urter og blomster. Noen av dere har kanskje allerede tørkede planter. Selv om jeg har en stor blomsterpresse, har jeg telefonbøker fulle av tørkede urter, blader og blomster. Det tar ikke mer enn en uke eller så å presse og tørke de fleste urter, noen tynnere prøver tørker enda raskere.

Resten er ganske enkelt å gjøre – bare et spørsmål om å kombinere det tørkede materialet med ditt valg av montering av papir i et kunstig design – og deretter feste det til kartong. Jeg sender disse som spesielle gratulasjonskort, eller noen ganger gir jeg en samling på fem eller seks av dem bundet med et bånd i gave. Hvis jeg tar dem foran, trykker jeg dem ofte i eller under en tung bok (som en ordbok) for å flate dem godt. Listen over materialer som trengs for å lage dine egne urtekort er listet nedenfor.

Urtekort

Liste over materialer:

1. Aviser
2. Blyanter
3. Linjaler
4. Saks
5. Elmer’s Lim eller limpinne
6. Dobbelteip tape
7. Notatkort og konvolutter
8. Små rektangler av konstruksjon eller kraftig papir
9. Vokset papir
10. Pressede, tørkede urteblader og blomster
11. Broderi eller metalltråd

Veibeskrivelse:

1. Spre avis på arbeidsområdet. Velg et papir til kortet ditt og brett det i to.

2. Velg noen blomster eller blader til kortet ditt; håndter dem forsiktig.

3. Velg et stykke farget papir og ordne blomster og urter på det. Blankt papir fungerer ikke; overflaten er for glatt. Legg et stykke vokspapir forsiktig over toppen.

4. Varm et strykejern forsiktig opp. Hvis du bruker en bordplate eller en benk i stedet for et strykebrett, legger du et håndkle på overflaten. Stryk vokspapiret over blomstene. Du må kanskje øke varmen på strykejernet litt. Klipp vokspapiret til samme størrelse som det fargede papiret. Jeg liker å bruke en linjal og rive kantene slik at den har en dekket kant.

5. Hvis du vil, knyter du et stykke eller noen få biter av metalltråd (det gir litt gnist) rundt de voksede blomstene og knuter det eller teip det på plass på baksiden. Smør lim eller dobbeltbånd på baksiden av byggepapiret og lim / teip det på merkekortet.

6. Skriv meldingen din inn.

7. Hvis du lager en konvolutt, setter du kortet midt på papiret, slik at alle punktene på papiret er like. Brett bunnpunktet først inn, deretter sidene, og brett toppen sist. Tetningen lukkes med et klistremerke. Jeg kjøper vanligvis 4 x 6-tommers blanke kort, som følger med konvolutter i håndverksbutikken.

8. Hvis det er tid, kan du trykke kortene under en tung bok over natten – det er ikke helt nødvendig – det flater dem bare litt mer og holder seg bedre.