Skip to content

Gladioli, den lykkeligste pæren

7 de juni de 2021

Hvis du vil ha en plante som ønsker deg velkommen til årets mest fargerike sesong, vår, er gladioler en av de mest anbefalte. Innfødt til Sør-Afrika produserer de blomster i klynger som de er så blide og fargerike at de kan brukes til å dekorere ethvert hjørne.

Hvis du elsker høye løkplanter, vil gladioli sikkert ha glede av det.

Hvordan er gladioler?

Gladiolus blomsterdetaljer

Våre hovedpersoner de er flerårige og pæreformede planter hjemmehørende i Middelhavsregionen, Asia, tropisk Afrika og Sør-Afrika. Slekten, Gladiolus, består av rundt 250 arter, hvorav 163 er hjemmehørende i Sør-Afrika, 10 fra Europa og Asia, 9 fra Madagaskar og resten fra tropisk Afrika. Til disse artene må vi også legge til de mange sortene som har blitt opprettet gjennom årene, så vi kan snakke om mer enn 1000 typer gladioler, mellom naturlige og skapt av mennesker ved kryssbestøvning.

Disse plantene De kan nå en høyde på mellom 30 centimeter til en og en halv meter, med grønne blader som spirer fra et underjordisk organ som kalles knollen. Blomstene er gruppert i blomsterstander og er zygomorfe, i tillegg til hermafroditter og i veldig forskjellige farger: gul, oransje, rød, rosa, bi eller flerfarget. Frukten er en tørr kapsel med 3 skall.

Etter blomstring tørker både blomsterstammen, blomstene og bladene ut, og etterlater bare fruktene hvis den har produsert dem, og knollen som vil holde planten i live takket være næringsstoffene som røttene har absorbert i den vegetative perioden , det vil si vekst.

Typer Gladioli

De mest kjente er:

Gladiolus communis

Utsikt over Gladiolus communis

Det er en art innfødt i Nord-Afrika, Vest-Asia og Sør-Europa som når en høyde på opptil 1 meter. Produserer vakre, rosa blomster.

Gladiolus italicus

Utsikt over Gladiolus italicus

Det antas å være innfødt i Eurasia, selv om det andre steder er et vanlig ugress. Den vokser opp til en meter i høyden, med rosa blomster.

Gladiolus murielae

Utsikt over Gladiolus murielae

Det er en plante hjemmehørende i Øst-Afrika som når en høyde på 70 til 100 centimeter. Produserer hvite blomster stjerneformet.

Typer gladiolus-sorter

For å klassifisere dem ble det opprettet fire typer hybridgrupper:

 • Stor blomst: de er store planter, mellom 90 og 150 cm, med trekantede blomster 6 til 18 cm brede. I sin tur er det de med gigantiske blomster, som er de som måler mer enn 14 cm brede, og de miniatyrene med blomster mindre enn 6 cm.
 • Primulinus: de er planter som måler mellom 45 og 90 cm i høyden, med blomsterstilker bestående av opptil 20 blomster, som maksimalt måler 8 cm.
 • Sommerfugl eller nanus: de er planter som måler mellom 60 og 90 cm i høyden, med små blomster på 4 til 8 cm.
 • Villart: kloner som er valgt direkte fra naturlige arter er gruppert her.

Finnes hvite gladioler?

Hvite gladiolusblomster

Selvfølgelig. De er vakre blomsterstander som representerer menneskelig renhet og uskyld. De er perfekte som gaver til barn, eller som en spesiell kjær.

Hvilken omsorg trenger de?

Rød gladiolus

Gladioli er planter som ikke er krevende i det hele tatt. De kan vokse både i gryte og i hagen, så lenge de er i en solrik utstilling. For å produsere en god mengde blomster anbefaler vi imidlertid at du følger disse tipsene:

plassering

Å kunne vokse og blomstre må utsettes for direkte sollys, ideelt sett gjennom dagen. De tilpasser seg ikke halvskyggede områder.

Irrigasjon

Vanningsfrekvens det må være hyppig, men unngå vannlogging. Det er best å kontrollere fuktigheten i jorden eller underlaget før vanning, for eksempel ved å sette en tynn trepinne i bunnen for å se hvor mye jord som har festet seg til den (hvis den har blitt praktisk talt ren, vil det være nødvendig å vanne dem) eller ved hjelp av en digital fuktighetsmåler.

Vanningsvann må være regn- eller kalkfritt. Hvis du ikke får det, kan du fylle en bøtte med vann, la den sitte over natten og bruke den i den øvre halvdelen av beholderen dagen etter, som er den som vil ha minst tungmetaller.

Hvis du har en tallerken under, du må fjerne vannet som er igjen i ti minutter etter vanning.

Jord eller underlag

Gladioli de er ikke krevende så lenge landet de vokser i har god drenering. Hvis du skal ha dem i en gryte, er det sterkt tilrådelig å blande universelt voksende medium med perlit i like store deler, og også legge et første lag med utvidet leire slik at overflødig vann kan komme raskere ut. På denne måten vil ikke røttene være i kontakt med væsken for lenge, og det vil derfor ikke være noen risiko for rotting eller sopp.

Abonnent

I løpet av hele blomstringssesongen skal de gjødsles med en spesifikk gjødsel for løkplanter. som du finner til salgs i barnehager og hagebutikker.

Plantetid

Enten du vil ha dem i en gryte eller i hagen, du bør plante pærene på sen vinter eller tidlig på våren.

Hvordan plantes gladioler?

For at de skal blomstre du må plante pæren med den smaleste delen vendt opp, siden bunnen av den brede delen er der røttene vil spire. Når du vet dette, må du begrave den på en dybde som er dobbelt så stor som den måler fra bunnen til spissen. Dermed, hvis den for eksempel er omtrent 2 cm høy, må du ikke begrave den mer enn 4 cm.

Du må legge igjen en avstand på 10 centimeter mellom rader, og 5 centimeter mellom pærer. Når det er, gi dem en god vanning.

Beskjæring

Utsikt over gladiolus

Det er ikke nødvendig. Det vil være nok å fjerne de visne blomsterstandene fra dem.

Plager og sykdommer

Skadedyr

 • Bladlus: de er veldig små insekter, mindre enn 0,5 cm lange. De kan være grønne, brune eller gule. De spiser bladene og fremfor alt blomstene. De kjempes med Chlorpyrifos.
 • Turer: de er svarte sugende insekter som ligner på ørepynt, men i en mini-versjon. De spiser på saften av blader og blomster. Den kan fjernes med Dimethoate.

Sykdommer

 • Botrytis: det er en sopp som påvirker spesielt på slutten av den vegetative sesongen av gladioler. Det får et slags grått pulver til å dukke opp på bladene. I alvorlige tilfeller kan skjæret råtne. Det kan behandles ved å støve jorda med Procimidon eller Tiram.
 • Curvularia gladioli: påvirker knollene som er nekrotiske. Det behandles det samme som Botrytis.
 • Stromatiniose: det er en sykdom som manifesterer seg på bladene, som blir gule når basen på stammen råtner. Det kan forebygges og behandles på samme måte som Botrytis.
 • Fusariose: det er en sopp som rammer alle deler av gladioler. Bladene blir gule, de produserer ikke så mange blomster, og knollene blir råtne. Det kan behandles på samme måte som Botrytis.
 • Rust– Røde eller oransje sirkulære flekker vises på bladene om våren eller høsten. Det kan behandles med Triforin 19%, i en dose på 0,10%.
 • ViroseDet er opptil til sammen femten virus som kan påvirke disse plantene, men det er to som er spesielt viktige: gulbønnemosaikkvirus (eller BYMV) og agurkemosaikkvirus (CMV). Dets akronym på engelsk). Det vanligste symptomet er misfarging av blader og blomster. Dessverre er det ingen effektiv behandling, men det kan forhindres ved å holde plantene befruktet og godt vannet.

Multiplikasjon

Knoller kan deles om høsten eller våren. De er atskilt fra hovedknollen og plantes i andre potter med voksende substrat blandet med perlit i like deler, eller i andre hjørner av hagen.

Hva brukes de til?

Gladiolus er planter med høy ornamental verdi, så de plantes både i potter og i hager for å lyse opp solfylte hjørner om sommeren. Dessuten kan blomstene brukes som en avskåret blomst.

Hvor kan jeg kjøpe gladioli?

Du kan få dem herfra:

Hva tror du? 🙂