Skip to content

Grønnsaker, av familier

7 de juni de 2021

Gress, liliaceae, belgfrukter, quenopodiaceae, aizoaceae … Ufff, hvis du ikke har tidligere kunnskap om botanikk eller hagearbeid, er du først fortapt. Når de står i en manual eller i et innlegg: «ikke knytte det til agurker», hvordan? Vel, jeg hadde ikke tenkt å gjøre det, men … hva snakker vi om? Vel vi snakker om botaniske familier av grønnsaker og det er praktisk å kjenne dem (eller i det minste ha klassifisering).

Det er interessant å ha en artikkel som samler inn hovedfamilier og arter som de omfatter, med sitt vanlige navn. Så jeg stoler på at det jeg skal fortelle deg vil være nyttig for alle de som begynner å lage en urbane hage.

Selv om det kan virke litt komplisert, spesielt først, er det i virkeligheten ikke så mye 😉. Da vil du selv vite hvorfor:

Solanaceae

Utsikt over blad, blomst og frukt av en tomatplante

I denne familien er 98 slekter og rundt 2700 arter gruppert som vi kan finne over hele verden, men spesielt i Sør-Amerika og Mellom-Amerika. De er planter med alternative blader, enkle og uten stipler., det vil si uten struktur dannet på begge sider av bunnen av arkene, som vanligvis er laminær.

De kan vokse som årlige, toårige eller flerårige urteaktige planter, men de fleste er generelt kortvarige. Høyden er mellom 20 centimeter og en meter, og de produserer virkelig vakre blomster med hvite, gule eller rosa kronblader. Frukten kan være av kapsel eller drupe-type, og inne vil vi finne mange frø.

Noen er dekorative, for eksempel petuniaer, men de som interesserer oss er hagebruk, og som eksempler har vi tomater, den Paprika, den poteter, bølge aubergine.

Sammensatte

Salat i grønnsakshagen

Også kalt asteraceae, de er den største familien av planter, med rundt 1600 slekter og mer enn 23500 arter spredt over hele kloden. De er normalt livlige planter, men det er noen som er årlige eller halvårlige. Hovedkarakteristikken – og attraktiv – er blomstene, som minner veldig om tusenfryd, men er mindre. Dette er hermafroditter, sjelden unisexual, i forskjellige farger (hvit, rosa, gul, lilla).

Bladene er ofte alternative og spiralformede, urteaktige, kjøttfulle og / eller læraktige. Frukten er en cipsela, det vil si en frukt hvis frø har en slags veldig lett fallskjerm som hjelper den å spre seg.

Det er mange som også brukes i hager, som Asters selv, men i en hage er det mer interessant å ha endiver, endiver, solsikker, salat eller artisjokker.

Liliaceae

Hvitløk

Liliaceae de er flerårige, urteaktige og ofte pæreformede eller rhizomatøse planter innfødt til de tempererte områdene på den nordlige halvkule, spesielt sørvest-Asia. Bladene er alternative og spiralformede, grønne. Blomstringene består av hermafrodittblomster, store og prangende i prinsippet. Frukten er en kapsel med flate, avrundede eller globose frø.

Pæren eller jordstammen er vanligvis funnet under jorden, og den fungerer som en livline i den ikke-vegetative sesongen, siden takket være den kan de holde seg godt nok mat til det gode været kommer tilbake.

Eksempler på grønnsaker fra denne familien? Vi har hvitløk, løk, purre og asparges. Alt lett å dyrke, selv i en gryte 😉.

Agurker

Gresskar

De er klatreplanter, med en årlig syklus for det meste, med opprinnelse i de tempererte og varme regionene i både Amerika og Europa. De er preget av å være dekket av hår, og ved å utvikle et enkelt blad per knute. Blomstene er små, gule eller hvite, enkle. Frukten får en avrundet eller langstrakt form, og er ofte spiselig. Inne i dette vil vi finne mørkfargede frø, og harde.

De vokser ganske raskt, men siden de også har en tendens til å ta mye plass, dyrkes de direkte på bakken, eller i veldig store potter, siden ellers er fruktene de produserer så små at de ikke er verdt å prøve 🙁.

I denne familien har vi melon, vannmelon, gresskar, courgette, agurk og alficoz.

Chenopodiaceae

Rødbeter er spiselige

Chenopodiaceae er faktisk en underfamilie av amaranths, men siden amaranths og relaterte planter ikke er spiselige (faktisk er noen giftige, som amaranth i seg selv), noen ganger i hagebruk guider og andre anses det som en familie og ikke som en underfamilie. Men hei, la oss gå til det som interesserer oss: disse plantene er vanligvis urteaktige, sjelden busker og klatrere, som stammer fra de varme tempererte områdene i Sør-Europa.

Bladene er enkle og alternative, selv om de kanskje ikke har dem. Blomstene er små, hermafrodittiske eller unisexuelle, og er gruppert i blomsterstander av hvit, lysebrun eller rosa farge. Røttene er rhizomatøse, og er i noen tilfeller spiselige.

Hageavlingene i denne familien er chard, spinat og rødbeter.

Cruciferous

Blomkål er en spiselig plante

Også kalt brasicáceas, er årlige, toårige eller flerårige urter med ca 338 slekter og 3709 arter som stammer fra tempererte til kalde regioner på kloden. Bladene er alternative eller fordelte i rosetter, enkle eller delte, og uten stipler.

Blomstene er hermafrodittiske, med 4 hvite eller rosa kronblader, og er gruppert i blomsterstand i klynger, corymbs eller umbels. Og frukten er en langstrakt, tørr kapsel kjent som silique eller silicule som beskytter mange frø.

Denne familien grupperer de typiske vintergrønnsakene, som brokkoli, kålrot, reddik, kål og blomkål.

Umbellate

Gulrøtter er veldig sunne

Nå kalt apiaceae, er urteaktige, årlige eller flerårige planter som danner en familie på 440 slekter og mer enn 3.500 arter spredt over hele kloden. De utvikler en stamme som vanligvis strekkes, med alternative, hele, mørkegrønne blader. De har et rotsystem som består av en rot som vanligvis er kjøttfull, rørformet og andre finere sekundære røtter.

Blomstene er generelt hermafrodittiske, sammensatt av en kronblad med 5 hvite, gule eller rosa kronblader, og de er gruppert i blomsterstand i en enkel eller sammensatt umbel. Frukten er tørr og schizocarpic (det vil si at det utvikler seg et enkelt frø inni den).

Interessante Umbelliferae for hagen er gulrøtter, pastinakk, persille og selleri.

Belgfrukter

Bredbønnefrø på bordet

Også kjent som Fabaceae, de er en familie som består av 730 slekter og noen 19.400 arter fordelt over hele planeten, spesielt i tropiske og subtropiske regioner. Det er trær, busker, flerårige eller årlige gress, og er preget av å ha eviggrønne eller løvfellende blader, alternerende, med stipler, og ofte sammensatte (pinnate, bipinnate, finger eller trifoliate). Røttene deres er generelt svingbare, dype og har en tendens til å etablere symbiotiske forhold med bakterier av slekten Rhizobium, som hjelper dem med å feste nitrogen i jorden.

Blomstene, små eller store, er ensomme eller gruppert i blomsterstand i racemes eller umbels, og er hvite, gule, rosa, røde eller oransje. Frukten, kalt belgfrukter, er lang, tynn og flat. Frøene er runde og harde, mørke i fargen (ofte svarte).

Blant hagebrukens belgfrukter har vi bønner, bønner, lucerne, erter og vetch.

Gress

Indonesisk risanlegg

Gress, eller Poaceae, er den fjerde største botaniske familien, med 820 slekter og 12 100 urteaktige arter, eller sjelden treaktige stammer fra hele verden. De finnes fra ørkenområdene til de høyeste fjellene.

Stilkene er sylindriske til elliptiske, og har alternative blader sammensatt av skjede (omgir stammen), ligule (det kan være en gruppe hår eller et membranært vedlegg som forbinder skjeden med bladet) og blad eller lamina, som er enkelt, og med nervene parallelle med hverandre. Blomstene er gruppert i blomsterstander kjent som spikelets, og er hermafrodittiske eller unisexuelle, hvite eller gule i fargen. Frukten eller kornet er tørt, med et enkelt frø.

I denne familien finner vi mais, havre, bygg, hvete, ris og rug.

Jeg håper du nå vet mer om dette emnet 🙂.