Skip to content

Grov rose

12 de juni de 2021

Liker du roser? Jeg elsker dem. Å gå langs en sti preget av disse fantastiske plantene får meg til å føle meg bra, spesielt hvis de blomstrer. Og det er at de, i tillegg til å ha en stor ornamental verdi, er veldig enkle å ta vare på. Men … når du leter etter andre arter, kan du lett bli forelsket i Grov rose, noe som ikke ville være overraskende 😉.

Hvis det allerede har skjedd med deg, og du trenger å vite alt om henne, ikke bekymre deg! I denne spesielle artikkelen skal du lære å ta vare på den og nyte den til fulle.

Opprinnelse og egenskaper

Rosa rugosa er en vakker og lettstelt busk

De Grov rose det er en løvfellende busk (mister bladene høst-vinter) hjemmehørende i Øst-Asia, nærmere bestemt Kina, Japan, Korea og sørøst-Sibir. Det vitenskapelige navnet er det samme, Rosa rugosa, men det er også kjent som japansk rose eller Ramanas rose; på japansk som »strandpære». Vokser til en høyde på 1-2m, med stilker bevæpnet med korte, rette pigger 3 til 10 mm lange.

Bladene er pinnate sammensatt av 5-9 brosjyrer, hver med en størrelse på 3-4 cm, med en grov berøring på overflaten. De er grønne, bortsett fra om høsten når de blir gule før de faller. Blomstene, veldig aromatiske, måler 6-9 cm i diameter og kan ha forskjellige farger: rosa, hvit, rød. Frysesesongen går fra sommer til høst. Når de er pollinert, begynner frukten som kalles hyben å modnes, som måler 2-3 cm i diameter.

Varianter

Det er mange, men vi har valgt disse:

 • Rugosa rose «Alba»: den har veldig duftende hvite blomster.
 • Rugosa rose «Rubra»: det er det samme som det forrige, men de er røde.
 • Rosa rugosa «Roseraie de l’Haÿ»: av vakre doble roser (med dobbel kronblad av kronblader) av vinfarge.
 • Rugosa rose «Fru Dagmar Hastrup»: bladene er eplegrønne og blomstene, selv om de er enkle, har en fantastisk rosa farge.

Hva bryr de seg om?

Blomsten til rugosa-rosen kan ha forskjellige farger

Vil du ha en kopi? I så fall vil vi forklare hvordan du skal ta vare på det:

plassering

Dette er en rosebusk å ha i utlandet, enten i full sol eller i halvskygge.

Land

 • Blomsterpotte: du kan bruke universal vekstmedium blandet med perlit i like store deler.
 • Verft: den må være fruktbar, med god drenering. I tilfelle du har dårlig jord, er næringsfattig eller har vanskeligheter med å absorbere vann, kan du grave et plantehull på 1m x 1m, sette blokker – av de fine – rundt og i bunnen et skyggemesh. . Da trenger du bare å fylle den med underlag og plante rosebusk der.

Irrigasjon

Hyppigheten av vanning vil avhenge av plasseringen så vel som været, men generelt må det vannes 3-4 ganger i uken om sommeren og noe mindre resten av året. I tilfelle av å bo i et tørrere område, vil det bli vannet mer, og hvis det er mer fuktig mindre.

For å unngå problemer må jordens fuktighet kontrolleres før vanning, enten ved å grave litt – ca 5 cm -, sette en tynn trepinne i bunnen (hvis den kommer ut med mye klebende jord når du fjerner den, er den ikke nødvendig å vanne), eller hvis den er i en gryte, ta den en gang vannet og igjen etter noen dager (ettersom tørr jord veier mindre enn våt, kan denne forskjellen i vekt tjene som en guide for å vite når du skal vanne).

Abonnent

Gjødsel-guanopulveret er veldig bra for den grove rosen.

Fra tidlig på våren til sensommeren Det anbefales å gjødsle Rosa rugosa med organisk gjødsel en gang i måneden. En sterkt anbefalt er guano, siden den er veldig rik på næringsstoffer som er nødvendig som nitrogen eller kalium, og den har også en rask effektivitet. Du kan få det .

Multiplikasjon

Den multipliserer med frø og ved stiklinger. La oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Frø

De blir sådd om høsten, når de er modne. Du må følge dette trinn for trinn:

 1. Først ekstraheres de fra frukten.
 2. Deretter fylles en gryte med universelt voksende medium og vannes.
 3. De blir sådd på overflaten og dekket med et tynt lag med underlag.
 4. Etterpå blir den vannet igjen, denne gangen med en sprøyte.
 5. Til slutt plasseres gryten utenfor, i halvskygge, og den holdes fuktig, men ikke oversvømmet.

A) Ja, vil spire om våren.

Stiklinger

Det er den raskeste måten å få nye eksemplarer på. Det gjøres på slutten av vinteren (februar / mars på den nordlige halvkule). Trinn for trinn er som følger:

 1. Det første er å kutte en stilk som vokser sunt og som måler ca 40 cm.
 2. Etterpå er basen impregnert med hjemmelagde rotmidler, eller med rotningshormoner, helst flytende, men kan pulveriseres.
 3. Deretter fylles en gryte med universelt voksende medium og vannes.
 4. Deretter lages et hull i midten og skjæringen plantes.
 5. Til slutt er gryten ferdig fylt og den plasseres ute, i halvskygge.

Hvis alt går bra, den vil avgi sine egne røtter etter 2-3 uker.

Beskjæring

Som alle rosebuskene, visne blomster må fjernes, og stilkene trimmes på sen vinter. Du har mer informasjon her.

Plager og sykdommer

Det er veldig tøft, men hvis vekstforholdene ikke er de mest egnede, kan det påvirkes av blåkorn, bladlus eller edderkoppmidd som du kan behandle med spesifikke insektmidler, eller med kiselgur (du kan få det). Dosen av sistnevnte er 35 g per liter vann.

I tilfelle vanning kan det oppstå for mye sopp, for eksempel rust som behandles med soppdrepende midler.

Rustikk

De Grov rose tåler kulde og frost ned til -10 ° C. I tillegg kan den leve i kystområder da den er tilpasset sandjord.

applikasjoner

Frukten av rugosarosen er rund

Bortsett fra å bli brukt som en prydplante, å kunne ha både i potten og i hagen, rose hofter er spiselige og veldig næringsrik; faktisk en liten skje masse inneholder like mye vitamin C som 5 appelsiner. Også kronbladene kan brukes til å lage syltetøy eller gelé.

Hva tror du?