Skip to content

Gul pære tomat (Solanum lycopersicum)

5 de juni de 2021

De gul pære tomat Det er en av variantene som er tilgjengelige på markedet, dette ble spesielt introdusert i Europa for mange århundrer siden, kommer fra Mellom-Amerika eller kanskje Sør-Amerika. Forbrukerne foretrekker det for sin spesielle smak og for fargetone det tilfører måltider og salater.

Den gule fargen skyldes en mutasjon av et av genene til den normale tomat, i dette er produksjonen av lykopen blokkert og forhindrer at frukten blir rød som den vanligvis skyldes den lave mengden betakaroten.

Kjennetegn ved den gule tomaten

gul pæretomat på et brett

Det som er viktig å vite er at de er veldig rike på mikronæringsstoffer og at vitamin C og sukker nivåer forblir intakte. Når det gjelder smaken til den gule tomaten, er den definitivt annerledes fordi surhetsnivået er lavere, noe som gjør at den generelt har en annen smak på smak.

I denne forbindelse må det sies at eSmaken kan variere avhengig av typen gul tomat du smaker, den minste kjent som den gule kirsebær, har vanligvis større sødme. Også typen avlingens innflytelse og denne følelsen, mens mindre vanning er nødvendig, vil mer næringsrik og søt være frukten, dette er tilfellet med kirsebærvarianten.

Aromaen er også annerledes og skyldes at en god del av komponentene, kommer fra noen produkter som er avledet fra syntesen av lykopen og fraværet av lykopen i gule tomater gjør aromaen annerledes og unik.

Planten er veldig produktiv, så det er normalt å se klyngene av de langstrakte fruktene, som inneholder mellom 10 og 15 gram veldig saftig, fast og litt surt kjøtt. Dette er en veldig høy karbohydratgrønnsak, består den hovedsakelig av vann (93%) med lavt kaloriinnhold, noe som gjør den ideell for salater og å bruke som en del av et sunt kosthold.

Karbohydrater favoriserer ulike aspekter som blant annet temperaturregulering, muskelaktivitet, blodtrykk og nevronaktivitet. Inneholder fosfor, kalium og magnesium, vitaminer som E, C, pro vitamin A, vitamin B1, B3, er veldig rik på karotenoider eller antioksidanter gunstig for kroppen.

Hva trenger du for dyrking?

Den må plantes i full sol, siden den har høye lysbehov. Den ideelle gjennomsnittstemperaturen på dagtid er rundt 25 ° C, mens natten varierer mellom 15 ° C og 18 ° C, og når disse blir ekstreme, lider planten og dens utvikling påvirkes.

pæretomater som ennå ikke har blitt gule

For eksempel ja overstiger 35 ºC vil pollinering sees klFektert når blomstene tørker og faller, blomstrer ikke frukten og tomathøsten avtar. Hvis temperaturen er under 12 ° C, slutter planten å vokse. Hvis det er et område med svært lave temperaturer, er det best å unngå å sette plantene på bakken, før risikoen for frost er minimert.

Multiplikasjon

Det første er samle frøene om våren og legg dem i skuffer eller beholdere, under lys og i et kontrollert og varmt miljø. Når du planter, skal det være et mellomrom på 2 til 3 meter mellom plantene. Månedene for å gjøre det er fra april til slutten av juli.

Spiring skjer mellom andre og tredje uke ved en temperatur på 70 ° F jorden må holdes fuktig under denne prosessen. Fruktene vil være klare til å samles fra juli til oktober.

Det er viktig at jorden er rik på næringsstoffer, og for dette kan du forberede den før såing, påføring av kompost eller gjødsel, og hvis det er litt surt, vil resultatene av kulturen være optimale.

Hvis du skal dyrke dem i hagen, Husk at rommet må ha minimum 6 timer sol per dagFør du flytter planten fra potten eller beholderen til bakken, må du lage et hull dobbelt så bredt som potten.

Omsorg

Planten trenger kontinuerlig vanning, samt påføring av gjødsel på underlaget, helst væske første gang og deretter en tørr gjødsel. Det anbefales også å bruke en organisk mulch, siden det favoriserer vannretensjon og forhindrer at ugress sprer seg.

Hvis sommeren er ekstremt varm, du må kanskje beskytte planten med litt skygge For å unngå skader fra overflødig sol, vil du ikke ha problemer hvis vannmengden lar substratet holde seg fuktig nok. Du må sette innsatser på planten for å forhindre at stammen bøyes og frukten når bakken der den kan bli skadet.

applikasjoner

Når det gjelder den gule tomaten, dette er en veldig populær grønnsak å bruke i salater, tilberedning av sauser og utallige retter, som pynt er det perfekt, på spyd og til og med i drinker.

For sin del gul pære tomat er perfekt for hermetikk elskere, så de bruker dem når de er på topp for å lage konserver ved å bruke hakket, hel, stekt, knust, etc., og er foretrukket for næringer som er dedikert til dette, men også i hjemmet.

Utover denne bruken, gul pære tomat er veldig saftig og forfriskende for det som er inkludert i tilberedningen av oppskrifter som gazpacho, blant andre supper som blir spist kalde, er det også perfekt å følge med brød og annet snacks.

Gule tomater morsomme fakta

tomatplante som gir de første blomstene av Solanum lycopersicum

Den første posten med dyrking av gul pære tomat i Europa er 1805. I 1847 ble de første avlingene dyrket i USA av tre typer tomater, og blant dem den gule pæren.

Frøprodusenten Joseph Ellis i 1863 la gule pære tomatfrø til salgs i byene Denver og Utah, sammen med 99 andre varianter. Dette er utvilsomt en tomatsort som gir allsidighet og god smak til bordet, ideelt å variere litt på menyen.