Skip to content

Hageplanlegging

18 de april de 2021
  • Salsa Garden Bounty Foto / illustrasjon: Rosalind Creasy
  • Twin Valley Shed i januar Foto / illustrasjon: John Torgrimson

Midt i januar på Heritage Farm finner snøteppe hagesengene våre, Canoe Creek sniker seg langs de frosne breddene, Bur Oak-grenene glitrer av hesfrost, og den vanlige mengden som henger på materen (kardinaler, juncos, chickadees, gullfinker, røde magespett og blue jays).

Gartnere vet at den beste måten å varme opp om vinteren er å sitte ved et bål med en ny frøkatalog og planlegge for vekstsesongen fremover. Når bakken er brakk, er det en god tid å stille deg selv to enkle spørsmål: «Hvilke varianter vil jeg plante i vår?» og «Hvordan kan jeg best bruke hageplassen min?»

Spiselig landskapsarbeid er et konsept som mange gartnere bruker for å ordne hageplassen. Dette innebærer å behandle landskapet som et tomt lerret der grønnsaksplanter blandes med prydplanter for å skape både bounty og skjønnhet.

I følge Rosalind Creasy, forfatter av The Complete Book of Edible Landscaping, innebærer et spiselig landskap «praktisk integrering av matplanter i en dekorativ setting.»

Det skilles ofte mellom grønnsaker i hagen og blomster i hagen. Ros er uenig i dette, «Det er ikke planten, hvordan du bruker den i et landskap og hvor godt du vokser den som gjør en hage vakker.»

Hun burde vite det. Hvert år gjør Ros, et styremedlem her på Seed Savers Exchange, sin hage til et ekstremt produktivt og vakkert spiselig landskap.

Arvestykkegrønnsaker er perfekte for spiselige landskap fordi de er kjent for sitt mangfold – de kommer i alle former, størrelser, farger, teksturer og smaker – en nesten uendelig smak av farge og smak utenfor døren.

Vi har plukket noen av våre favoritt arvestykker som du kan plante for å skape vakre kombinasjoner for ditt spiselige landskap. De neste ukene vil vi dele noen forskjellige landskap du og familien din kan lage hjemme. Vi inkluderer også noen oppskriftsideer, samt kostnadsbesparelser hver kombinasjon kan generere.

Kombinasjon 1: Salsa-fy Your Yard

Hvis du liker å spise: salsa, tomater, paprika, basilikum, koriander
Hvis du vil at landskapet ditt skal ha: Massevis av varme, livlige farger som passer bra for å tiltrekke kolibrier, forskjellige strukturer og mange forskjellige høyder. Hvis du håper å ta med litt krydder til landskapet ditt, er dette plantekombinasjonen for deg!

Ideer for oppskrift og måltid

Salsa, selvfølgelig, (klikk her for å se oppskrifter fra 2010-salsakonkurransen), pasta- og pizzasauser, fylte paprika og tomater, ferske caprese-salater.

Kostnadsbesparelser : Hva du trenger for å vokse for en familie på 4 personer
Grønnsak / antall planter * / # frø / estimert Utbytte ** / Kostnad / Est. Besparelser ***
Tomat 8-20 100 48-119 lbs. $ 5,50 $ 114-291
Pepper 20-24 100 10-13 lbs. $ 5,50 $ 10-15
Løk 160200 160 lbs. $ 5,50 $ 144
Cosmos 100 – $ 2,75 –
Marigold 250 – $ 2,75 –
Basilikum 250 2 lbs. $ 2,75 $ 5
Koriander 250 2 lbs. $ 2,75 $ 2

Total kostnad $ 27,50 / Totale besparelser $ 275-457

* Informasjon fra The Gardener’s A – Z Guide to Growing Organic Food, Tanya Denckla
** Anslåtte avkastningsdata er tilnærmet i henhold til avkastningsdata fra Diggers Club i Australia.
*** Prisene som finnes i Decorah, IA, for det meste ikke-organisk, tradisjonelt dyrket mat. Disse prisene er mye lavere enn det du betaler for spesialproduktene du skal dyrke i hagen din. Besparelser tar ikke hensyn til tid i hagen.

Arvestykkesorter (finn ut mer ved å klikke på hver sort)

Tomater: Federle and Powers
Tomater og paprika er i samme botaniske familie, noe som gjør dem til gode følgesvenner. Federle er ypperlig til salsa og Powers er lysegul og appetittvekkende på tallerkenen din og i hagen. Nevnte vi begge er deilig ?!

Paprika: Ancho Gigantea og Thai Hot
Ancho Gigantea paprika (varmeskala 2) kalles poblanos når den er fersk og grønn og anchos når den er rød og tørket. De er det standard meksikanske sortimentet for sauser og fylling med en særegen rik smak. Thai Hot er en liten og produktiv pepper som pakker mye varme (varmeskala 4).

Løk: Yellow of Parma & Red Wethersfield
Løk (veldig viktig for salsa) hjelper til med å avskrekke mange skadedyr – tenk på det som løkpust for hagen din. Løk lagres godt, og å ha gule og røde varianter vil gi hagen og tallerkenen farge.

Kosmos: Diablo
Kosmos er en vakker følgesvennblomst hvis delikate blader tillater sollys å trenge inn i andre planter og tiltrekke pollinatorer og sommerfugler.

Marigold: Rød Marietta
Marigolds avskrekker nematoder ved å skille ut et kjemikalie gjennom røttene, og de legger til dramatiske fargestreker!

Basilikum: Genovese
Aromatiske urter som koriander / koriander og basilikum passer godt til disse grønnsakene både på kjøkkenet og i hagen. Dette er forskjellige valg for pesto.

Koriander
Intet meksikansk måltid er komplett uten fersk koriander.