Skip to content

Hageverktøy for rosegartnere

17 de april de 2021

Siden det er sommer og rosene sover, tenkte jeg at dette kan være en god tid å snakke om noen aspekter av roser som ikke er omsorg. Så la oss snakke om rosehageverktøy. Jeg tror at etter planter selv er verktøy et gartners nest favorittkjøp. Jeg vet at de er mine, ikke bare fordi jeg elsker dingser, men også fordi gode hageredskaper gjør hagearbeidet så mye lettere. Det er ikke noe mer frustrerende enn å prøve å trimme med sekatører som ikke er skarpe eller prøve å luke med et verktøy som ikke gjør jobben. Mens vi alle ønsker gode verktøy, er det vi ikke ønsker å bruke en formue på dem. Det tar bort fra plantebudsjettet, og siden planter er vårt favoritt hagekjøp, er det bare naturlig at vi vil rette de fleste av våre hardt opptjente penger mot dem.

Når jeg hadde barnehagen min, hadde jeg alltid to nivåer med verktøy. Jeg hadde mange generelle verktøy for bruk i felt og drivhus, så hadde jeg mine egne personlige verktøy, spesielt for trimming og beskjæring. Mine personlige verktøy var Felco – ikke billig, men langvarig og åh så behagelig å bruke. Våre grunnleggende verktøy var Coronas. Også langvarig, men i disse dager ikke så komfortabel som et par Felcos. Det har endret seg. Corona sendte meg nylig noen verktøy å leke med (jeg får ikke betalt noe av dem, så jeg har ingen hud i spillet når det gjelder å gjennomgå verktøyene deres), og jeg er glad for å si at de har tatt noen betydelige fremskritt de siste årene. Selv om de alltid er pålitelige, er verktøyene deres nå mer komfortable å bruke og føles mer betydningsfulle – alt imens prisene holdes i et område som ikke vil gi store anslag i anlegget vårt.

Nedenfor er noen av verktøyene jeg har blitt imponert over og hvorfor. Det er også et lukningsverktøy der inne, ikke fra Corona, jeg har blitt elsket, også kalt CobraHead weeder. Jeg har hatt en håndholdt, men fant denne i full lengde på Philadelphia Flower Show. Jeg er 6 fot 2 inches høy, og jeg elsker at jeg kan bruke dette stående helt oppreist! (Og ja, de betaler meg heller ikke.)

Bare tre av mange modeller av sekatører Corona tilbyr. Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Disse tre modellene viser det fine mangfoldet Corona nå tilbyr. De helt til venstre er en mer eksklusiv modell og har en veldig behagelig passform, selv for mine store hender. Jeg liker dem til tradisjonelle beskjæringsoppgaver. Modellen i midten er en del av Comfort Gel-serien. Comfort Gel refererer til materialet på håndtakene. Den er myk og har noe å gi, noe som gjør dem veldig fine å bruke til gjøremål som deadheading som krever mye snipping. Modellen til høyre har, som du ser, et uttrekkbart håndtak som kan brettes ut. Å brette ut håndtakene gir deg mer innflytelse når du plutselig støter på en stokk som er vanskeligere å kutte enn du trodde det ville være. De låses på plass, slik at de ikke flopper rundt mens du prøver å bruke dem. De er ikke ment å erstatte et godt par løpere, men de sparer meg en og annen tur tilbake til verktøyskuret for å skaffe meg. Det er viktig når du kjøper sekatører og løpere å vite forskjellen mellom bypass- og amboltblad og hvorfor du alltid bør kjøpe bypass-varianter. Bypass-blader passerer hverandre når du kutter. Dette gir et rent kutt som ikke skader stokkene. Anvilblad møtes sammen og stopper. Selv om de er bra til andre bruksområder, kan de knuse stokker med roser. Så kjøp alltid bypass-modeller for roser.

To eksempler på Corona-løpere. Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Begge disse løperne er en del av Comfort Gel-serien og er også enkle å jobbe med. Begge har bypass-kniver. Den øverste er en grunnleggende loper som er nyttig for vanlig beskjæringsarbeid. Den er kraftig, men du kan fortsatt enkelt skyve bladet rundt en rosestokk. Den nederste er et dyr! Jeg har brukt den på ganske store grener på andre planter, og den skiver rett gjennom dem. Best av alt, håndtakene utvides for å få mer innflytelse, men også mer rekkevidde. Annet enn store vandrende roser, vet jeg ikke om jeg bruker dem mye i rosenhagen, men det er hyggelig å vite at de er der hvis jeg trenger dem.

En hendig beskjæringssag. Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Ingen rosenhageverktøy er komplett uten en mindre størrelse beskjæringssag. Det er noen rosenrør som er for tykke for sekatører, men for overfylte av andre stokker for et løperblad. Dette er hvor beskjæringssagen din spiller inn. Det er også perfekt for å rydde opp stubber i bunnen når løper ikke kan komme i plan med kronen på planten. Jeg liker den sammenleggbare typen fordi den kan sitte trygt i lommen eller verktøybeltet når jeg ikke bruker det. Denne sagen har et komfortabelt håndtak og låses på plass både i åpen og lukket posisjon. Det er ikke noe verre enn å strekke seg etter beskjæringssagen din bare for å få fingrene til å møte et delvis åpnet blad.

Mine håndholdte og langhåndterte CobraHead luker. Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Jeg bruker begge disse verktøyene hele tiden. Slik de fungerer er at du bruker bladet til å feie opp under ugresset og kutte det under bakken. Det tar litt øvelse å få en følelse av riktig vinkel og bevegelse, men når du først gjør dette, er disse verktøyene en lek å bruke. Den kortere modellen er flott for å komme inn rundt bunnen av planter. Du kan bruke den med ganske presisjon for å trekke ugress uten å skade selve planten. Håndtaket er mykt og veldig behagelig i hendene.

Dette er et nærbilde av bladet og også vinkelen du bruker før du går under ugresset. Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman Roses

Den lengre modellen er flott for å ta en rask passering gjennom hagen for å gjøre flekker. Det vil også gjøre full lukking, men flekkluke er der det skinner. Jeg mulker sengene mine, og en vanlig hakke vil også trekke mulken tilbake og utsette jorden under. Dette skaper mer plass for ugress å vokse. Med den langhåndterte CobraHead kan jeg bare slå ugresset ut under mulken uten å forstyrre det mye. Ugresset brukes med en bevegelse akkurat som å feie med en kost (en vanlig kost og ikke en skyvekost). Når du feier tilbake mot kroppen din, går bladet under ugresset og skjærer det av. Når du først kjenner på det, er det veldig lite som trengs. Weederen gjør jobben! Gode ​​verktøy er en viktig del av enhver gartners skur. Mens det er mange flotte verktøy og verktøyprodusenter der ute, har de over blitt stifter i roseverktøyet mitt. De tilbyr meg kvalitet til en pris jeg er fornøyd med. I tillegg gir de mer midler til planter! Glad rose, Paul