Skip to content

Tips om varme værroser

19 de april de 2021

Alfred Sisley. En av den impresjonistiske serien med roser fra Delbard.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesAlfred Sisley. En av den impresjonistiske serien med roser fra Delbard.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesTips om varmt vær

Når jeg ser på Weather Channel i morges, ser jeg at det meste av landet er varmt å være VARMT denne uken. Selv opp i hundrevis på steder der det sjelden skjer. Under denne varmen er det noen ting du kan gjøre for rosene dine, de vil sette pris på.

Vann. Jeg vet at dette virker som en no-brainer, men vi glemmer noen ganger å vanne litt mer under varmen. Spesielt hvis det dreier seg om en hageslange der vi er de som står der ute og vanner!

Men skal vi automatisk begynne å vanne mer under varmen? Ikke nødvendigvis det. Ikke anta at rosene dine trenger mer vann, fordi noen ting faktisk kan bety at mindre vanning er i orden. Høy luftfuktighet er en. Rosene vil bringe inn litt fuktighet gjennom bladene hvis fuktigheten er der oppe til dampbad som nivåer. Så mer vann til røttene kan være for mye.

Roser stenger også når det blir skikkelig varmt. Det er en selvforsvarsmekanisme de bruker for å komme gjennom både varme og tørrere staver. Å slå av betyr at de ikke trenger så mye mat og vann for å overleve. Det ligner faktisk veldig på den sovende perioden.

Det beste du kan gjøre er å holde øye med rosene dine. Hvis de ser litt hengende ut, så slå dem med litt mer vann. Hvis de ikke er hengende, la dem være.

Ikke bekymre deg hvis du ser noen flere gule blader enn normalt i varmt vær. Planter mister fuktighet gjennom bladene hvis fuktigheten ikke er høy, og å kaste noen blader betyr ganske enkelt at mindre fuktighet går tapt.

Og til slutt gi rosene dine et bad med overhead vanning for å vaske bladene og kjøle dem ned. Jeg vet, jeg vet, hver bok sier at man ikke skal gjøre dette. Når jeg møter denne logikken, svarer jeg alltid ved å spørre: “Hva gjør du når det regner? Gå ut og stå over dem med en paraply?

Jeg regner med at Mother Nature synes det er greit å kaste vannroser, så hvem er jeg som sier at det ikke er det.

Og husk å vanne deg selv også!