Skip to content

Det er Rose Bargain Time at the Garden Centers

18 de april de 2021

Et vanlig spørsmål jeg får, er «når er den beste tiden å plante roser?» Det åpenbare svaret er våren, da det generelt regnes som den beste tiden å plante de fleste planter. Våren er en aktiv vekstperiode, og planter plantet i løpet av den tiden blir raskt etablert og tar av.
Sensommer / tidlig høst regnes også som en flott tid for planting i de fleste deler av landet. Mens luften blir kjøligere, er bakken fremdeles varm, slik at røttene blir godt etablert før den gamle mannen vinteren sender sine isete eksplosjoner over hagene våre. Jeg planter mye høst, og faktisk er jeg opptatt akkurat nå med å plante et par hundre stauder i rosehagen min.

Det er også en annen god grunn til å plante denne tiden av året, og fordi det rett og slett er billigere. Hvorfor? Fordi hagesentre la sine roser (og mange planter) i salg denne tiden av året. Jeg ble minnet om dette da noen la ut bilder av roser som var til salgs for $ 5,99 på sitt lokale hagesenter. De var ikke generiske roser, men faktisk var avanserte varianter. De var ikke sikre på om de skulle kjøpe og plante dem denne tiden av året. Jeg ba dem snappe dem opp og få dem i bakken.

Min kardinal de Richelieu omtrent fire uker etter at jeg ble reddet. Det legger seg raskt inn.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman

Den personen fikk et godt kjøp og våren vil ha noen flotte nye roser som blomstrer blant de eldre. Imidlertid utnytter mange gartnere ikke dette salget av den enkle årsaken at plantene i pottene ikke alltid ser like friske og glitrende ut som om våren. De kan se noe dødt tre, skjevvekst og til og med noe ugress i potten. Mange av staudene jeg nettopp har kjøpt, har faktisk gress i seg. Med tanke på at jeg fikk dem for 1/2 til 2/3 av prisen, lukker jeg dem gjerne før jeg legger dem i bakken.
Roser med døde stokker eller skjev vekst er ikke en god grunn til ikke å dra nytte av de fantastiske prisene denne tiden av året. Rosene har vært i potter siden våren, og de trenger å komme i bakken. Også på denne tiden av året bryr mange hagesentre seg ikke om rosene med samme oppmerksomhet for detaljer som de gjør om våren. De sluttet sannsynligvis å dø, forme og ja; til og med luking.

Ikke frykt disse rosene. I stedet redde dem fra det som sannsynligvis vil være en komposthaug, og ta dem med i hagen din. Rydd opp dødved, trekk ugresset, gi busken en fin form og plant den i din godt komposterte jord. Gi den litt flytende tanggjødsel, og len deg tilbake og se den vise takknemlighet. Jeg har gjort dette mange ganger, og når rosene setter seg inn, tar de av og blir mange ganger hagenes stjerne.

Tenk på en redningshund og hvor lojale de kan være. Redningsroser kan det samme. Pokker, hvis de har torner som er store nok, vil de også beskytte deg mot inntrengere!

Start røverkjøp !!

Glad Roseing
Paul

Prute stauder som venter på å gå i bakken. De trenger bare litt luke først.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman