Skip to content

Hvor snart kan du beskjære en ung rose

19 de april de 2021

Jeg liker å la unge roser vokse før beskjæring.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesJeg liker å la unge roser vokse før beskjæring.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesJeg surfer på noen rosefora online, og noen spurte om det er greit å beskjære en ung rose, eller om de skal la den være alene. Jeg er glad jeg løp over det, fordi det er et spørsmål jeg ofte blir spurt. Siden dette er beskjæringstid i noen deler av landet, er det en god mulighet til å svare på det.

La oss først definere ”ung rose”. Dette ville være en rose du plantet i fjor, det være seg vår, sommer eller høst. Det er ikke hvor gammel rosen var da du fikk den, men når du plantet den som teller. Som vi har snakket om før, kan barerootplanter være to år gamle når du får dem, og noen egne rotbånd kan bare være 6 måneder gamle.

Nå som vi vet hva vi mener med en ung rose, kan vi rette oppmerksomheten mot spørsmålet hvis du beskjærer en ung rose.

Nei.

Etter min mening er dette ikke en god idé fordi jeg føler at det er best å la rosene mine bli modne og først etablere seg. For å bli etablert og virkelig bosette seg i rotsystemet, trenger de mat for å skape energi til å gjøre det. En kritisk del av dette er bladene deres – selvfølgelig kjent som fotosyntese. Jo mindre løvverk en plante har, jo mindre mat kan den lage og jo mindre energi har den for å etablere seg. Av etablert snakker jeg spesielt om rotsystemet. Husk det gamle ordtaket. Røtter først – topper andre.

Hvis du er bekymret for å holde stokker på en nylig plantet rose pent formet – ikke gjør det. Hvis alt går etter planen, vil stokkene som var på rosen da den ankom hagen din være borte innen det tredje året. Erstattet av nye stokker som har vokst fra bunnen av planten.

Årsaken til at dette er et mål på hver nye rose jeg planter, er fordi stokkene på den da den kom, sannsynligvis ble kuttet ned flere ganger under produksjonen og mens den var til salgs. Dette er for å holde den i salgbar størrelse, få den til å buske bedre ut, og dermed gjøre den mer attraktiv i hagesenteret og av andre grunner. Jeg føler sjansen er stor for at disse stokkene aldri vil lage en pent formet plante.

Av denne grunn liker jeg å fokusere på å få nye stokker til å vokse fra bunnen av planten. Disse kalles noen ganger basale pauser. Jeg vil la disse stokkene vokse uhindret til moden høyde, og disse vil danne en pent formet plante. Da disse stokkene kommer opp, og jeg føler at jeg kan erstatte en original stokk, kuttet jeg de originale stokkene ut. Over tid er alle de originale stokkene borte, etter å ha blitt erstattet av nye.

Selvfølgelig trenger disse nye energi til å danne og vokse. Energi levert av bladene på de originale stokkene. Min tenkemåte er, jo mer løvverk jeg har i starten, jo raskere får jeg de nye stokkene dukker opp. Dette er en av hovedårsakene til at jeg ikke beskjærer unge roser.

Er det unntak? Selvfølgelig. Hvis en plante tar av som en rakett og kaster ut lange stokker, kan du gjerne holde dem i sjakk. Spesielt hvis du føler at de kan slå av i en storm. Bruk en lett hånd og prøv å holde så mye av stokken som mulig.

Når det gjelder beskjæring av unge roser, er min tommelfingerregel ikke å gjøre det og bruke en veldig lett hånd hvis jeg gjør det.

Glad Roseing
Paul