Skip to content

Håndtere din gigantiske Norfolk Island Pine

24 de november de 2022

Spørsmålet er det ikke om at Norfolk Island furu du fikk i julen vil presse mot taket ditt. Spørsmålet er når. Ikke en ekte furu, Norfolk Island furu (Araucaria heterophylla) er et vakkert eviggrønt tre oppkalt etter sitt hjemlige hjem på Norfolk Island utenfor kysten av Australia. Den er hardfør utendørs på steder som Sør-Florida hvor den ikke fryser om vinteren, men de fleste av oss dyrker den som en potteplante. Vi setter pris på den for dens symmetriske form og grasiøse, jevnt fordelte grener som bærer myke, skinnende nåler. Mange pynter det som et innendørs juletre. Andre verdsetter det ganske enkelt som et statuesk preg av tropene. Det er den «statueske» delen som ofte er problemet. Se, i naturen ønsker Norfolk Island furu å bli 80 fot høy. Den ønsker fortsatt å gjøre det inne i huset ditt. Dette utgjør vanskeligheter for folk som ikke har 80 fots tak.

SE: 10 planter som vil ta over hagen din

Dermed blir Norfolk Island-furu til slutt for høy for de fleste hus. Det er da folk henvender seg til Grumpy og søker løsninger. Den første løsningen er åpenbar. Kast den og start på nytt med en liten en. Men det kan slå deg som hjerteløst, ettersom bestanden av hjemløse Norfolk Island-furu fortsetter å svelle og belaste lokale ressurser. Den andre løsningen er like åpenbar. Reduser den til en mer håndterlig størrelse ved å beskjære. Slik gjør du dette. Bestem først hvor høyt du vil at treet ditt skal være. Kutt deretter toppen til den høyden rett over en hel gren av grener. Treet vil fortsette å vokse fra det tidspunktet. Nå, forkort sidegrenene for å gjenopprette treets symmetriske form tapt ved å forkorte toppen. De korteste grenene skal være øverst, de lengste nederst og de midterste i mellom, slik at sluttproduktet ser ut som et juletre. Uansett hva du gjør, ikke skjær hull i taket. Du vil snart angre på det og ta harme ut på treet. Og du vil fortsatt ha et dumt hull der oppe.

Dyrkingstips

Norfolk Island furu trenger sterkt lys. Plasser den nær de mest solrike vinduene i huset ditt. Hvis lyset ikke er sterkt nok, vil treet slippe de nedre grenene og ikke erstatte dem, og du vil ha en hjemmekoselig stueplante. Planten liker også fuktig luft, slik de fleste tropiske planter gjør. Folk gjør det imidlertid ikke, så inneluften er vanligvis beintørr. Hjelp din Norfolk Island-furu ved å dugge løvet et par ganger om dagen eller plassere det på toppen av en småsteinbelagt tallerken fylt med vann. Prøv å holde den unna AC og varmeventiler. Sørg for at jorda er godt drenert. La den øverste overflaten tørke mellom grundige vanninger, men la aldri jorden tørke helt, ellers vil du ha et dødt tre. Gjødsle månedlig fra vår til tidlig høst med en flytende potteplantegjødsel.