Skip to content

Havregryn

7 de juni de 2021

I dag skal vi snakke om havregryn. Det er en slekt av planter som tilhører familien Poaceae og hvis vitenskapelige navn er Avena sativa. Den brukes som mat og som fôr. Selv om det i tidligere tider ikke var like viktig som hvete eller bygg, ble det i Sentral-Asia dyrket i store mengder. Havre har blitt ansett som et luke i mange år. Imidlertid er i dag mange fordeler kjent for kroppen, og det behandles som høykvalitets fullkorn. Alle de som ønsker å ta vare på kostholdet eller få muskelmasse, spiser havregryn nesten daglig.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om havreoppdrett.

Hovedegenskaper ved havre

Havregryn

Det er en årlig urteaktig plante. Den mest dyrkede havrearten er den ovennevnte Avena sativa. En av de mest karakteristiske egenskapene til denne gressgruppen er at den første og andre blomsten av spikelet har en skjøt.

Den har et ganske stort og kraftig rotsystem. I motsetning til andre frokostblandinger har den et stort antall røtter og mye dypere. Stilkene er tykkere og oppreist som gjør den motstandsdyktig mot vinden. Imidlertid har de liten motstand mot tipping. Lengden på stilkene er vanligvis mellom en halv meter og opptil en meter i høyden. Noen eksemplarer som vokser under gode forhold har blitt sett å nå en og en halv meter. Stilkene har internoder som ender opp med å danne mye tykkere knop.

Når det gjelder bladene, er de flate og langstrakte. De har en ligule mellom knivforeningen og stammen, men uten stipler. Kanten er takket. Nervene bladene har er alle parallelle med hverandre og er ganske differensierte. Ligulen har en oval form og en hvitere farge. På den annen side er bladet smalere og langstrakt med en mer eller mindre mørk grønn farge.

Når blomstringssesongen kommer, En liten klynge med pigger med to eller tre blomster dukker opp som ligger på lange peduncles. Frukten er en caryopsis.

Dyrking av havre

Dyrking av havre

Havre regnes som en plante som vokser og utvikler seg i den kalde årstiden. Områdene hvor verdens største havrevekster ligger, er vanligvis i tempererte klima og har en tendens til å bli kaldere. Og er det dette anlegget den har større motstand mot kulde enn bygg eller hvete. Det er imidlertid mer følsomt for høye temperaturer. Hvis det er en økning i temperaturene i blomstringssesongen eller under dannelsen av kornet ditt, vil det bli alvorlig påvirket. For å forhindre denne økningen i temperaturer som er typisk for mer tropiske klimaer, er det foretrukket å så i kaldere klima.

Det er ikke krevende når det gjelder jordtypen den plantes i, men ja det er krevende med vanningsvannet. Dette skyldes det faktum at den har en ganske høy svettekoeffisient og mister mye vann i fotosynteseprosessen. Du må være forsiktig med vanning og til enhver tid ta hensyn til vindregimet fordi det er følsomt for fuktighet. Hvis det har for mye fuktighet fra å ha for mye vanning eller et for stabilt vær som ikke hjelper det å svette, kan planten lide mye og forverres.

Havrebehovet til havre er høyere enn andre vinterkorn. For å spare vanningsvann sås de i tempererte klimaer, og har en tendens til å bli kjøligere der nedbøren er høyere og det er flere trekk som letter transpirasjonen. Dette betyr at havre krever våretapper med rikelig regn. Hvis dette skjer, er du sikker på å ha en god avling av havre. Du må være forsiktig med overflødig fuktighet, men også med tørke. Spesielt på det tidspunktet kornet dannes, må tørke unngås for enhver pris.

til vanlig

Vinterkorn

Det er en ganske rustikk plante. Det er generelt ikke kresen om typen jord. Den kan tilpasses nesten ethvert terreng, selv om den foretrekker dype leire-sandjord. Jorda må beholde litt fuktighet, men uten å stagnere. Havre er tilpasset jord med litt surere pH mellom 5 og 7. De blir vanligvis sådd på land rik på organisk materiale.

Generelt er forberedelsene for å dyrke havre dårlig. Det er vanligvis en ganske liten forsiktig avling, både i jordarbeidsoppgaver og i kompost. Imidlertid, hvis dyrking av havre behandles med mer forsiktighet, er landet godt forberedt og gjødslet. Hvis vi legger til at det er en ganske regnfull vår, vil vi kunne ha veldig høye havreproduksjoner.

For å så det er det bedre å vente til våren, siden den først ikke er motstandsdyktig mot kulde. De blir sådd fra januar på tørt land til mars på vannet land. I land som ikke har for mange næringsstoffer, plantes mer vanligvis som et alternativt hode. Havre om vinteren blir sådd før hvete. I land som har mer fruktbarhet, er det vanligere å se det havre blir sådd etter hvete eller bygg.

Abonnent

kornavlinger

Når det gjelder abonnenten, Det kan gjøres ved såing eller under den vegetative vekstfasen. Hvis planten er beregnet på grønt fôr, er det bedre å intensivere mengden nitrogen som tilføres for å oppnå rikelig vegetasjon. Hvis det er bestemt for korn, forlenger et overskudd av nitrogen plantens vegetative syklus. Dette er ikke praktisk, da du kan risikere kornet.

Jeg håper at med disse tipsene kan du lære mer om havreoppdrett og hvordan du optimaliserer det for bedre ytelse.