Skip to content

Hengende tomatdyrking

12 de juni de 2021

Hvem har ikke lyst på en skål med skrubbet tomat, litt olje og salt om morgenen? Dette er en av de mest typiske frokostene i Middelhavsregionen, om ikke den mest. Ofte legges det en pølseskive på den (York skinke, Serrano skinke … eller hva du helst liker) og den ledsages av en kopp kaffe eller te. Men vet du hvilken tomat som brukes? Ikke bare noen, selvfølgelig, hvis ikke den som skal legges på.

Så hvis du vil vite det hvordan å dyrke hengende tomat å kunne tilberede deilige toast eller andre oppskrifter, gå på hagearbeidshanskene vi startet 🙂.

Såing

Ung tomat

Å plante den hengende tomaten er ikke mye av et mysterium, siden du må følge de samme trinnene som med andre typer tomat. Er det følgende:

  1. På våren fylles et frøplantebrett med universelt voksende medium og vannes godt til det er godt gjennomvåt.
  2. Etterpå plasseres maksimalt 2 frø – jeg personlig anbefaler at du bare legger 1, siden det nesten helt sikkert vil spire – i hver sokkel.
  3. De blir deretter dekket med et tynt lag med underlag.
  4. Deretter plasseres frøplanten i en plastbrett uten hull.
  5. Til slutt må du vanne – helle vannet i brettet uten hull – veldig ofte for å forhindre at underlaget tørker ut.

A) Ja, frøene vil spire om en uke eller så.

Transplantasjon

Når plantene har nådd en høyde på ca 10 cm, er det på tide å flytte dem til hagen eller en større gryte. La oss få vite hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Grønnsakshage

Tomatplantasje

Den første tingen å gjøre er rydde bakken: vi må fjerne ville urter, steiner, rusk (hvis noen). Da må det være installer drypp vanningsanlegget og legg trellisen, som vist på bildet ovenfor.

Nå blir det bare igjen å plante plantene i rader, med en avstand på ca. 20 cm mellom dem.

Blomsterpotte

Å dyrke en hengende tomat i en gryte Frøplanten må plantes i en beholder med hull i basen som har en diameter på minst 30 cm (idealet er 40 cm). Underlaget som skal brukes, kan være det universelle.

Så bare en veileder må plasseres, legg den i full sol og vann veldig ofte.

Beskjæring

Tomat

Det er veldig viktig å beskjære planten innimellom. Et enkelt eksemplar produserer så mange tomater at det er veldig vanlig at mer enn en gren bryter av fordi den ikke tåler vekten. For å unngå det, du må kutte noen, spesielt de nedre, og også sugerne (De er kvistene som kommer ut fra hovedstammen og utvikler seg midt i denne og en annen gren).

Innhøsting

Tomat

Hengende tomater Du kan samle dem mer eller mindre tre måneder etter såing. Se at de er myke, men ikke overdrevent. Selvfølgelig må de ha blitt knallrøde.

Nyt måltidet!