Skip to content

Herbal Harbingers of Spring: Lemon Balm

18 de april de 2021
  • vårbønner: sitronmelisse, jordbær, søt woodruff og viola Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • nærbilde sitronmelisse Foto / illustrasjon: Susan Belsinger
  • Oppskrift: Strawberry and Lemon Balm Whipped Cream Parfaits Foto / illustrasjon: Susan Belsinger

I de fleste deler av landet blir hagene våre levende og vi gleder oss over at våren er over oss. Vi gleder oss når de første urtene dukker opp i hagen, og kombinerer smaken med sesongens frukt og grønnsaker som jordbær og asparges. I løpet av de neste ukene vil jeg presentere disse urtebøylene til våren med favoritt sesongoppskrifter.

Om våren, når jorden fremdeles er våt og kald og jorden våkner, venter vi gartnere spent på livets tegn. Først til å dukke opp i hagen er de stødige flerårige urtene. Disse velkomstbøylene på våren er gressløk, fennikel, sitronmelisse, mynte, sorrel, søt woodruff og fioler. Disse staudene er enkle å dyrke og krever lignende vekstforhold med unntak av søt woodruff, som er et bunndekke som foretrekker skygge eller delvis skygge. Ikke bare er de behagelige for våre øyne, men de oppdaterer og vekker ganen. Bli kjent med dem og feire våren ved å bruke dem på kjøkkenet!

Varme sommerdager vil bringe
stille jubel til hagene alle
og duftende kjøkken vil huske
Melissas løfte om våren.

—Carolyn Dille og Susan Belsinger
Urter på kjøkkenet

Mitt første utvalg å ha er Sitronmelisse (Melissa officinalis). Sitronmelisse er hjemmehørende i Sør-Europa, Asia og Nord-Afrika. Det er en flerårig, og den vokser i Sone 4 til 9.

Sitronbalsamens botaniske navn kommer fra det greske ordet for bie, da balsamplasten tiltrekker seg et stort antall bier, spesielt når plantene blomstrer. Duften av sitron og søt honning blander seg i sitronmelissens blader.

Hvordan dyrke sitronmelisse

Sitronmelisse dukker opp om våren
Sitronmelisse dukker opp om våren.

Sitronmelisse er lett å dyrke fra frø, rotte stiklinger eller ved rotdeling. Den foretrekker lett jord, men vil tilpasse seg hvis noen endringer blir bearbeidet i tyngre leirejord; jord bør også være ganske fruktbar og godt balansert. Balsam trives i full sol, men kan dyrkes i delvis skyggelagte områder. (Sortene «All Gold» og «Aurea» har broket og gult løvverk og trenger litt skygge siden den fulle varme solen har en tendens til å brenne dem.)

Et medlem av myntefamilien, balsam ser ut og vokser omtrent som mynte, selv om den ikke sender løpere. Den vil konkurrere om plass og plantes best ved siden av andre kraftige stauder som vil holde seg selv mot denne søte, men invasive urten. Balsam vokser fra 2 til 2-1 / 2 meter høy, busker ut lateralt, så gi hver plante 2 fot rundt.

Trim planter for å opprettholde sitt kjekke buskete utseende. Det hardføre rotsystemet vil overleve de kaldeste vintrene hvis plantene er godt mulket.

Kulinariske bruksområder for sitronmelisse
Balm bidrar med en subtil søt gressaktig smak og et snev av sitron til en rekke matvarer. Den brukes best fersk med grønnsaker, lette korn, bakt fisk og kylling. Den sitroniske søte smaken er fantastisk i desserter og drikkevarer – om våren elsker jeg å kombinere den med jordbær. Sitronmelisse passer bra til lett mat: grønne salater, fruktsalater og maserert frukt. De knuste ferske bladene gjennomsyret av iste eller limonade gir en deilig varm værdrink. Hvis du bor der det er kaldt om vinteren, er det verdt å tørke balsam for å lage denne varme teen, selv om urten har mistet noe av aromaen.

Tilsett sitronmelisse veldig nær slutten av tilberedningen, da de flyktige oljene blir spredt av varme. Duften holder seg ganske bra i bakevarer fordi essensen blir fanget i kakedeigen eller brøddeigen. En annen måte å fange essensen på ved å infisere de friske bladene i melk eller fløte. Knus en håndfull balsamblader i en kjele med melk og la den bare koke, fjern den fra varmen, dekk til og la den avkjøles til romtemperatur. Bruk denne melk med sitronsmak til å lage pudding, tapioka, vaniljesaus eller tilsett i kakebatterier.

For en fantastisk dessert, lag pisket krem ​​med sitronmelisse som passer til jordbær!

Tilsetter sitronmelisse i melk Jordbær sitronmelisse parfait
Sitronmelisse kan tilføres krem ​​eller melk. Oppskrift: Strawberry and Lemon Balm Whipped Cream Parfaits