Skip to content

Hjørnestein Sonoma: Hvor kunst, fantasi og planter kommer til å spille

9 de mars de 2021

Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickPlanet Horticulture fokuserer utsikten til et fjernt fokuspunkt.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickRødmalt bambus definerer rommet rundt dette firkantede bassenget.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickFoto / Illustrasjon: Billy GoodnickPlanet Horticulture fokuserer utsikten til et fjernt fokuspunkt.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickRødmalt bambus definerer rommet rundt dette firkantede bassenget.
Foto / Illustrasjon: Billy GoodnickTilgi meg for at jeg tenkte at Toto og jeg hadde gått over til Kansas. Men hvordan forklare det som dukket opp dødt foran meg i frontruten min – et massivt hvitt stakittgjerde, som smertes smertelig som så mye plaget fusillipasta, og stiger opp til en drizzly marshimmel. Jeg sjekket GPS-en min: Sonoma, i hjertet av Nord-California vinland. Kanskje denne avviket var målet mitt.

Flygende gjerde

Jeg hadde hørt så mange vidunderlige ting om Hjørnestein: Festival of Gardens. Det var en av de pusten som ble sagt, å, du ha å dra dit, steder designervennene mine insisterte på at jeg skulle besøke. De portretterte det ni mål store komplekset som en pilegrimsreise som kreves av hver hagedesigner, slik at de kan oppleve sammensmelting av kunst, landskapsarkitektur, hagebruk, stedssans, leken fantasi og drama. Det flygende gjerdet var dette stykkets åpningsakt.

Teresa Raffo

Hjørnesteinen Sonoma ble unnfanget og pleiet av ektefelle-teamet Teresa Raffo (bildet til høyre) og Chris Hougie. Inspirasjonen deres for denne ambisiøse satsingen oppstod under deres bryllupsreise i 1996 i Frances Loire-dalen, der Festival Gardens of Chaumont kastet en fortryllelse på deres fantasi. Åtte år senere, i samarbeid med den verdenskjente landskapsarkitekten Peter Walker, åpnet de dørene og portene til et tjueto hageunderland. Cornerstone er et utendørs galleri-møter-laboratorium, som huser verkene til anerkjente landskapsarkitekter og hagedesignere. Det er en spesiell hage for bryllup og fester, en kafé med lokalprodusert messe, vinsmaking, kunstgallerier og hagebutikker.

Arbeid av John Lamos
På Potter’s Green & Company viser jordete paneler billedhuggeren John Lamos «mestring av keramikk og betong for å lage holdbare, naturlig utseende stykker.

Hvor går man for å oppleve forkant med hagedesign? Vi har museer for malerier og skulpturer, rullebaneshow for mote og konserthaller for musikk. Men hvor uttrykker kunstnere som skaper vakre, noen ganger utfordrende, utemiljøer?

Chris Hogue oppsummerer essensen av hjørnesteinen: “Mer enn planter, stier og skitt, hager lever i våre sinn og hjerter. Det er ofte slik vi opplever sted og kommer til å feste mening til vårt større miljø. De okkuperer våre barndomsminner og informerer om våre egne miljøbiografier. De er ofte de viktigste stedene i våre liv. «

Tillat meg å vise deg et utvalg av hager som, måneder etter besøket, fortsetter å få pulsen til å pumpe noen slag raskere. Noen er kunst for kunstens skyld, og kombinerer farge og form for å skape øyeblikk av naturlig og strukturert skjønnhet. Andre eksisterer som studier for å definere rom, ved hjelp av innebygde og naturlige elementer. Noen er ting med barnslig moro, mens noen få bærer vår visjon utenfor hagenes grenser, og knytter den besøkende til den subtile skjønnheten i det naturlige landskapet.

UC Davis-prosjekt
Planet hagebruk

Det første prosjektet Teresa viste meg ble designet og konstruert av fem landskapsarkitekturstudenter fra University of California Davis (bildet til høyre). Det er en dristig, men likevel undervurdert hage, som utforsker plass og orden. Selv om dette sannsynligvis ikke er et design som passer pent inn i de fleste bolighager, er det en leksjon her: Grensene til et hagerom kan defineres subtilt med de enkleste materialene.

Roger Raiche og David McCrory grunnla sitt design- og konstruksjonsfirma, Planet Horticulture, i 1977, etter å ha jobbet sammen i Botanical Gardens i Berkeley, CA. Denne botanisk strålende duoen kombinerte deres leksikon kunnskap om planter for å skape Stige (bildet til høyre), en hage beskrevet av Hogue som, “så rikelig og så ryddig at den knapt virker ekte.”

For en overgang mellom to rom i dette 1600 kvadratmeter store rommet, brukte de en enorm dreneringskulvert – delvis ekkokammer og, som en kinesisk måneport, delvis bilderamme, og trakk øyet til den omkringliggende skjønnheten i Sonoma Valley.

Delaney lang utsikt

Den aller mest bemerkelsesverdige og minneverdige hagen var Hagelek (bildet over, med detaljer nedenfor), av San Francisco miljøkunstner Topher Delaney. Jeg var egoistisk takknemlig for at jeg kom før folkemengdene, og lot meg få dette rommet for meg selv. Mens jeg skriver disse ordene, husker jeg det store gliset som gikk over ansiktet mitt da jeg så den enkle elegansen til de blå og svarte, strekkoden i billboard-størrelse og hvite bjørkestammer. De tre gjenværende kantene av rommet ble avgrenset av paneler av hvitt skyggeklut som «lånte» silhuettene av planter i tilstøtende hager.

Garden Play (detalj nr. 1) Garden Play (detalj nr. 2)
Her var essensen av to uunnværlige designprinsipper: harmoni og kontrast. Harmoni fra de ettertrykkelige vertikale linjene som forener det malte bakteppet og trærnes naturlige arkitektur; og ekteskapet til hvite koffert og knust østersskallgulv.

Delaney introduserer kontrast ved å kombinere det fargemettede bakteppet og spøkelsesaktige trunker; og inkluderingen av to vakkert utformede, rullbare taukuler i en ellers firkantet verden.

Som vanlig har jeg altfor mange bilder og ord til å passe inn i ett blogginnlegg. Så jeg vil hale av for øyeblikket og prøve å fylle ut blankene i mitt neste innlegg. Men før jeg drar, er jeg nysgjerrig på om det er andre magiske steder som hjørnestein du vil dele med andre lesere? Hvor er de eventyrlystne kunstnerne i ditt område som tester grensene og kommer med uttalelser?