Skip to content

Hold en hagesjournal

5 de april de 2021
  • Foto / Illustrasjon: Wendy Edelson
  • Foto / Illustrasjon: Wendy Edelson
  • Grav inn i frøpakningene dine for frø, i journalen din for notater om planleggingsplaner og de velprøvde utøverne. Foto / Illustrasjon: Wendy Edelson

av George L. Egger II
April 1997
fra nummer 8

Å hente lastebil med noen få standard grønnsaker er ikke min greie i hagearbeid. Mange mennesker her i det store Midtvestens gårdsbelte fyller ordren. På min lille tredjedel dekar i sentrale Illinois dyrker jeg mange forskjellige planter. Jeg forfølger de beste stammene, plukker frukten på sitt høydepunkt i batcher av måltidstørrelse, og jobber for å holde en frisk forsyning som kommer hele sommeren og så langt ut på høsten jeg klarer. Jeg bruker mye dyrkede frøplanter, og planter på nytt så snart avlingen i bakken er ferdig produsert.

Å huske hva du skal plante når og holde erstatningene kommer er vanskelig nok med kjente varianter. Med alle de nye typene som stadig vises hvert år, er det umulig. Jeg kunne aldri håpe på å lykkes uten den generøse assistansen fra dagplanleggeren. Dette verktøyet er like viktig som en spade, men likevel en animert, kreativ forlengelse av hagen.

Betrakt deg selv som hagesjef
Gjennom årene har jeg prøvd mange metoder for å samle inn hageinformasjonen og ideene mine: tidsskrifter, innbundne hovedbøker, notatbøker, skisseputer og kalendere. Informasjon var vanskelig å hente fra dem alle. Nå bruker jeg en dagsplanlegger. Den er spesielt designet for travle ledere for å spore zillioner av ting de må gjøre. Dagplanleggeren min, som jeg endret for å dekke hagearbeidene mine, gjør akkurat det. Det er et enkelt bindemiddel som kombinerer en kalender, dagsark for journaloppføringer og en adressebok der jeg lister opp varianter med en bokstavkarakter av prestasjonen. Jeg har også en egen kategoriseksjon dedikert til hver seng i hagen min, med løpende lister over oppgaver som skal fullføres for hver enkelt. Jeg har flere skisser av sengen på viktige stadier. Jeg eksperimenterte med tegningspapir, dimensjonerte og stanset for å passe planleggeren min, men fikk til slutt lommer til å holde skisser. Så det tar ikke mye forsyninger for å komme i gang.

Hagejournalens detaljer er din guide
Visse opplysninger er avgjørende for å gjøre en journal nyttig, men detaljnivået er opp til deg. Jeg logger været nøye: første og siste frost, datoer og mengder nedbør og gjennomsnittlig natt- og dagtemperatur. Jeg registrerer jordforberedelse og endringer. Og jeg noterer meg også kilden til frø og planter slik at jeg kan luke ut upålitelige leverandører.

Utover disse grunnleggende, registrerer jeg alle slags hendelser og innsikt. Vokste den spionerte tomatypen kraftig, motsto skadedyr og sykdommer? Fryste det nye brokkoliplanteringshodet før den tidlige? Hvor lenge produserte den brukbare sideskudd? Hvilke senger skal i år til gjødsel? Når ble hver sort sådd, transplantert, satt ut og høstet? Jeg gjør en spesiell innsats for å registrere elementene i dette siste spørsmålet på den aktuelle dagen i kalenderen.

Kalenderoppføringen forhindrer at informasjon går tapt. Jeg kan ikke fortelle deg hvor ofte jeg har lest om den perfekte tiden for å plante, for eksempel mâche, men så glemte det da våren rullet inn i byen. Jeg tar nå tak i planleggeren min, blar til april måned og skriver: «plant mâche!» den 15.

Finn hagen din unike mønstre
. Visst, frøpakken kan si å starte plantene seks til åtte uker før transplantasjon. Men det er kanskje ikke nøyaktig nok for hagen din. For eksempel tillater tidsområdet vanligvis å herde av planter, noe som vil skje raskere midt på sommeren enn tidlig på våren. Hvis timingen er feil, og du planter etter hverandre, kan det bety et gap i tilbudet i midten av sesongen, eller å miste planter fordi det ikke er noe sted i hagen å sette dem.

Når du bygger journalen hvert år, kommer kalenderen nærmere og nærmere en perfekt planteveiledning for ditt nøyaktige mikroklima. Dette er spesielt viktig hvis du prøver å finne ut hvordan du skal håndtere arvplanting ved hjelp av en hagebok skrevet for en annen del av landet eller til og med et annet kontinent.

I år med unormalt vær kan jeg konsultere de mer detaljerte merknadene jeg gjorde på planleggingssidene viet til enkeltsenger og mine oppføringer på arkene som registrerer daglige aktiviteter. Studie av disse detaljene antyder ofte måter å i det minste delvis oppveie dagens forhold. For eksempel er salatsorter som gjorde det bra for høstplanting, verdt å prøve i en uvanlig kjølig sommer. Meloner som var valg i en veldig våt sommer er gode kandidater for drypp vanning i et tørt år.

La hagen forbi føre til våren fremover.
Fall gir en god tid til å vurdere suksessene i hagen som var og begynne å gå ut av potensielle feil i den som vil være. Innen den årlige oversvømmelsen av hagekataloger gir tidsskriftet mitt en god handleliste og, enda viktigere, en planteplan for hver dag for det kommende året. Karakteren jeg legger i adresseboken for hvert utvalg, sparer virkelig tid når jeg leser gjennom katalogene.

Enkelt kunstverk gir en journal liv
Botanisk illustrasjon, som har blitt så populær, var opprinnelig en måte å samle feltnotater på med penn eller blyant. Akvarell var en perfekt måte å fargelegge slike notater på. Hvor uheldig en innbilskhet som kun kunstnere skal skisse. Jeg er ingen kunstner. Men jeg er en uhelbredelig skisser av hager, spesielt min egen. Jeg skisserer hver seng i hagen min flere ganger i vekstsesongen for å vise rekkefølgen av plantinger. Bare noen få linjer representerer hver sort. Noen penselstrøk av akvarell over blyantlinjene gir liv. Hvis du ikke har prøvd dette siden skoledagen, ikke bli hemmet. Det er lett.

Å dokumentere hagen med fotografering har selvfølgelig sine egne fordeler. Klarheten og skjønnheten i fin fotografering gir ganske spennende. Men utstyret kan være klumpete og kostbart, og behandling av film kan bli beskattende. Og kameraer registrerer ikke navnene på plantesorter. Så jeg foretrekker skisseputen min, som har den ekstra fordelen av å ignorere kraftledninger og rosa flamingoer.

Skisser fanger mye informasjon. Hvis du roterer avlinger, blir det lettere året etter å orkestrere satsen når du har noen sider med noter. Å bruke akvareller har lært meg den dekorative verdien av grønnsaker. Jeg legger nå ut sengene mine med tanke på farge og tekstur. Gjennom skissering ser jeg en ny verden i hagen min.

Fargeblyanter eller penner er fine for å registrere farger, men jeg foretrekker de tradisjonelle akvarellene i en lommeboks for reise, og rør for bruk hjemme. Lett akvarellpapir, som 90 lb., fungerer bra for meg. Siden skissering og notering er vanskelig på en blyant, bruker jeg en mekanisk blyant med en 0,5 mm bly.

Når du begynner å tegne, kan du, som jeg gjorde, finne ut at innsatsen blir et utgangspunkt for mer seriøst arbeid. Og når du begynner å skrive ned tanker og ideer, kan du finne biter av vers som dukker opp her og der. Bare slapp av og ha det gøy. En ekte gartnerjournal er like unik som hagene og gartnerne selv.