Skip to content

Hold gunstige insekter, fugler og pattedyr rundt ved å lage et vertsmiljø

5 de april de 2021

Et hus bygget spesielt for gunstige insekter henger på Bierkreek Nursery i Nederland
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEt hus bygget spesielt for gunstige insekter henger på Bierkreek Nursery i Nederland
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesDen beste måten å bekjempe skadedyr på roseplantene dine er den naturlige måten. Nature is tilbyr oss alle slags allierte for å kontrollere de dårlige feilene i hagen vår. Marihøner elsker å spise bladlus og edderkoppmidd. Hoverflys spiser bladlus og trips. Lacewings spiser dem alle. Fugler er også glupske matere av insekter, det samme er små pattedyr som flaggermus. Å tiltrekke dem til hagen din er det første trinnet, men det som er viktigere er å holde dem der.

Du kan invitere de gode feilene og pattedyrene ved å skape et «vertsmiljø». Enkelt sagt betyr det at hvis du gir de gode gutta mat, vann, et sted å oppdra ungene sine og et sted å overvintre, vil de gjerne kjempe for deg når de dårlige feilene dukker opp. best av alt, det er ikke komplisert eller dyrt. Egentlig ganske mye av det involverer noe vi elsker å gjøre allerede – hagearbeid!

Det første trinnet er å lokke dem med noe å spise og drikke. Drikken er vann som kan inneholdes i fuglebad, en dam eller en vannfunksjon osv. Bare vær sikker på at vannet ikke inneholder kjemikalier som klor. Når det gjelder mat, er den allerede til stede i hagen din i form av bladlus, edderkoppmidd, thrips og andre dårlige insekter du ikke vil ha i hagen din. Men siden skurkene ikke er der hele sesongen, må du oppgi andre matkilder, også kjent som «vertsplanter.» Dette er planter som de gunstige insektene elsker som mat og ly. Fra et matperspektiv er de viktigste plantene de som gir en veldig tidlig matkilde for de gunstige insektene – før de dårlige dukker opp om våren.

Disse tidlige matplanter finnes ofte i familiene til tidligblomstrende urter med god nektar. Eksempler er noen planter fra Brassicia og Umbelliferae familiene som sennep, dill og persille. En annen stor familie av planter er de tidligblomstrende Asters. Aster Solidago er spesielt bra for hoverflys. Typene av tidlige matplanter vil variere mye etter region, men nøkkelen til å huske er at de skal være tidlig blomstrende med god nektar. Disse vil holde de gunstige insektene lykkelige og sunne tidlig på sesongen til bladlusbuffeten dukker opp.

Når skadelige skadedyrbekjempere gjerne spiser matkilden du og naturen gir, vil de legge eggene sine i hagen din, siden de vet at påfølgende generasjoner vil ha mye å spise. Så de legger eggene akkurat der insektmatkilden som bladlus og trips er, eller kommer til å være – det er i rosene dine! Så heldigvis er rosene dine også det perfekte vertsmiljøet for dette gunstige gartneriet!

Når sesongen slynger seg, vil fordelaktige insekter begynne å lete etter et sted å overvintre. De trenger et skjulested som er skjermet som en trehaug. Du kan tilby dette ganske enkelt ved å pile gamle grener og kvister av mykt skog som pil, poppel, aske osv. I et hjørne av hagen din hele sesongen. Kom kald sesong, de vil være den perfekte vinterhytten for en rekke gunstige insekter. Ditto for råtne trær. De liker også å leve i grov vegetasjon, som ganske enkelt er vertsplanter som ikke ble kuttet ned på høsten. Så ikke kutt ned de urter, stauder og prydgress på høsten. Vent til våren så de gode karene kan overvintre i dem. Prydgress er spesielt gode bomiljøer for insekter hele året.

Fugler er også gode allierte i hagen din. I løpet av sesongen spiser de dårlige feil, men utenfor sesongen gir de matkilder til dem som fuglematere. De fleste stauder og urter som er vertsplanter for gunstige insekter setter frø om høsten, og det er en annen god matkilde for fugler. For ikke å snakke om selve rosene. Rose hofter, som er de lyse oransje bærene som vises på rosene dine om høsten, er en favoritt matkilde for fugler. For å oppmuntre dem til å bare slutte å stoppe rosene dine tidlig på høsten. Hoftene dannes når kronbladene til blomstene faller av.

Fugler som liker å bo i busker er blant de mest glupske insektfôrene. De foretrekker busker med mykt tre og tett løvverk, sistnevnte er et flott sted å gjemme seg. Det myke treet tiltrekker seg insektene de liker å spise, og derfor tar det stedet for en trehaug å overvintre de fordelaktige insektene.

Hvis du bor i et mer landlig område, er små pattedyr som pinnsvin store allierte. Og selvfølgelig flaggermus! Gi dem steder å bo som trehaugen, flaggermushus og komposthauger.

Til slutt bruker du litt tid på å undersøke og spørre hvem de gode insektene og fuglene er i ditt område. Tenk så på å gi dem de tingene de trenger for å spise, leve, reprodusere og overvintre. Gjør det, så får du naturens hær til å takle angrep som kommer din vei.