Skip to content

Høsten er her: La oss feire høstsesongen!

31 de mars de 2021
  • Høststilleben, våningshusvindu, Old Sturbridge Village. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Amaranth-belg er tunge med frø og venter på å bli høstet.
  • Epler, søte til terte, er modne for plukking!
  • Gresskar modner på vintreet – snart høstes – og gjøres til paier og supper.
  • Cole-avlingene – blomkål, brokkoli, rosenkål – kommer snart inn på kjøkkenet vårt!
  • Paprika kan bli stående på vinstokkene, rotet opp, trimmet og ført innendørs for å ordne eller tørke til matlaging; sørg for å plukke av alt løvet.
  • Jewelweed vokser over hele sone 7-hagen min her i Maryland – det er mye lykkeligere nå med det kalde været og ikke visner om dagen.
  • Jeg elsker de delikate blomstene til denne ville impatiens, og det gjør kolibrier og andre pollinatorer også. Ikke bare er det et middel mot kløen av Poison Ivy, jeg tror at faeries bærer de vakre blomstene for hatter og bruker dem som musikkinstrumenter.
  • Plukk de grønne tomatene dine før frost og spis mye stekte grønne, eller pakk dem inn i avis for å modne sakte. Sørg for å sjekke dem regelmessig for å få dem når de er modne og klare.
  • Plukk de grønne tomatene dine før frost og spis mye stekte grønne, eller pakk dem inn i avis for å modne sakte. Sørg for å sjekke dem regelmessig for å få dem når de er modne og klare.

Onsdag 22. september feirer vi høstjevndøgn og torsdag 23. er full høstmåne. Høstjevndøgn er når dag og natt er like lange – begge 12 timer. Tilbake i juni på sommersolverv hadde vi den korteste natten og den lengste dagen (over 15 timer med lys), og nå er vi på vei inn i å forkorte dager og lengre netter. Dette er sesongens rytme som vi går gjennom hvert år; på slutten av sommeren kan vi si farvel til varmt vær og ønske velkommen frisk luft og kjøligere vikarer. Det signaliserer også nedgangen i hageproduksjonen – det er på tide å være takknemlig for en rikelig høst – og gjøre deg klar for det kalde været som kommer.

Over hele landet henter folk inn den siste av hagehøsten – og bevarer den ved hermetisering, tørking og frysing. Vi støtter bøndenes markeder, går til gårder for å plukke selv og delta på høstfestivaler, og stopper ved vegkanten for å hente fargerike mødre, eplecider, epler, gresskar og andre sesongbaserte herligheter. Hvis du legger merke til det, er til og med ekornene og chipmunksen sprø og hopper om å samle nøtter for å lagre.

En av mine favoritt korte essays om høsten er en jeg leser hvert år på dette tidspunktet – den er fra 365 TAO Daily Meditations av Deng Ming-Dao, Harper 1992, dag 258 «Cleansing»:

“Høsten kommer. Luften blir frisk og skarp. Fruktene av sommeren høstes; arbeidsvarmen begynner å avkjøles. Det er en mer avslappet følelse i luften: Den brennende aktiviteten om sommeren erstattes av høstens feiring.

På våren måtte vi alle kjempe for å gjøre årets bestigning. Om sommeren gledet vi oss over ilden og kraften. Nå kan vi begynne å la ting slappe av. Akkurat som gresskarene begynner å fylle seg, henger squashen tungt og gyldent på vinstokkene, og bladene begynner å antyde varme farger, så kan vi også se frem til mykhet og stillhet.

Dette er tiden for høsting. Men hver plante- og vekstsesong etterlater også overflødig og uunngåelig avfall. Sommerstøvet henger fortsatt igjen. Stubben i markene må brennes. Vi må høste fullstendig og deretter rydde opp helt. Harvest er også tiden for rensing og statusoppgjør. ”

Er det ikke bare perfekt skrevet? La oss bare puste dypt. Jeg føler fortsatt den varme solen om dagen, men når det går ned, føles det kjølig om natten. I går kveld beundret jeg fargekombinasjonene i naturen – den gyldne stangen ved siden av de lilla asterne – de nesten svarte rosenbærene som henger fra rødlilla stilker med lyst grønt løvverk, og de delikate gule orkidélignende blomstene prikket med oransje dinglende fra juvelen . Jeg suger det hele inn og nyter disse høstlige øyeblikkene mens jeg går rundt og observerer det stadig skiftende landskapet rundt meg, høster, gjør hagearbeid.

Vi har tatt ned skyggeklutet fra drivhuset som hjalp med å holde sommervarmen ute, for å slippe mer lys inn. Snart flytter jeg ømme flerårige planter og urteplanter som har vært utendørs hele sommeren, tilbake til drivhuset før ole «Jack Frost kommer på besøk. Intensiteten i sommerhageansvaret avtar, men det er fortsatt mye å gjøre. Når vi høster urter, må vi huske på beskjæringsteknikker, og når vi samler den siste av tomatene, chili osv., Må vi tenke på å rydde opp mens vi går – fjerne døde planter – stable tomatbur og trekke opp innsatser . Kaldværsgrønnsaker, brassicas og noen av de nylig såede salatgrøntene må dekkes med flytende raddekke for å beskytte dem og holde dem i gang så lenge vi kan.

“Samle de siste glødende blomstene,
snu innover.
Feir det mørkt voksende
og innhøstingen
vi har blitt velsignet med. ”
—Kiva Rose, www.bearmedicineherbals.com

Denne helgen skal jeg til Washington, DC for å delta på Plant Literacy Festival i USAs botaniske hage i forbindelse med Library of Congress «Annual Book Festival. Det vil være alle slags arrangementer på gang, i tillegg til utdannings-, hagebrukutstillinger og praktiske prosjekter som feirer Thrive! Fra Ground Up Display Gardens. Jeg skal demonstrere hvordan jeg lager Za’atar: En eksotisk krydderblanding med urter fra Za’atar-hagen der; deltakerne får lage sin egen blanding for å ta med hjem og prøve flatbrød med za’atar. Hagene og vinterhagen er vakre denne tiden av året – se dem før den utendørs utstillingshagen demonteres i oktober! Følg med for en kommende Za’atar-oppskrift, som du kan lage selv av dine egne hageurter! I mellomtiden Happy Fall-jevndøgn og full høstmåne!

Mer for høstleseglede: Sjekk ut John Keats Ode to Autumn på https://bartleby.com/106/255.html