Skip to content

Husholdningskompostering: skape ormstøpegodsene våre

23 de juni de 2021

De vermikompostering Det er et alternativ til hjemmekompostering som vi snakket om i går. Ja vi har ikke nok plass For å finne en komposter eller vi ikke genererer nok avfall til den, kan vi velge husholdningskompostering, som vi vil lage ormstøperier, en kompost av høy kvalitet.

Det er viktig at du husker at begge prosessene de er hygieniske og gir ikke dårlig lukt. Med dem resirkulerer vi den «ikke-resirkulerbare» delen av avfallet vårt, og genererer også en naturlig, økologisk og fullstendig økonomisk gjødsel for vår blomsterpotte.

De vermikompostering er en transformasjon av organisk materiale til en naturlig gjødsel av høy kvalitet som vi kaller vermikompost eller ormstøp. Den består av en biooksidering og stabilisering av organisk materiale, ved ormenes hovedvirkning, sammen med mikroorganismer, i en aerob prosess, og produserer ikke temperaturøkning eller genererer dårlig lukt.

Hva trenger vi?

For riktig utvikling av denne prosessen trenger vi kokosfiber for å starte prosessen (noen merker forsyner den med vemicomposter), røde ormer og en vermikomposter, som har flere brett som er stablet oppå hverandre, slik at ormer kan passere fra nedre til øvre brett gjennom hull.

På denne måten fordøyer ormene maten vi legger på brettene, og når den går tom, går de opp til de øvre brettene der vi skal plassere mer fersk mat. Brettene som ormene etterlater vil derfor inneholde materialet de har fordøyd, spist og utskilt, som har eksepsjonelle egenskaper som organisk kompost.

Ormene som best utfører denne handlingen er California røde ormer, som har stor frodighet og er i stand til å fordøye en stor mengde mat. De kjøpes i spesialforretninger eller hagesentre.

Vermikomposteren må plasseres i en skyggesone, siden ormer ikke liker lys, og holder et godt fuktighetsnivå. Vi må innlemme rester så hakket som mulig, vil dette lette ormenes virkning.

Væsken som produseres under prosessen samles i sigevannskålen som vermikomposteren har. Vi kan også bruke denne væsken (fortynnet i vann) som gjødsel for avlingene våre.

Hvilke matvarer kan vi bruke?

  • Frukt- og grønnsaksrester: fruktskinn, salatrester osv.
  • Rester av kaffe, te og infusjoner.
  • Våt eggekartong og fuktig avis, kutt i biter på den avsatte maten.
  • Knuste eggeskall.
  • Jordbær, meloner og søt frukt generelt er hans favoritt delikatesse. Tvert imot, de liker ikke for mye sitrusfrukter og bananer, men de vil også spise dem når de er ferdig med det de liker best.

Generelt, jo mer variert maten vi innlemmer, jo bedre.

Hvilke matvarer bør vi ikke bruke?

  • Vi bruker ikke hardt beskjæringsrester (tørre grener og blader), siden ormene bare spiser mykt organisk rusk.
  • De liker ikke kjøtt og fisk, og de gir også vond lukt.
  • Meieriprodukter, bein og fet mat.

De sluttsum av vermikompostering, er det et fint materiale med mørk brun farge uten dårlig lukt, som vil være en veldig stabil gjødsel av høy kvalitet, med et viktig bidrag fra næringsstoffer til avlingene våre, og som vil forbedre funksjonen til jordmikroorganismer betydelig.

Kilde: planethuerto.es

Mer informasjon – Hjemmekompostering: lage kompost hjemme, Hvordan lage ormstøp?, Liste over økologisk gjødsel