Skip to content

Hva er bienes favorittblomster?

25 de juni de 2021

Som oss har biene også sine preferanser, deres favorittblomster. Det er noe forskere nylig oppdaget i en omfattende studie som kan bidra til å øke befolkningen i disse viktige og effektive pollinatorene.

Som de sier, vil gartnere bedre kunne velge de riktige plantene som uten tvil ikke er de dyreste.

I Storbritannia, ved University of Sussex, brukte de plantene i en hage for å bestemme hvilke planter som var mest attraktive for bier og hvilke for andre lignende insekter, som humler eller sylfer. Og de skjønte at både favorittplantene deres og andres var like vakre og enkle å ta vare på som de andre.

Studien så på 32 forskjellige plantearter, noen rike på nektar og sterkt parfymerte, som ble antatt å være mer attraktive for insekter, og andre rike på pollen, som de trodde ville være mer attraktive for bier.

Selv om det reduserte antallet planter for studien ikke viste et godt resultat, kan vi si at takket være denne studien vil vi bedre kunne velge blomsterplanter som vi ønsker å sette i hagen, spesielt hvis vi vil hjelpe bipopulasjonen for å komme seg.

Dermed innså de at merian, georginer, lavendel og veggblomster var veldig attraktive planter for bier. Imidlertid tiltrekker pelargoner dem ikke så mye.

Teamet av forskere satte en rekke lavendelvarianter på prøve, og de fant at de forbedrede hybridene var svært attraktive for insekter, mer enn de uhybridiserte variantene.

Dataene ble samlet inn på en veldig enkel måte: å besøke hagen daglig, i to somre.

Mer informasjon – Det spektakulære Lavamda-anlegget

Bilde – Å bo i parkene