Skip to content

Hva er pleien med krysantemum?

16 de juni de 2021

Krysantemum er planter som produserer så elegante og vakre blomster om sommeren og høsten at det er veldig vanskelig å se bort når vi kommer over dem i barnehager eller hagebutikker.

De har den perfekte størrelsen for å kunne dyrke dem i potter, slik at de kan brukes til å dekorere ethvert hjørne. Men for å ha dem dyrebare, er det viktig å vite krysantemumpleie. Så la oss dra dit 🙂.

Opprinnelse og egenskaper av krysantemum

Rød blomst krysantemum

Krysantemum er en av de vakreste flerårige urteaktige plantene vi kan ha når sommervarmen begynner å forsvinne. Disse plantene, hjemmehørende i Asia og Nordøst-Europa, vokse til en høyde på ca 150 cm. Bladene er alternative, flikete, lansettformede til ovale, og måler 4-9 cm lange og 4-6 cm brede; undersiden er hårete og den øvre overflaten er glatt.

I løpet av høsten produserer de fantastiske blomster som kan være enkle, doble (med to lag kronblad); rosa, hvit, rød, tofarget … Alle er veldig pene, så det å velge en er absolutt en umulig oppgave, så hva er bedre enn å velge to eller tre og sette dem på for eksempel terrassen?

Hvilken omsorg trenger de?

La oss krystallisere i en vakker hage

plassering

Slik at kronbladene kan åpnes ordentlig de må være i et veldig lyst område, men uten direkte sollys, slik at terrassen vanligvis er et ideelt sted.

Transplantasjon

Selv om en blomstrende plante ikke skal byttes ut, kan det gjøres et unntak når det gjelder krysantemum. Ja absolutt, Det er veldig viktig at landbrødet ikke håndteres for mye, og at det bare overføres til den nye containeren., som må være omtrent 3 centimeter bredere, substratet blir bevisst vannet som må være sammensatt av blandet svart torv eller mulch med perlitt i like store deler.

Rosa blomst krysantemum

Irrigasjon

Apropos vanning. Hvor ofte trenger du å vanne denne dyrebare blomsten? Veldig enkelt: hver gang jorden tørker opp. For å finne ut av det, er det bare å sette inn en tynn trepinne i bunnen. Hvis det kommer ut med mye underlag festet, vil vi ikke vanne, siden det vil være veldig fuktig. I tilfelle det kommer ut rent, kan vi vanne. For å kunne få en idé, det anbefales å vanne 2-3 ganger i uken.

Abonnent

I tillegg, det vil være nødvendig å gjødsle fra tid til annen med gjødsel for blomstrende planter, eller med organisk gjødsel, i alle fall i henhold til indikasjonene angitt på emballasjen.

Multiplikasjon

Gule japanske krysantemum

Krysantemum multipliser med frø, som må sås om våren. Hvordan? Vi må ganske enkelt fylle en gryte nesten fullstendig med universal substrat blandet med 30% perlit, vanne den, spre frøene på overflaten og dekke dem med substrat. Det er selvfølgelig veldig viktig at vi ikke legger for mange, for ellers vil det være veldig vanskelig for oss å skille dem senere og dermed oppnå bedre vekst. Ideelt sett legger du ikke mer enn tre i en beholder med en diameter på 10,5 cm.

Hva brukes de til?

Krysantemum har flere bruksområder:

  • Pynt: både i gryte og i hagene. De ser bra ut i alle hjørner.
  • Klipp blomst: det er så mange forskjellige former og farger at de var en av de første som ble brukt som avskårne blomster, en bruk som selvfølgelig fortsatt vedvarer i dag.
  • Kulinarisk bruk: De gule eller hvite blomstene kokes for å lage en søt drink kjent som «chrysanthemum tea», som brukes som et middel mot influensa.
    Bladene til mange arter, som C. coronarium, brukes som en grønnsak.
  • Insektmiddel: frøene inneholder pyretriner, som ekstraheres og brukes i forskjellige insektmidler for landbruksbruk, for eksempel veterinær.

Hva er historien?

Krysantemum er en av få blomster som har en historie å fortelle. I ditt tilfelle, i Kina begynte de å bli brukt til dekorasjon før 1500 f.Kr. De var så populære at en gammel kinesisk by ble kalt Ju-Xian, som betyr «Chrysanthemum City.» Blomsten ble introdusert til Japan rundt 800-tallet, og landets keiser adopterte den som blomsten til keiserforseglingen. I dag hedrer «lykkefestivalen» i Japan krysantemumet.

Den ble brakt til Europa i det syttende århundre. Botanikeren Carlos Linnaeus ga den navnet med det greske prefikset krysour- (gull, som var fargen på de opprinnelige blomstene), og den superlative avslutningsantemonen (blomst).

Hvilke betydninger har krysantemum?

Lær å ta vare på krysantemum

  • Kina: er symbolet på visdom.
  • Japan: the »Throne of Chrysanthemum er navnet gitt til posisjonen til keiseren av Japan, så blomsten representerer ham og det keiserlige huset i Japan.
  • USA: betyr glede og positivitet. De er den «offisielle blomsten» til Chicado siden 1961.
  • Spania: det er nært knyttet til høytiden til All Saints «Day (1. november). Et stort antall buketter av denne blomsten er avsatt på den avdøde grav.

Alt i alt kan vi nyte noen utrolig vakre krysantemum 🙂.