Skip to content

Hva er riktig avstand når du planter roser?

6 de mars de 2021

En utsikt fra den ene siden av rosehagen min. Jeg planter rosene slik at de blander seg i utkanten av baldakinen.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEn utsikt fra den andre siden. Husk at jeg heller ikke bruker kjemikalier på rosene mine. I stedet sørger jeg for å dyrke varianter som er sykdomsresistente i mitt område.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEn seng av yngre roser som ble plantet akkurat i fjor sommer. Denne sengen har masseplanting av samme vare. Plantet 20 tommer fra hverandre og deretter 36 tommer mellom massen til hver sort.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEn utsikt fra den ene siden av rosehagen min. Jeg planter rosene slik at de blander seg i utkanten av baldakinen.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEn utsikt fra den andre siden. Husk at jeg heller ikke bruker kjemikalier på rosene mine. I stedet sørger jeg for å dyrke varianter som er sykdomsresistente i mitt område.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesEn seng av yngre roser som ble plantet akkurat i fjor sommer. Denne sengen har masseplanting av samme vare. Plantet 20 tommer fra hverandre og deretter 36 tommer mellom massen til hver sort.
Foto / Illustrasjon: Paul Zimmerman RosesMed våren i luften finner jeg ut at mange av dere planter nye roser i hagen din og er sannsynligvis litt forvirret over hvor langt fra hverandre (eller hvor nær hverandre) du skal plante dem. Mest sannsynlig har du konsultert noen roseguider, og det anbefalte råd er å plassere dem langt fra hverandre slik at de ikke berører hverandre og gi dem mye og mye “luftsirkulasjon”. Sistnevnte blir «solgt» som et magisk sykdomsforebyggende tiltak.

Sluttresultatet av denne typen avstand er mye bar bakken å se på mellom plantene og etter min mening en ganske kjedelig utsikt. Synet av rosebusk i regimentmessig fordelte rader som soldater på inspeksjon tar ikke akkurat pusten fra meg. Faktisk sover det meg vanligvis.

Oppriktig, jeg vet ikke om noen annen plante i hagen der anbefalingen er å plante dem så langt fra hverandre. Så hvis roser er planter, for hvorfor kan vi ikke plante dem tett sammen som andre planter?

Årsaken er gitt det magiske luftsirkulasjonsargumentet. Luftsirkulasjon skal forhindre sykdom. Som svaret mitt alltid er, «hvorfor planter du i utgangspunktet sykdomsutsatte roser!»

Husk at denne ideen om avstand oppstod etter anbefaling fra folk som viser roser. Du må være i stand til å komme deg rundt planten for å stelle den, og du vil ikke at de enkelte blomstene børster opp mot hverandre og potensielt forårsaker skade. Dette gir perfekt mening hvis du stiller ut roser.

Men det gjør jeg ikke

Jeg liker et masseopprør av farger og blomster. Jeg vil ikke se bakken. Jeg vil faktisk at rosehagen min skal se ut som et teppe av blomster hvor du føler at du bare kan gå opp på rosene og gå over baldakinen uten at føttene dine noen gang berører bakken. Jeg vil at de skal vokse inn i hverandre slik at de kan blande blomstene sine i kanten av rekkevidden. Jeg liker å tro at rosene mine faktisk kan håndhilse på hverandre – eller i deres tilfelle blomstrer!

For dette formål velger jeg gode hageroser og planter dem alt fra 20 tommer til 30 tommer fra hverandre, avhengig av den ultimate størrelsen på planten. Hvis du bor i varmere klima, kan det hende du må plassere dem lenger fra hverandre. Kjøligere klima kan bli strammere hele tiden mens du husker den ultimate størrelsen på den enkelte varianten av rose.

Så vær så snill å plassere hagerosene dine som om du ville gjort noen annen busk i hagen. Når det gjelder luftsirkulasjon hvis noen sier at de må ha det til roser, foreslår jeg at du ber dem om å gå og kjøpe et par store fans!

Glad Roseing
Paul