Skip to content

Hva er vekstskifte og hva er det til

19 de juni de 2021

I landbruket er det forskjellige teknikker å ikke forstyrr eller nedbryt jorden for mye vi jobber med. Hvis vi opprettholder de ideelle forholdene i jorden vår, vil den forbli fruktbar og nyttig lenger. På den annen side, hvis vi overutnytter den, vil jorden gradvis forverres og uthule, og miste produksjonskapasitet og utarmet landet.

Det er derfor det er teknikken til avling. Denne teknikken består av vekslende beplantning av forskjellige familier som har forskjellige ernæringsbehov, men det gjøres på samme sted. Dette utføres i forskjellige sykluser for å forhindre at jorden mister egenskaper og nedbrytes, og som et pluss kan vi unngå sykdommer som bare påvirker en type plante. Hva er fordelene med denne rotasjonen?

Kjennetegn og fordeler med vekstrotasjon

avling

Avling er en teknikk som favoriserer bevaring av jorda og dens egenskaper og i tillegg favoriserer det avlingens variasjon. På denne måten blir gjødsel bedre brukt og ugress blir bedre kontrollert. Ved å bruke planter med andre ernæringsmessige behov og andre fysiologiske egenskaper reduseres problemer med skadedyr og sykdommer. Hovedpersoner i skadedyr synes det er vanskeligere å overleve hvis avlingene forblir utsatt for dem i kortere tid.

For å optimalisere denne teknikken, bør en belgfrukter regelmessig innføres i vekstrotasjonen og veksles med planter som krever høy mengde organisk materiale (for eksempel poteter, squash eller asparges), med andre som er mindre krevende i organisk materiale. (For eksempel løk og erter).

Mål for vekst

avling

Hovedmålet med vekstrotasjon er å opprettholde biologisk mangfold og bevare jordegenskapene. Når vi snakker om å opprettholde biologisk mangfold, snakker vi om å opprettholde antall arter i økosystemer (selv om de er agrariske), både i plante-, dyre- og insektarter. Dette favoriserer også bruken av jorda siden forskjellene som avlingene har i absorpsjonshastigheten for næringsstoffene fra underlaget, brukes for å optimalisere utbyttet.

Selv om de fleste arter trenger de samme næringsstoffene, ikke alle trenger det i samme andel. Derfor vil det være arter som er mer krevende når det gjelder mengden næringsstoffer de trenger og andre som ikke vil være det. Hvis vi planter de samme næringskrevende artene, enten i mengde eller i en bestemt, vil jorden gradvis tømme substratet og vil bli overutnyttet for å tilføre disse næringsstoffene til planten. Men hvis vi bytter avling for mindre krevende, vil vi la jorden “puste” slik at den kan gjenoppbygges. Og dermed, vi unngår overdreven bruk av gjødsel, hvis bruk kan forurense grunnvann.

Hvilken fordel kan rotasjonen ha i hagen vår?

frukthager avling

Det første og mest effektive er behovet for mindre gjødsel. Ved å bruke mindre kompost til hagen, vi vil spare tid, unngå innsats og fremfor alt penger, i produksjonen av grønnsakene våre.

Vi får også helse, siden plantene er bedre næret og mer balansert ettersom de har færre næringsdefekter. Planter vokser seg sterkere og produserer mer. I tillegg får de naturlig større motstand mot skadedyr og sykdommer, og dette betyr at vi ikke bruker plantevernmidler eller herbicider. Mot dette er vekstskifte veldig effektivt. Anta at et skadedyr eller en sykdom har angrepet hagen vår. Hvis vi bytter avling, det er veldig sannsynlig at vi vil avslutte pestenettersom de ikke liker sine nye omgivelser. Med dette oppnår vi at skadedyr ikke kommer igjen for andre årstider.

Til slutt, ved å bidra til vedlikehold av biologisk mangfold, sørger vi for at det samarbeider i balanse med hagen vår, hjelper oss med å redusere ugress. I tillegg favoriserer den berikelsen av jorden, forbedrer humusreserver og favoriserer aktiviteten til fordelaktige mikroorganismer som lever i underlaget.