Skip to content

Hvilke frø skal du så denne sesongen?

11 de juni de 2021

Når kaldbølgen som har forlatt nesten hele landet dekket av snø, trekker seg tilbake, markerer kvikksølv i termometerene til hver gang mer behagelige temperaturer. Og landskapet begynner å bli fylt med blomster, og de av oss som er allergiske mot pollen begynner å nys mens vi nyter naturen. Våren er rett rundt hjørnet!

Tiden nærmer seg å lage plantekalenderen, og det første trinnet er å skaffe frøene vi vil så i år.

Å se begynnelsen på livet til en plante er en sterkt anbefalt opplevelse for alle å leve. Det er en fantastisk ting at, fra noe så lite, kan et tre, en blomst eller en hagebruk dukke opp. Jeg har sådd frø av alle slag i flere år, men spesielt trær, og til og med, hver gang er det som om det var den første siden, akkurat som ingen to graviditeter er like, det er heller ikke to identiske frø. Disse subtile forskjellene er det som i stor grad vil avgjøre utviklingen av hvert eksemplar. Men hvis det er et råd jeg vil gi deg, er det fremfor alt ha det gøy: Hvis du vil eksperimentere med en art som er litt på kanten, gjør det uten frykt. Det er mange overraskelser jeg har hatt gjennom årene, og jeg vet helt sikkert at planter fortsatt har andre gleder.

Når det er sagt, min Handleliste i år for øyeblikket går det slik:

Sassafras albidum

Sassafras albidum

De Sassafras albidum Det er et tre innfødt til Nord-Amerika, spesielt fra det østlige området. Det er en veldig interessant art takket være bladformen, som har en viss likhet med figentræret som vokser i Middelhavsområdet og hvis vitenskapelige navn er Ficus carica. Den er løvfellende, kler seg rødt om høsten og har en betydelig høyde: omtrent tjue meter. En interessant funksjon er lukten, som de sier er veldig hyggelig.

Cotinus coggygria »Royal Purple»

Cotinus coggygria Royal Purple

Bedre kjent som Wig Tree, the Cotinus coggygria »Royal Purple» Det er en plante med ornamental verdi hovedsakelig i bladene, som har en intens lilla farge. Dens opprinnelse er i Asia, spesielt Kina, og i store deler av Europa. Den har en omtrentlig høyde på omtrent seks til syv meter, og bladene er eviggrønne. For å gi et annet preg til hagen, er et utmerket alternativ.

Ceiba pentandra

Ceiba pentandra

De Ceiba pentandra det er et gigantisk tre. Du kan nå en høyde på opptil 60 meter, med en koffert opp til to meter i diameter som er dekket av «pigger». Det er hjemmehørende i Sør-Nord-Amerika, nesten grenser til Mellom-Amerika. Det er en art som vil kunne utvikle seg ordentlig i veldig, veldig store hager. Men også det er de som har bonsai ceiba trær… Og det vil være mitt mål.

Og du, hva skal du så?