Skip to content

Hvilke typer gjødsel er det, og hva er kjennetegnene deres?

20 de juni de 2021

For å ha en drømmehage trenger du mye tålmodighet, og ta vare på den på best mulig måte, ved hjelp av produkter som er respektfulle for både planter og fauna som tiltrekker seg og som på en eller annen måte hjelper dem å vokse uten for mye problemer.

En av de viktigste jobbene som hver gartner eller gartner må gjøre er å gjødsle fra tid til annen, siden jorden, spesielt i potter, mister næringsstoffer lett. Og dette, selv om det først ikke virker som det, vil ende opp med å skade plantene våre. Så, hva skal jeg betale dem med? Med gjødsel, for eksempel. Men det er flere typer gjødsel, så vi skal se egenskapene til hver enkelt.

Før mineralgjødsel dukket opp, gjødslet både bønder og alle som hadde en plante hjemme eller i en hage med det mest naturlige som var: husdyrgjødsel eller senere med guano fra pingviner eller flaggermus. Dermed vokste det grønne som var hyggelig.

Jeg har en venn som fortalte meg at familien hans hadde en hage, og at nettles alltid vokste med en uvanlig hastighet og nådde utrolige høyder: mer enn en meter, noe som ikke er overraskende fordi når naturlige produkter brukes til å gjødsle noe som naturlig som en plante, det som oppnås er at dette plantevesenet er så sunt at det vil kunne vokse i en utrolig hastighet.

Hvis du vil ha en sunn og vakker frukthage, hage eller uteplass, kan du gjødsle med disse organiske gjødselene:

Hestegjødsel

Hestegjødsel

Denne typen gjødsel er veldig næringsrik, det har den faktisk 0,6% nitrogen, 0,6% fosfor, 0,4% kalium og sporstoffer. Hvis du har hester, anbefales det sterkt at du lar den tørke i solen slik at den er ferdig gjæring og lukten avtar. På den annen side, hvis du kjøper vesker, gir de ikke en dårlig lukt.

Det er spesielt godt egnet for blanding med land som erodert eller eroderer, da det lufter dem og gjør dem mer svampete, noe som hjelper planter å vokse. Dosen er 1 til 5 kg per kvadratmeter.

Kaningjødsel

Dette er en veldig sterk og veldig sur gjødsel. Den er rik på næringsstoffer, faktisk har den en 4% nitrogen, 4% fosfor og 1% kalium, pluss alle sporstoffer, så det er en av de mest interessante. Selvfølgelig må du la den gjære i flere måneder, og ikke legge den for nær stammen til plantene.

Dosen er 15 til 25 gram for hver kvadratmeter.

Sauemøkk

Den er en av de rikeste og mest balanserte, så lenge den kommer fra sauer som beiter på åkrene og ikke lever begrenset i trange innhegninger og spiser fôr. Hvis den er oppnådd fersk, må den få gjære i to eller tre måneder, siden den er veldig sterk, men når den tiden har gått, kan den blandes med jorden eller underlaget uten problemer og berike den med en 0,8% nitrogen, 0,5% fosfor, 0,4% kalium og med alle sporstoffer.

Den anbefalte dosen er 3-5 kg ​​per kvadratmeter.

Kyllinggjødsel

Det er en av de rikeste i nitrogen, men det er veldig sterkt. Det må stå å gjære godt i flere måneder, og deretter blandes med annen gjødsel. I tillegg må det tas i betraktning at den har en høyt kalsiuminnhold, så det skal ikke misbrukes hvis du har kalkholdig jord.

Kyllinggjødsel som brukes som kompost må komme fra dyr som lever på en mest mulig naturlig måte; det vil si tjenestepiker i det fri. Næringsstoffene den inneholder er: 4% nitrogen, 4% fosfor, 1,5% kalium og sporstoffer.

Den anbefalte dosen er 20 til 30 gram per kvadratmeter.

Kumøkk

kumøkk

Kugjødsel er også veldig fattig i nitrogen, men den brukes ofte i kaldt klima da den i tillegg til kompost fungerer som mulch for planter. Inneholder en 0,6% nitrogen, 0,3% fosfor, 0,4% kalium og sporstoffer.

Tanken er å få den fersk på en av gårdene i byene, men i barnehagene eller i landbruksbutikker kan du finne poser. Den anbefalte dosen er 9 til 15 kg per kvadratmeter.

Geitgjødsel

Det er en av de rikeste næringsstoffene du kan finne. Faktisk inneholder den rundt 7% nitrogen, 2% fosfor, 10% kalium i tillegg til alle sporstoffer. Og som om det ikke var nok, bærer det vanligvis også dyrehår, noe som gir det mer nitrogen.

Den anbefalte dosen er 0,5 til 2 kg for hver kvadratmeter.

Gjødsel fra duer og andre fugler

Er den eneste ikke anbefalt å gjødsle plantene. Den er veldig sterk, enda sterkere enn kyllinger. Den kan brukes i stedet for å gjødsle et felt for første gang, men blande det med en annen type gjødsel.

Dosen bør være mindre enn 0,5 kg for hver kvadratmeter. Uansett, som et alternativ du kan bruke flaggermus eller pingvin guano. Selv før mineralgjødsel dukket opp, var det en av de mest brukte, siden effektene var merkbare (og merkbare) etter veldig kort tid. Selvfølgelig må du lese etiketten på beholderen for ikke å legge til mer enn nødvendig.

Lilla blomster

Gjødsel er en av de organiske gjødselene som brukes mest av alle gartnere, for hvis de brukes bra, vokser planter på en utrolig måte. Hvis du ikke tror meg, prøv det og fortell meg 😉.