Skip to content

Hvit jordbær (Fragaria x ananassa)

8 de juni de 2021

Det hvite jordbæret, kjent som hvit sjel eller furu, er et lite hvitt bær med grønne blader og røde ømheter av sterk aroma og smak som ligner på ananas, spesielt når den er moden, er veldig motstandsdyktig mot sykdommer.

Dette jordbæret er et produkt av krysset mellom to arter av amerikansk jordbær, Fragaria chiloensis og Fragaria virginiana, tilfeldig født hybrid kjent under det vitenskapelige navnet Fragaria x ananassa.

Kilde

hvit jordbær på nært hold

Det hvite jordbæret stammer fra det sentrale og sørlige Chile, der Mapuche-indianerne plantet den. En soldat og ingeniør i tjeneste for Louis XIV tok noen eksemplarer til Europa, spesielt til Frankrike og spredte seg deretter til andre land i verden.

I gamle tider dukket de første plantene opp i Nord-Amerika og ble markedsført i Mellom-Amerika hvor de ofte ble dyrket. Trekkfugler introduserte den til Sør-Amerika Men over tid var arten ikke økonomisk lønnsom på grunn av mengden og det lave utbyttet av fruktene, at plantasjen ble neglisjert av bøndene til den nesten var utryddet.

Kjennetegn på det hvite jordbæret

Takket være en gruppe nederlandske bosettere som bestemte seg for å redde den, ble den igjen introdusert til det franske markedet for kommersielle formål. Denne eksotiske frukten er lite kjent, vanskelig å dyrke og produseres en eller to ganger i året, er den til og med fortsatt i ferd med å komme seg.

Med en utsøkt smak og med ernæringsverdier som vanlig jordbær, anslås det at forbruket av furubær gir vitamin A og C som hjelper immunforsvarets funksjon, forbedrer synet, oral og hudhelse.

Den har også vitamin B9 eller urfolat som er svært gunstig for cellefunksjon og vevsvekst, ideell for gravide. Den inneholder kalium, nyttig for å balansere blodtrykk og muskelfunksjon, regulerer hjerterytmen og forhindrer hjerteinfarkt.

Fiberen reduserer kolesterolnivået og forhindrer absorpsjon av lipider under fordøyelsen. Det er en antioksidant, det forhindrer for tidlig aldring av celler. Karbohydratene er sunne, den undertrykker appetitten, den kan spises alene eller i salater, desserter, sauser, som en sekundær ingrediens i hovedretter og hovedretter.

Skadedyr

Blant skadedyrene som skader avlingene av jordbærplanter er:

  • Den røde edderkoppen, som dukker opp på grunn av mangel på fuktighet. Dette observeres når bladene blir rødlige, noe som påvirker veksten siden den lever av buskens saft.
  • Bladluset kommer om våren når temperaturen stiger og angrep når det er overflødig nitrogen; den bekjempes med en infusjon av hvitløk.
  • Den svarte smultringen er en larve som lever av bladene.
  • Snegler og snegler biter eller skraper overhuden av frukt, blomster, blader og til og med røttene. Å fylle en beholder med øl, når dyret kommer til å drikke, drukner det.

Sykdommer

haug med hvite jordbær

  • Pulveraktig mugg er en sopp som spirer på grunn av høye temperaturer og fuktighet i miljøet. Dekker bladets underside med et hvitaktig hår som elimineres med soppdrepende middel med melk og infusjon av nasturtium.
  • Grå råte. Denne sykdommen spres av sporer og utvikler seg i rom med overdreven fuktighet, belegge frukten med en bestemt type pulver. Du må plukke frukten slik at sykdommen ikke sprer seg og bruke soppdrepende middel med melk eller nasturtium-infusjon.
  • Jordbærflekk eller kopper, dette er en sykdom som dukker opp på grunn av fuktigheten i miljøet. I prinsippet kan sees i bladene farget rødt de blir hvite med en lilla kant. Det er nødvendig å rive dem av og bekjempe med soppdrepende middel.

Kultur

Det må tas noen forsiktighet for å skaffe sunne og langvarige planter, spesielt på grunn av de knappe og dyre fruktene. Når du dyrker dem, må det tas hensyn til temperaturendringer, overskudd av sol og vanning, jordtypen og saltholdigheten, fremskynder ikke modenhet for å unngå nedbrytning.