Skip to content

Hvordan blir roefrø sådd?

12 de juni de 2021

Vi kjenner rødbeter som en rustikk grønnsak som foretrekker rik, fersk jord akkurat som en eksponering for full sol. Rødbeter er en del av familien Chenopodiaceae i henhold til den klassiske klassifiseringen eller også fra Amaranthaceae-familien i henhold til fylogenetisk klassifisering.

Hvordan blir roefrø sådd?

Hvordan blir roefrø sådd?

Det er to måter å så rødbeter på, den ene er ved å så dem i esker og den andre ved å så dem direkte i bakken.

Så i frøbed

  • Vi fyller esken 2/3 med pottejord og klemmer forsiktig med en sparkel.
  • Vi plasserer glomeruli som forlater minst 3 cm mellom hver.
  • Vi dekker såbedet med en sil og lett tamp ved hjelp av en sparkel.
  • Vi sprayer vannet ved hjelp av en spray.

Når plantene har nådd 10 cm eller når de har minst de fem første bladene, vi må plassere dem på bakken med et mellomrom på ca 20 cm mellom dem og velge de som er kraftigere.

Så i bakken

Rødbeter som foretrekker veldig kjølig og løs jord, begynner vi med å løsne bakken med en grelinette og nivåere ved hjelp av en krok. Vi tilsetter om nødvendig litt aske fordi rødbeter foretrekker potash. Hvis anlegget krever det, vi legger til moden kompost eller godt nedbrutt kompost i furer.

Dette er en beplantning som gjøres direkte på nettet:

  • Vi åpner furer 1 til 2 cm dype, med et mellomrom på 25 til 30 cm fra hverandre.
  • Så sår vi en glomerulus hver 5. cm.
  • Vi dekker med fin jord og trykker deretter med baksiden av riven.
  • Vi drysser forsiktig og vi holder jorden fuktig til den reiser seg.
  • Når plantene har nådd 10 cm eller har de fem første bladene, de kraftigste blir valgt ut og vi plasserer dem med et mellomrom på 20 cm fra hverandre.

Så rødbeter og transplantere dem

Rødbeter den plantes vanligvis i bakken, men for tidlig dyrking er det mye bedre å så det i esker:

Tidlig dyrking, vi plasserer frøet i slutten av februar til april i små bokser. Transplantasjonen utføres vanligvis på tidspunktet for den første plantingen på stedet, noe som betyr at det er i april, dette er en metode som tillater høsting fra mai til juli.

Ved sesongmessig dyrking blir såing gjort i midten av april til juli direkte i bakken for en høst som vil finne sted fra juli til oktober.

Hvordan høste og lagre rødbeter?

For en tidlig høst, vi må høste rødbeter i månedene mai til juli. For hva som er vekstsesongen, er dette en oppgave som gjøres mellom månedene juli og oktober.

Noen gartnere høster unge blader for å konsumere i det som er kjent som mezclum. Hvis vi bestemmer oss for å gjøre dette, vi må være forsiktige med ikke å tømme plantene slik at de fremdeles danner røttene.

Hvordan høste og lagre rødbeter?

Slik at vi kan beholde rødbetene hele vinteren, Det anbefales at vi oppbevarer dem på et kjølig og mørkt sted, for eksempel en kjeller.

For å optimalisere bevaringen av roen og opprettholde de beste smakskvaliteter vi kan begrave rødbetene under et lag tørr sand. I et temperert klima kan de holdes i bakken, bare beskyttet ved hjelp av en mulch.

Roe skadedyr og sykdommer

Sigatoka er en soppsykdom forårsaket av Cercospora beticola sopp. Dette er ganske vanlig og manifesteres av små runde flekker på bladets øvre overflate, de er brune til gråfargede og omgitt av en rød kant. De mest berørte bladene tørker ut og dør.

På den andre siden, beteormen også kjent som Pegomycete eller betegraver, er en sykdom der larvene graver gallerier i løvet. Imidlertid er dette skadedyret mindre vanlig i frukthager enn i feltavlinger.