Skip to content

Hvordan bryr du deg om et ungt tre?

12 de juni de 2021

Etter å ha fått frøene til å spire, har vi noen ganger spørsmålet: «Hva nå?», Eller «Hvordan tar du vare på et ungt tre?», Eller «Er det vanskelig å vedlikeholde det?» Med denne artikkelen vil jeg prøve å løse dem.

Jeg har plantet og tatt vare på veldig unge trær i flere år, og hvis det er noe jeg har lært, er det at stell er noe annerledes enn hva du ville gitt til et voksent tre, men de er enkle å ta vare på.

La oss starte med begynnelsen:

 • Blomsterpotten. Den skal helst være laget av leire, men hvis den er laget av plast, vil den også fungere. Fordelen med leirene er at den lar deg spare litt mer vann, siden de forhindrer at dette vannet fordamper så raskt som det skjer med plastene.
  Det trenger ikke være veldig stort, men det trenger ikke være veldig lite heller. For eksempel: hvis frøplanten er omtrent åtte centimeter høy, bør potten måle omtrent samme bredde og omtrent femten eller minst ti dyp.
 • Underlaget. Drenering (svart torv med femti prosent perlit, for eksempel), og fremfor alt og veldig viktig at den er ny, at den ikke har blitt brukt før.
 • Sted: Det vil avhenge av omsorgen for den spesifikke arten. La meg forklare: generelt sett vil de settes i full sol, men hvis vi for eksempel snakker om japanske lønner, må de være i halvskygge.
 • Vanning: Kanskje det vanskeligste problemet å kontrollere. Hvor ofte må et ungt tre vannes? Hvis vi har den i en plastgryte, må den kanskje vannes ganske ofte fem-seks ganger i uken om sommeren, avhengig av om vi lever i et veldig tørt klima eller ikke. Den beste måten å ikke overdrive det med vanning er å ta potten og se om den veier lite eller ikke. Hvis den veier lite, vil det være praktisk å vanne rikelig.
 • Klima: Det er veldig vanlig å kjøpe frø av trær som vi liker, uten å ta særlig hensyn til motstanden mot klimaet det har. Det er en feil som mange av oss gjør. Men på sikt med dette er det vi taper penger, og samtidig får vi erfaring. Mitt råd er at før du kjøper frø av et tre du liker, må du informere deg om dets hardhet. Og selvfølgelig, spirede frø in situ de er mer motstandsdyktige enn plantene av samme art hentet fra andre deler (andre barnehager, andre land …).
 • Gjødsel: Jeg anbefaler gjødsling som om det var noen annen plante, det vil si fra mars til oktober, i henhold til produsentens instruksjoner. En organisk gjødsel, som guano, gir veldig positive resultater. Men hvem som helst kan gjøre.
 • Skadedyr og sykdommer: Det anbefales sterkt å legge litt svovel på overflaten av underlaget fra den første dagen, selv i frøbedene bør det brukes siden soppene alltid er på utkikk, og de virker veldig raskt. Svovel er et utmerket naturlig soppdrepende middel som ikke vil skade frøplanter.
  Det er også veldig vanlig at de har hvite fluer, melkeboller, rød edderkopp … Du kan bruke et generisk insektmiddel for å forhindre, men jeg anbefaler ikke det. På sikt kan ungtreet svekkes og bli mindre motstandsdyktig.
  Skadedyr bør behandles når de allerede har dukket opp. På markedet er det spesifikke produkter for å bekjempe dem. Alltid tilrådelig følg produsentens anvisninger.
 • Transplantasjoner: Vi vil endre den til en noe større gryte så snart røttene kommer ut gjennom dreneringshullene, og tar vare på rotkulen, som ikke skal knekke.

Laurel

Jeg vil understreke en veldig viktig ting: Spiringsgraden er veldig høy, praktisk talt i alle arter. Men dødsfallet er også. Ikke glem det en velstelte plante blir neppe syk. Vanning og gjødsling er viktig i alle stadier av treets liv, men det er kanskje viktigere i de første leveårene, siden det vil være avhengig av om det kan nå voksen alder, og fremfor alt sunt.

Mer informasjon – Tips for tilberedning av organisk gjødsel