Skip to content

Hvordan du planter potteghalliaer

6 de juni de 2021

Liker du blomster? I så fall kan du ikke gå glipp av noen georginer i hagen eller balkongen. Disse rhizomatøse plantene – solgt som pæreformede – med opprinnelse i Mexico, er i stand til å tiltrekke seg oppmerksomheten til alle som går forbi takket være deres lyse farger og elegansen til kronbladene.

Lett å ta vare på, vil jeg forklare deg hvordan man planter potte georginer for å holde dem vakre gjennom hele sesongen.

Hvordan er potte georginer plantet?

Dahliaen er en blomst som kan ha forskjellige farger

Dette er veldig enkle planter å skaffe seg og også å vedlikeholde, som blomstrer om sommeren for å lyse dagen. Men før det må vi vite hvordan vi skal plante dem.

Hva trenger vi?

Rhizom

For å plante georginer trenger vi selvfølgelig noe dahlia-rhizom. De er vanligvis lett tilgjengelige fra vår til sommer, men det er mye mer tilrådelig å kjøpe dem tidlig på våren, siden i den varmeste sesongen er det når den vil blomstre. Likevel, hvis vi velger å plante dem om sommeren, kan de blomstre om høsten hvis været er mildt, men det vanlige i disse tilfellene er at det bare etterlater blader.

Blomsterpotte

Beholderen der den vokser den må ha hull i basen slik at vanningsvannet som ikke har blitt absorbert av jorden kommer ut, siden hvis det forblir stillestående inne i røttene, vil det råtne. Denne gryten må også være omtrent 20 centimeter i diameter for mer eller mindre samme dybde.

Underlag

Det er ikke veldig krevende, men For å unngå rotting er det veldig viktig å velge et lett, substrat som holder på fuktigheten, men som samtidig letter rask drenering av vann.. I tillegg må den være fruktbar, så en god blanding vil være: universelt substrat (jeg insisterer, kvalitet. Ikke alle merker er passende. For eksempel er det erfaringsmessig veldig bra) blandet med 20 eller 30% perlit.

Vannkanne

Etter hver transplantasjon må du vanne grundig. Fukt all jorda godt, slik at rhizomet i dette tilfellet kan fuktes så snart som mulig og spire. Så en god dusj på minst 1 liter full av vann er viktig.

Steg for steg

Dahlia rhizom er plantet oppover

Nå som vi har alt, er det på tide å komme oss i arbeid:

Vi fyller potten med underlaget

Når vi har rotstokken, en gryte på minst 20 cm i diameter må fylles mer eller mindre halvveis med universelt substrat for planter blandet med 20 eller 30% perlit. Vi må fylle den med den nødvendige mengden jord, og ta i betraktning at jordstengelen må være helt begravet.

Vi introduserer rhizomet

Vi tar rotstokken, og vi setter den i sentrum med forsiktighet slik at den ikke går i stykkerog sørger for at den smaleste delen peker oppover, siden bladene og senere blomstene på planten kommer derfra.

Vi var ferdig med fyllingen

Deretter må vi legge til mer substrat, og sørg for at gryten er nesten helt fylt. Det anbefales at nivået av underlaget er en centimeter eller så under kanten av potten, siden på denne måten når vi vanner, vil vi ikke miste vann.

Vi vanner

For å fullføre, trenger vi bare å vanne. Du må gjøre det litt etter litt, ellers ville vannet falle for mye kraft og føre til at en del av underlaget kommer ut av potten.

Et annet alternativ er å vanne ved hjelp av brettet eller platemetoden. Denne er fylt med vann, vi plasserer gryten inne, og vi venter på at jorden absorberer den dyrebare væsken, noe som kan ta noen minutter.

Dermed vil det ikke ta lang tid å våkne og sikkert mye raskere enn du tror bladene begynner å komme ut. Faktisk gjør de det vanligvis innen 7-10 dager, så lenge jorden holdes litt fuktig.

Hvilken pleie trenger georginer?

Dahlia

Jeg vil ikke fullføre denne artikkelen uten å først fortelle deg hvordan du skal ta vare på georginer fra nå av, som du allerede har i en gryte. Skriv ned disse tipsene, så ser du hvor enkelt det er å ha dem:

  • plassering: det er viktig at de er ute, i et område der de får direkte sollys i minst 4 timer om dagen.
  • Irrigasjon: vann 2-3 ganger i uken, mindre hvis det regner ofte eller det er vinter. Gjør det først om morgenen, eller bedre sent på ettermiddagen, så får du mer tid til å hydrere.
  • Abonnent: under blomstring er det interessant å gjødsle dem med gjødsel for blomsterplanter eller pærer, i henhold til instruksjonene som er angitt på emballasjen.
  • Beskjæring: du trenger ikke det. Du trenger bare å klippe de tørre bladene og de visne blomstene med en tidligere desinfisert saks.

Hvor kan jeg kjøpe georginer?

Du kan få dem herfra:

Enkelt, ikke sant? Når bladene spirer, kan du legge dem i den gryten gjennom hele sesongen, eller flytte dem til en større etter at en måned har gått. Så ingenting, du har ikke lenger en unnskyldning for ikke å ha georginer i hjemmet ditt 😉.