Skip to content

Hvordan dyrke asparges

18 de juni de 2021

I verden er det millioner grønnsaker, men de fleste kjenner ikke engang halvparten av dem, selv om det er en som er kjent for alle, og dette er den asparges.

Dyr asparges

vill asparges

Aspargesen det er en av de mest ettertraktede grønnsakene over hele verden, siden takket være den milde smaken, gir den en virkelig glede for forbrukerne i kort tid, siden dette produktet bare er gitt i en nøyaktig sesong, men det er overraskende lett å høste og utfolder seg i en veldig drenert jord eller i hevede senger så lenge den er godt matet og fri for ugress.

For at aspargesen skal utvikle seg riktig, må du holde sengen der den skal plante veldig forsiktig, i stedet for å bruke en hakke anbefales det å bruke hånden fordi dype røtter blir veldig raskt skadet, anbefales det også å dekke bunnen av sengen på slutten av vinteren med en kompost som er fri for ugress for å motvirke ugress og kunne beholde fuktigheten som eksisterer litt lenger.

Hvis mulig, bør du vurdere muligheten for å kunne dekke til sengen fra høst til vinter dekket med en ugjennomsiktig ugressmatte for å unngå årlig ugress som har en tendens til å spire, og tidlig på våren anbefales det å påføre den hundre gram per kvadratmeter gjødsel, siden hvis veksten av planten er veldig svak, må du gjenta denne applikasjonen når høsten er klar.

For å unngå å bryte toppen av veksten i vind, bør du gjøre det bruk innsatser og spesiell hagestreng å kunne lage et slags gjerde på hver side av støtten.

Du må la løvverket på aspargesplanten bli gul om høsten før du kutter den ned til bakkenivå, som du burde om vinteren.

Mannlige eller kvinnelige aspargesplanter

mannlig eller kvinnelig asparges

Aspargesplanter kan være mannlige eller kvinnelige, hannplanter har evnen til å produsere mer og bedre kvalitet, så mange områder der asparges dyrkes er fulle av rene hannplanter. Hvis det er en kvinnelig plante, kan den bli lagt merke til fordi den vil produsere oransje eller røde bær, og hvis du vil dyrke rene hannplanter, må du ta vare på Fjern eventuelt kvinnelig sølv.

Aspargesplanten vokser vanligvis bedre på et åpent og solrikt sted, men den tåler litt skygge, du trenger ikke å bekymre deg for jordtypen, du må bare huske på at må være godt drenert, har en pH på 6,5 eller 7,5.

Det er også veldig viktig å ikke plante en ny asparges høsteseng sammen med gammel asparges, altså du må velge fersk jord for å unngå opphopning av sykdommer og før du begynner å så, må du fjerne alt det gamle ugresset og innlemme en bøtte med organisk materiale, som f.eks hagekompost eller gårdsgjødsel i hver kvadratmeter.

Asparges kan dyrkes fra frø og for å kunne plante dem må du grave en grøft av tretti centimeter bredt og tjue centimeter dypt for senere å plassere kronene på den øvre delen, spre røttene jevnt, erstatte resten av jorden og la ekstremitetene knapt være synlige.

Du burde dra 45 centimeter mellom dem og forskjøv plantene mellom tilstøtende rader, så legger du vann på den og legger den med to centimeter gjødsel eller annet organisk materiale. For å høste må du kutt aspargesen hver for seg med en kniv under bakken og når de ikke er mer enn åtte centimeter høye.