Skip to content

Hvordan dyrke chard

21 de juni de 2021

Hvis det er en hagebruk med en deilig, dekorativ smak, og som også krever svært lite vedlikehold, er dette utvilsomt Chard. Denne urteaktige planten er ideell for frukthager hvor det er lite nedbør, siden de dannes med veldig lite vann.

Du vet ikke hvordan dyrke chard? Her finner du svaret.

Swiss chard plantation

Chard, hvis vitenskapelige navn er Beta vulgaris var. syklus, er innfødt i Middelhavsregionen. Det er en årlig urteaktig plante som spirer når temperaturen er mellom 15 og 30 grader, det vil si om våren og sommeren. Den har en veldig rask vekst; så mye at bladene kan høstes på bare to måneder.

Det er ikke veldig krevende med tanke på jordtype, men det vil utvikle seg bedre i de som er kalkrike. Jeg kan til og med fortelle deg at hvis det er et land med stor tendens til å komprimere, vil ikke chard ikke ha noe imot det. Og forøvrig trenger den heller ikke gjødsel: med næringsstoffene den absorberer fra jorden vil det være nok til å ha en god utvikling; selv om, selvfølgelig, kan betales med hvilken som helst naturlig gjødsel, for eksempel ormstøping eller hestegjødsel.

Chard

Enten det er frøbed eller skoler, det er praktisk å plassere dem i et område der det er mye lys, men uten å bli direkte eksponert. Overskudd av sollys kan skade dem mens de er så unge, spesielt hvis miljøet er veldig varmt og tørt. Selv om jeg kan fortelle deg at de tåler flere dager med tørke, så tidlig må de ha underlaget litt fuktig. På den annen side, hvis det er planter som begynner å ha store blader, kan de settes i direkte sollys, litt etter litt. Planter dem med en minimumsavstand på 20 cm fra den ene til den andre, slik at de kan fjerne et større antall blader, som vil være høstklare omtrent 60 dager etter såing.

Disse deilige hagebrukene trenger beskyttelse mot kulde, fordi de ikke støtter temperaturer under 4 minusgrader. Men dette skal ikke bekymre deg: Plasser plantene dine i et drivhus – eller hjemme – og fortsett å ta vare på frøene dine.

Tør du å dyrke chard?