Skip to content

Hvordan dyrke og høste quinoa

16 de juni de 2021

Quinoa er en kornplante og dens frø er rike på protein. Dette gjør dette kornet til en god næringsrik mat som lett kan plantes. Selv om det er av vegetabilsk opprinnelse, er proteinet fra quinoa kjent som en av de mest «komplette» i verden av planter. Dette gjør quinoa ganske populær blant vegetariske og veganske folks dietter.

Selv om det ikke tilhører samme familie som de tradisjonelle urtene som vi dyrker som korn, regnes det som en frokostblanding. Quinoa, i motsetning til andre frokostblandinger, blomstrer med vakre blomster før den produserer frøene. Vil du vite hvordan du kan dyrke quinoa?

Såing

quinoa plante blomstrer

Det første vi må huske på er at quinoa må plantes i hagen når jordtemperaturen er mer eller mindre 15 ° C, aldri lavere. Normalt er plantesesongen for quinoa på begynnelsen av våren, når det er mer eller mindre sikkert at det ikke blir mer frost siden det kan avslutte det.

For å så frøet må du grave i bakken for å løsne jorden og drepe ugresset. Quinoa vokser sakte og kan ha problemer med å konkurrere med raskt voksende ugress, så det er best å kvitte seg med annen vekst i hagen før du planter den.

Frøene må plantes i rader og plasseres en centimeter dyp. Mer eller mindre mellom hvert anlegg bør være omtrent 25-35 cm fra hverandre slik at de ikke kjemper for ressurser. I tilfelle der du får mer enn ett utbrudd på samme sted, start utbruddet som du ser svakest.

Øke

Du må være forsiktig når du trekker ugress ut av hagen, siden quinoa-planten er veldig lik dem. Til å begynne med er veksten av quinoa treg, men når den når 30 cm i høyden, vil den begynne å vokse raskere. Quinoa er veldig tilpassbar til tørre forhold og de vil ikke ha noe problem med et minimum av vann.

Innhøsting

quinoa plante klar til høsting

Quinoas-blader er spiselige, så du kan ta noen unge blader og dampe dem eller bare legge dem til salaten din. Kinoene må høstes når bladene har falt og er planter med stilk og frøhoder.