Skip to content

Kjennetegn, stell og egenskaper til Quinoa

6 de juni de 2021

Quinoa eller quinoa som det også er kjent, er en av de mest populære matvarene som finnes spesielt for de av oss som har en vegetarisk eller vegansk mat Og selv om quinoa ikke er en del av familien av de mest typiske kornene, som havre, bygg eller hvete, kan vi også betrakte det som et korn og et av de mest næringsrike.

Chenopodium quinoa er det vitenskapelige navnet som vi kjenner denne ekstraordinære planten med Det er en plante som kommer fra de nedre områdene i Sør-Amerika og vi kan finne det naturlig, hovedsakelig i Bolivia, som er et av stedene der det er størst antall varianter.

Quinoa-egenskaper

Kjennetegn ved quinoa

Quinoa er en plante som bare lever i en sesong, den har ganske brede og store blader, bortsett fra at hver plante kan måle mellom 0,5 og nå 2,5 meter i høyden, men det har også det særegne å blomstre før det dannes frø, som for blomstene, de er røde og har i noen tilfeller en tone som er gruppert til de danner en slags pigg på enden av stammen. Stammen har en rett form med mange grener, frøene som er den viktigste delen av denne planten på grunn av deres høyt næringsinnhold, som er veldig små granulater som har en tykkelse som varierer fra 1,8 til 2,2 millimeter, og fargen deres kan variere, siden vi kan finne dem i hvitt, brunt, rosa, gult, rødt, svart og grått.

Quinoa er en plante som det må være et klima som er relativt kultDen tåler imidlertid ikke veldig kaldt klima, siden den ikke kan vokse i områder der temperaturene holder seg over 35 ° C eller under -1 ° C.

Plantepleie

En av de viktigste bekymringene som vi må ta i betraktning når vi dyrker en av disse plantene er ugress, siden disse vanligvis har en tendens til å kjempe hardt med quinoa, og i de fleste tilfeller er det planten vår som ender med å tape.

De quinoa plante den har en veldig langsom vekst, og når den når 30 centimeter i høyden, begynner den å vokse raskt til den blir praktisk talt selvforsynt.

Chenopodium quinoa- eller quinoa-plantene er for store til å dyrkes i potter, siden som vi har nevnt tidligere, vil hvert av disse frøene vokse til en stor plante opp til 2,5 meter høy. I tillegg ville det ikke være fornuftig å dyrke bare en eller to quinoa-planter, siden i dette tilfellet vi får neppe en veldig liten avling av korn, for å få en mer nøyaktig ide, hvis vi dyrker omtrent 10 eller 11 av disse plantene, vil vi kunne høste omtrent halvannet kilo quinoakorn.

Dyr en quinoa plante det er ikke en veldig vanskelig oppgave som mange forestiller segVi trenger bare et bredt område og samtidig et klima i henhold til plantens behov, og det er det, på denne måten kan vi nyte noen quinoa frø, organiske og dyrket under vår egen pleie.

Sykdommer og skadedyr

Plantepleie av Quinoa

Quinoa frø er vanligvis dekket av et stoff som er kjent under navnet Saponin, som har en ganske bitter smak, og som samtidig tjener til å forhindre fugler og skadedyr i å skade kornene.

Selv om Saponin hjelper til med å beskytte kornene fra noen skadedyr, kan bladene på denne planten være veldig svake mot skaden som noen insekter som f.eks. loppebiller eller bladlus. Når quinoa-planten når tilstrekkelig modenhet, kan den tåle skaden som disse irriterende insektene produserer uten problemer, men når de fremdeles er veldig unge, er dette et stort problem.

Selv om det er i en veldig lav andel, noen typer larver kan også tiltrekkes av plantenImidlertid vil det bare være nok for oss å bli kvitt dem slik vi ser dem, så skadedyrene skal ikke gi oss noe problem hvis vi ønsker å dyrke denne planten.

Eiendommer

Quinoa er bare et frø som har eksklusive egenskaper når vi spiser det som frokostblanding, det er av denne grunn at Quinoa er også kjent under navnet pseudocereal Og som sådan gir dette kornet oss det meste av kaloriene i form av komplekse hydrater og gir samtidig omtrent 16 gram protein per 100 gram.

Hvis vi sammenligner quinoa med de aller fleste kornblandinger, kan vi se det det er høyere i fett og protein, til tross for at sistnevnte for det meste er umettede, hvor vi må markere tilstedeværelsen av omega 3 og omega 6 syrer.

fordeler med quinoa

Når det gjelder mengden kalorier den gir, quinoa ser mye ut som eller bare litt bedre enn frokostblandinger, siden den inneholder en lavere mengde karbohydrater.

På samme måte må vi understreke dets høye fiberinnhold, siden kan nå 15 gram per 100 gram, som mest av dette, er fiber av uoppløselig type som frøene generelt karakteriseres.

På den annen side, og hvis vi refererer til mikronæringsstoffer, skiller quinoakornet seg ut for sitt innhold av kalium, jern, kalsium, sink, fosfor og magnesiumSom det tilbyr det B-komplekse vitaminer i betydelige mengder og vitamin E med antioksidantegenskaper.

Quinoa fordeler

Fordi vi kan bruke quinoa som frokostblanding, er det veldig nyttig for dietten til mennesker som lider av tarmproblemer, siden quinoa i dette tilfellet ikke inneholder gluten. I tillegg og ved å ha en høyt fiberinnhold og gir et høyere proteininntak sammenlignet med andre frokostblandinger, har quinoa en ganske lav glykemisk indeks, noe som gjør den til den ideelle maten for mennesker som lider av diabetes eller for de som vil gå ned i vekt mens de spiser en sunn måte.

En annen av fordelene er at det hjelper oss mye når det gjelder å kontrollere kolesterolnivået i blodet, siden takket være dets fiber og umettede lipider favoriserer de lipidprofilen i kroppen vår. Quinoa hjelper også med å bekjempe forstoppelse og samtidig er det veldig nyttig for dietten til vegetarianere på grunn av sin mengde protein, så vel som å være en utmerket kilde til plantebasert jern.